wtorek, 29 października 2013

Grzyby z pomidorami

Na Waszą prośbę o podanie przepisu na kolejną potrawę z grzybami, dzisiaj prezentuję ciekawe, smaczne danie "al funghetto"  z kuchni włoskiej  z  dodatkiem pomidorów. Są one obok grzybów ważnym składnikiem. Jeśli macie ochotę na taką wersję potrawy z grzybami, to polecam serdecznie. Można podać na obiad jako danie główne, lub jako przystawkę.
 

 Składniki:
600 g świeżych grzybów (leśne lub pieczarki)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
½ kieliszka wina wytrawnego
2 pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
sól /pieprz
 
Wykonanie:
Grzyby  oczyściłam, opłukałam i pokroiłam na cząstki.
 
 
 
Pomidory sparzyłam, zdjęłam skórkę i po odcedzeniu z nich soku na sitku pokroiłam na cząstki. Cebulę pokroiłam w cienkie plasterki, czosnek po obraniu i posiekaniu, zmiażdżyłam i razem z cebulą wrzuciłam na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dołożyłam odrobinę posiekanej  natki. Po 2 minutach dodałam grzyby i chwilę smażyłam mieszając. Przyprawiłam solą i pieprzem.  
 
 
 
Przełożyłam na półmisek i  przykryłam żeby nie wystygło, a na patelnię wlałam wino. Po chwili, kiedy wino odparowało,  na patelnię włożyłam pomidory i po około 5 minutach duszenia przyprawiłam solą i pieprzem i dołożyłam grzyby.  Ponownie dusiłam kilka minut.
 
 
 Wyłożyłam na półmisek posypałam natką pietruszki i gorące podałam na stół.
 
 
 
Do tego dania możecie podać makaron albo pieczywo.  Nie ważne z czym podacie, na pewno  ta potrawa znajdzie wielu amatorów. Życzę SMACZNEGO! Krys

12 komentarzy:

  1. Chętnie zjadłabym takie grzyby z pomidorami. Pachnie nawet u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie połączenie musiało nieźle smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, narobiłaś mi smaka a grzybów świezych już nie mam:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis extra, bo można zamiennie z pieczarkami robić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedno z moich ulubionych połączeń! Dziękuję za ten fantastyczny przepis!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie słyszałam o takim przepisie:) Wygląda rewelacyjnie i jakaś odmiana od grzybów w śmietanie

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda,że sezon na grzyby się kończy.Pyszne.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  8. To musialo smakowac genialnie:-) Bardzo ladnie podane.

    OdpowiedzUsuń
  9. O proszę coś zupełnie nowego, z pomidorami nigdy nie jadłam. Mam zamrożone kilka paczek wiec do dzieła ruszę wkrótce! Buźka

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomidory - moje ulubione . No i - grzyby z nimi ,i nic więcej - tylko sól , pieprz ,trochę winka. Łatwe i szybkie danie .Dobrze , że są pieczarki ,bo w lesie już tylko piękne , kolorowe jesienne liście :)
    Pychotka !!

    OdpowiedzUsuń