niedziela, 7 kwietnia 2013

Rolada naleśnikowa

W potrawach faszerowanych jest coś szczególnego. Bez względu na to czym i co nadziewamy, czy są to pierogi, czy naleśniki zawsze mamy na nie nieodparty apetyt .  Dlatego zapraszam, nadziewajmy co się da. Dzisiaj... pyszna rolada naleśnikowa
  
 
Składniki na ciasto:
20 dag(niepełna szklanka)  mąki (preferowana gryczana)
2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
sól do smaku
 
 
 
Z podanych składników przyrządziłam gładkie ciasto naleśnikowe. Mąki należy wsypać tyle, by ciasto miało konsystencję kefiru. Gotowe odstawiłam na 30 minut.  Następnie usmażyłam naleśniki.
 

 


 
 Składniki na farsz:
średnia cukinia
10 dag wędzonki
łyżka   bazylii
15 dag ostrego startego sera
jajko
żółtko
100 ml gęstej śmietany
oliwa lub masło do smażenia
sól i pieprz
  

 
 
Cukinię pokroiłam w cienkie słupki, wędzonkę w cienkie paski. Podsmażyłam razem na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Gdy przestygły dodałam zioła i starty ser, jajka wymieszane ze śmietaną, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszałam.





   
Naleśniki ułożyłam w taki sposób aby zachodziły na siebie tworząc prostokąt.
 

 
Na środku ułożyłam farsz, rozsmarowałam na powierzchni pozostawiając około 4 cm z boków i ciasno zwinęłam w rulon.
  
 
 

Zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki do schłodzenia.
Rozgrzałam tłuszcz na patelni, roladę odwinęłam z folii, pokroiłam na 2-3 cm kawałki. Każdy ostrożnie przełożyłam na patelnię i obsmażyłam z obu stron.
 

Na amatorów tej pysznej rolady, długo nie trzeba czekać.


 
Ta rolada jest wyjątkowa. U mnie w domu jest chętnie zjadana. W związku z tym, że nie wszyscy domownicy/goście jedzą mięso,   nie zawsze dodaję wędzonkę do farszu. Ale i tak rolada nie traci na wartościach smakowych. Przekonajcie się. Spróbujcie, a będziecie się nią zajadać :). Życzę SMACZNEGO! Krys

9 komentarzy:

  1. A wiesz, że ja nigdy nie wpadłam na pomysł coby faszerować więcej niż jedego naleśnika naraz?! Człowiek uczy się całe życie! Muszę zweryfikować mój sposób faszerowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Między patelnią a talerzem wszystko zdarzyć się może. I tu zdarzył sie doskonały pomysł na niebanlne danie z naleśnikami w roli głownej. Brawoooo! Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. A jednak można inaczej, a nie tylko: naleśniki z serem, dżemem, albo z pieczarkami, Monia

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie, ile naleśników wyszło z tej porcji na ciasto? Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Z podanej ilości składników na ciasto nalesnikowe wyszło 10 sztuk. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  5. ~Ola ~ Wczoraj zrobiłam tą roladę, ale zamiast wędzonki dodałam podsmażone pieczarki. Wyszło fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przygotowałam roladę dzisiaj i zwinęłam w folię. Zostawiłam do jutra w lodówce. Dobry pomysł z tą roladą. Jutro pokroję, odgrzeję i obiad gotowy :),

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie twórcze wykorzystanie tych naleśników i farszu! Tylko od Ciebie można się uczyć!Fajny pomysł ,zrobię to następnym razem..... Margaretka

    OdpowiedzUsuń