Szukałam ciekawego przepisu na
domową wędlinę, który nie wymaga poświęcania dużo czasu na jej zrobienie.
Wiadomo, że teraz w okresie przedświątecznym każdą chwilę, którą spędzamy w
kuchni staramy się wykorzystać jak najlepiej. Właśnie znalazłam takie
rozwiązanie na domową wędlinę, która właściwie robi się sama.
No bo cóż znaczy 5 minut? I
tak właśnie jest. Potrzeba 2x po 5 minut i wędlina jest gotowa. Oczywiście nie liczę tutaj czasu
oczekiwania. Ale właśnie w tym czasie możemy zająć się tysiącem innych spraw,
na które czasu brak.
Ale do rzeczy. Jest to doskonały przepis na smaczną wędlinę,
którą można zrobić w domowych warunkach. Po prostu gotujemy mięso 5 minut w
zalewie z przyprawami a potem studzimy.
Proste? Proste. A jakie
smaczne i wygodne
800 g schabu wieprzowego
4 łyżki soli
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
3 kuleczki ziela angielskiego
2 listki laurowe
6 ziarenek ziela jałowca
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1,5 łyżki majonezu
1,5 łyżki musztardy
Wykonanie:
Schab umyłam pod bieżącą wodą.
Pozostałe składniki
przełożyłam do miseczki i wymieszałam.
Do garnka wlałam 2 litry
zimnej wody. Włożyłam przyprawy i zamieszałam wodę, żeby składniki się dobrze
połączyły. Włożyłam schab. Przykryłam
przykrywką i wstawiłam do gotowania.
Po 5 minutach od zagotowania
zdjęłam garnek z gazu.
Mięsa nie wyjmowałam.
Pozostawiłam w tej zalewie na 6 godzin.
Po tym czasie ponownie
wstawiłam garnek ze schabem i zalewą do gotowania na 5 minut.
Schab studziłam w tej zalewie
kolejne 6 godzin.
Po tym czasie schab już jest
gotowy.
Pokroiłam go na plastry i ....
wszyscy się nim zachwycili. Ja też.
Tak więc mam już kolejny
sposób na zrobienie domowej, smacznej wędliny. W ten sposób można zrobić
karczek, udziec z indyka...
Polecam Wam i życzę SMACZNEGO!
Krys
To tutaj znalazłam ten przepis
Polecam również:
Schab z gorącej kąpieli
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Polecam również:
Schab z gorącej kąpieli
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Takie delikatne wędliny lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńMasz racje Krysiu ten schab jest pyszny!
OdpowiedzUsuńrobię podobny i to dość często, z domowym pieczywem smakuje wybornie:)
Pozdrawiam cieplutko:)
Naprawde swietny sposob! Ja najczesciej pieklam schab lub kakowke, a takze chudy boczek w foli aluminiowej. Schabu w goracej kapieli jeszcze nie robilam i musze koniecznie wyprobowac:)
OdpowiedzUsuńDziekuj eKraýsiu za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)
Podobnie robie.Bardzo smaczne, miękkie miesko. Polecam.
OdpowiedzUsuńŚwietne sposoby na schab. Koniecznie muszę wypróbować. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/
Super przepis:) I rzeczywiście wystarczy gotować mięso 2x5 minut, aby było miękkie?
OdpowiedzUsuńTak, wystarczy 2 x po 5 minut i schab jest i miękki i kruchy :)
UsuńRobiłam z tego przepisu, bardzo dobry wyszedł :)
OdpowiedzUsuńSmaczna wędlina Krysiu.
OdpowiedzUsuńten sposób na wędlinę jest świetny i szybki i wychodzi smaczna :)
OdpowiedzUsuńKrysiu ten przepis już krąży u mnie w pracy... Czy schab nie jest za słony? Zastanawiam się, czy nie przygotować takiej wędliny na święta.
OdpowiedzUsuńMoc pozdrowień.
Nie, Basiu. Schab nie jest za słony. Jest w sam raz. Warto zrobić ten schab zwłaszcza dla osób, które lubią chude mięso. Pozdrawiam Cię :)
UsuńUwielbiam <3 tez tak przygotowuję schab, jest przepyszny i soczysty
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;]
OdpowiedzUsuńGotujemy? Nie pieczemy? Genialne, bo nie mam piekarnika. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuń...no to chyba skorzystam z przepisu choć ja za schabem nie bardzo przepadam...buziaki Krysiu...
OdpowiedzUsuńPowiem Ci Kochana , ze cudowny przepis podalas , trafilas w dyszke . Dodaje do ulubionych i na pewno jeszcze w tym roku zagosci na naszym stole - tym bardziej ,ze schab juz jest tylko motywacji na pieczenie jakos nie bylo - i dobrze , normalnie jakby schabik czekal na Twoj przepis ^^. Dziekuje bardzo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam schab pieczony,w mleku też gotuję ,ale takiego zawsze boję się robić bo nie mogę uwierzyć,że tak krótko wystarczy gotować.Z uwagi na brak czasu przed świętami postanowiłam go zrobić,może w końcu dam się przekonać skoro tyle osób zachwala.Anka.
OdpowiedzUsuńSłyszałam już o tym schabie, ale nigdy jeszcze go nie robiłam. Z chęcią spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńTo dla mnie- dziękuję!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na domową wędlinkę :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, podobny stosuję od lat, moje dzieci bardzo lubią taką chudą wędlinę 😊
OdpowiedzUsuńTe przepis spróbuję z pewnością. Nie lubię gotowych wędlin. :)
OdpowiedzUsuńPyszna, zdrowa wędlina :-)
OdpowiedzUsuńSchab pyszny ,soczysty, będę powtarzać:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMusi być naprawdę pyszny. Muszę go w końcu zrobić
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ciekawy przepis. Mam jednak pytanie . Za drugim razem należy doprowadzić do zagotowanua i dopiero od tego momentu gotować 5 minut?
OdpowiedzUsuńWitam. Tak, dokładnie. Najpierw musi się zagotować i od tego momentu 5 minut ma się gotować. Pozdrawiam :)
UsuńFaktyczne niesamowite dzieło, którego można pozazdrościć. Ja nigdy nie robiłam sama wędlin w domu. Teraz mam dobrego dostawcę takich wyrobów Karol-Zakłady Mięsne. Pewnie będę też u nich robić zapas na święta. A mają naprawdę smaczne, zupełnie jak domowe.
OdpowiedzUsuń