Przygotowując się do jakiejś
imprezy np. sylwestrowej, wcześniej ustalam co będę podawać na stół. Przede wszystkim musi być zimny bufet. Bo
oprócz dań na gorąco właśnie zestaw
zimnych zakąsek, mięs i sałatek to podstawa menu. W końcu cała noc przed nami.
Przygotowałam dla Was
propozycję na kolację na tę sylwestrową noc. Jest to smaczna rolada z drobiu,
którą nafaszerowałam ziołami i świeżymi i suszonymi....
Mam nadzieję, że ta rolada
przypadnie Wam do smaku
Składniki:
3 filety z kurczaka bez skóry, oczyszczone z błon
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soku z ¼
cytryny
po pęczku: koperku, bazylii i natki pietruszki
łyżka białego wina (można pominąć)
pieprz świeżo zmielony
sól
1 łyżka zmieszanych drobno posiekanych ziół:
czomber, mięta, natka pietruszki, majeranek, koperek,
zioła dalmatyńskie, papryka, bazylia
Wykonanie:
Filety ułożyłam na desce, przykryłam folią spożywczą i
delikatnie rozbiłam, żeby uzyskać placuszki grubości ok. 1,5 cm grubości.
Posoliłam i oprószyłam pieprzem z obu stron.
Suszone zioła wymieszałam.
Wszystkie zielone zioła
drobno posiekałam.
Czosnek przecisnęłam przez praskę.
Suszone i zielone zioła, sok z cytryny, i olej i wino wymieszałam
w miseczce.
Na desce rozwinęłam folię spożywczą i ułożyłam na niej
filety. Układałam w ten sposób, żeby zachodziły jeden na drugi.
Na filetach rozsmarowałam farsz. Pomagając sobie folią spożywczą
zwinęłam roladę.
Piekarnik nagrzałam do 180 °C.
Roladę przełożyłam na srebrną folię i zwinęłam na kształt
wałka. Przełożyłam do naczynia
żaroodpornego.
Wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika. Wystudziłam i
wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Odwinęłam folię i pokroiłam roladę w grube krążki.
Roladę można podać na zimno na półmisku np. na kolację
Traka rolada jest smaczna, ma delikatne mięso i ładnie
wygląda na półmisku. Jeśli ją zrobicie, mam nadzieję, że zadowolicie samych
siebie i Waszych gości. Życzę SMACZNEGO! Krys
Super pomysł na pyszną i zdrową roladę :) Wygląda wspaniale i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńDoskonała, już widzę!
OdpowiedzUsuńTaka delikatna rolada, pyszna i aromatyczna:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, taka rolada z pewnością sprawdzi się na imprezach:)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie. Z pewnością skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńUdanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku !
Takie rolady to lubię ;))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszna rolada, domowe wedliny sa najlepsze
OdpowiedzUsuńKrysiu bardzo fajnie i pysznie wygląda ta twoja roladka :-) ja często robię podobne na kanapki, smakują rewelacyjnie i niech te wszystkie wędliny ze sklepu to się schowają :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mięsko, pyszne na kanapki i nie tylko:)
OdpowiedzUsuńŚwietna, domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja. Chyba bym nie wpadła na taki sposób zawinięcia :))
OdpowiedzUsuńPomysłowo i bardzo aromatycznie :)
Krysiu, po prostu mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :) Kurczaczek i zioła to świetne połączenie.
OdpowiedzUsuńbardzo fajna rolada :) i jako przekąska i jako wędlina :)
OdpowiedzUsuńtaka roladka zawsze pysznie smakuje:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie:)
Super przepis, na sylwestra się przyda:) Lubię takie roladki.
OdpowiedzUsuńKrysiu, Ty to masz cały wór przepysznych pomysłów! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Świetny pomysł na Sylwestra. Bardzo podoba mi się połączenie z ziołami, ależ Krysiu czarujesz :)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji składam wszystkiego dobrego na Nowy Rok! :)
Znasz Krysiu tyle ciekawych przepisów, kurczaka uwielbiam więc zapisuję.
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku, szampańskiej zabawy a w Nowym Roku niech Ci się wszystko spełni co sobie zamarzysz...buziaki...
Szczęśliwego Nowego roku :)
OdpowiedzUsuńRolada wygląda wspaniale, jest idealna na każdą domową imprezę :)
OdpowiedzUsuńKrysiu! wszystkiego najlepszego na NOWY ROK 2016 :*
Pyyyycha :-)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego i najlepszego na Nowy Rok życzę !
To super pomysł na kurczaka, bo oszczędzamy trochę kalorii rezygnując z tłuszczu :)Szczęśliwego nowego roku 2016 i więcej tak smacznych przepisów! :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńTa rolada bardzo przypadła mi do gustu - pozdrawiam :-)
Zrobiłam dziś na środowe święto , już spróbowałam jest pyszna.Mniam:)
OdpowiedzUsuńPolecam