niedziela, 20 grudnia 2015

Śledzie w musztardzie, z zielonym pieprzem, w oleju

Śledzie są potrawą, którą z powodzeniem można zrobić dużo wcześniej przed świętami, bo mogą postać.... Oczywiście, jeśli się ich wcześniej nie zje J
Tak właśnie było u mnie. Zrobiłam śledzie. Takie inne niż do tej pory. Chciałam zrobić z nowym smakiem. Wymieszałam, namieszałam i .... wyszło pysznie. No i co? I już ich nie ma.
Jutro zrobię nowe, a Wam zostawiam przepis na pyszne śledzie w musztardzie z nutą zielonego pieprzu  z cebulką nasączoną octem jabłkowym...
 


 
  
Składniki:
9 szt. płatów śledziowych matiasów bez skóry
7 – 8 szt. cebul średniej wielkości
200 ml octu jabłkowego
6 łyżek musztardy miodowej
3 łyżki musztardy bawarskiej
pieprz świeżo zmielony
kilka kulek ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 łyżeczkę zielonego pieprzu w ziarenkach
 
 
 
 
Wykonanie:
Śledzie wymoczyłam w zimnej wodzie (około 4 godziny). Zmieniłam wodę. Kiedy woda była czysta a śledzie nie były już słone, wyłożyłam je na talerz, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam na kawałki. Średnio z jednego płata wyszły 3 – 4 kawałki.
Obie musztardy wymieszałam. Przełożyłam do miseczki ze śledziami i dokładnie wszystko wymieszałam, tak aby wszystkie kawałki śledzia zostały obtoczone w musztardzie.
 

Cebulę pokroiłam w półkrążki. Przełożyłam do miski, dodałam ziele angielskie, pokruszone listki laurowe i zielony pieprz. Na koniec wlałam ocet jabłkowy. Wymieszałam. Przykryłam i odstawiłam na 1 godzinę, żeby cebula zmiękła i smaki się ze sobą  wymieszały.
Potem odcedziłam ocet.
 

Do słoja wkładałam po kolei cebulę i śledzie. Wierzch oprószyłam zmielonym pieprzem. Następna warstwa to znów cebula, potem śledzie ....
Na wierzchu rozłożyłam cebulę i całość zalałam olejem.
 

Ja dodałam musztardę bawarską, która jest odrobinę słona, dlatego nie soliłam śledzi. Ale to już rzecz gustu.
Takie proporcje składników u mnie się sprawdziły i śledzie bardzo nam smakowały.
 
 
 
Zniknęły szybko, więc koniecznie muszę zrobić następną porcję na święta. Ale które śledzie wybrać:
 
A może jakąś sałatkę śledziową....?
Te i inne propozycje na śledzie znajdziecie z zakładce MENU: RYBY,ŚLEDZIE...

 
Jest w czym wybierać. Życzę SMACZNEGO! Krys
 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

24 komentarze:

  1. Krysiu takie śledziki są pyszne :-) na święta będą wspaniałe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sobie upatrzyłam. Zrobię w kawie po szwedzku. W zeszłym roku były rarytasem na świątecznym stole. Do tego może się pokuszę i zrobię te w musztardzie. Ach, wszystkie bym chętnie zrobiła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pokażę ten przepis mężowi, bo to on u nas w domu robi śledziowe rarytasy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śledzie muszą być na święta. Ja robię tradycyjne w oliwie ze sparzoną cebulką i przyprawami. Kusi mnie ta lista innych przepisów na śledzie. W końcu muszę zerwać z tradycją i zrobić też coś innego. Jutro zabiorę się do pracy. A tymczasem życzę spokojnej nocy, Beata

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam śledzika w każdej postaci! Święta to dla mnie prawdziwa gratka bo mam okazję zaszaleć i robię go na różne sposoby :D z chęcią bym się Krysiu poczęstowała Twoją wersją :*

    OdpowiedzUsuń
  6. moja mama jest wielką fanką śledzi :)
    te na pewno by jej bardzo spasowały :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój tata byłby zachwycony:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie wetuje Twoje przepisy. U Ciebie znajdę wszystko co potrzebuję na święta :-))

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie po kaszubsku i w oleju :)
    jak zawsze ale ta propozycja jest bardzo ciekawa, tym bardziej że zielony pieprze czeka na wykorzystanie:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiu, moim faworytem pozostają Twoje śledzie w kawie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Robię je na szczególne okazje. A taką właśnie są święta :)

      Usuń
  11. Zapowiqdają się Krysiu smakowite święta u Ciebie, śledzie wyglądają obłédnie.Pozdrawiqm ciepło:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dziękuję za miły komentarz. Również serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe śledzie, pyszny smak i już zjedliśmy, więc dzisiaj zrobię następną porcję.
    Dziękuję za wspaniałe przepisy. Życzę Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śledzie to obowiązkowa pozycja na moim świątecznym stole!! a Twój przepis jest bardzo apetyczny, więc może już niedługo ich spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Za śledziami nie przepadam, ale czasami mam ochotę i po prostu muszę zjeść :)
    Przepis mi się podoba. Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  16. a ile oleju trzeba wlać na końcu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie podałam ilości oleju, bo po prostu wystarczy, żeby olej przykrył śledzie. Pozdrawiam :)

      Usuń

  17. mój mąż byłby zachwycony, ponieważ uwielbia śledzie - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń