Lekkie, delikatne, smaczne i z
owocami.... Cóż, czy potrzeba więcej rekomendacji dla kruchego ciasta z
wiśniami???
Składniki:
Ciasto
150 g miękkiego masła
100 g cukru
1 jajko
1 żółtko
1 żółtko
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
360 g mąki pszennej
(przesianej)
szczypta soli
skórka starta z wyparzonej cytryny
Nadzienie:
1 kg wiśni (po wydrylowaniu
około 800 g)
50 g masła
160 g cukru
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru do posypania
Wykonanie:
Jajka ubiłam. Odłożyłam 2 łyżki do posmarowania
ciasta.
Masło utarłam z cukrem.
Dodałam ekstrakt waniliowy i ubite jajka. Kiedy masa była już dobrze ubita wsypałam
mąkę i sól, dodałam skórkę z cytryny i ponownie włączyłam mikser. Teraz na najniższych
obrotach wymieszałam wszystkie składniki. Wyjęłam z miski, zagniotłam,
podzieliłam na dwie części i zawinięte w folię włożyłam na 30 minut do lodówki.
Na rozgrzane masło w rondlu wrzuciłam
wiśnie i wsypałam cukier. Wymieszałam i na małym gazie pomału wiśnie się
gotowały. Trzeba uważać, żeby się nie rozgotowały. Mąkę kukurydzianą
wymieszałam z wodą i wlałam do wiśni. Wymieszałam i po chwili gotowania odstawiłam
do szybkiego ostudzenia. Można rondel wstawić do zimnej wody. Czas od czasu zamieszałam.
Jedną porcję ciasta
rozwałkowałam i wyłożyłam nim tortownicę tak żeby zachodziło na boki. Wstawiłam
do lodówki. Drugą porcję ciasta przeznaczyłam na wykrojenie pasków, żeby udekorować
ciasto w kratkę. Rozwałkowałam ciasto i radełkiem wykrawałam paseczki.
Przełożyłam na papier do pieczenia i wstawiłam na tacy do lodówki.
Piekarnik rozgrzałam włączyłam
na 190 °C.
Tortownicę z ciastem wyłożyłam
wystudzonym nadzieniem wiśniowym, rozłożyłam paseczki ciasta tworząc kratkę.
Posmarowałam odłożonym roztrzepanym jajkiem i delikatnie posypałam cukrem.
Wstawiłam do piekarnika na
około 50 – 60 minut. Gdyby ciasto zbyt się przypiekało, można wierzch przykryć
krążkiem z folii aluminiowej.
Kiedy
wystygło wyjęłam z tortownicy. Nie mogłam się doczekać kiedy spróbuję to pyszne
ciasto....
Ciasto doskonale nadaje się do
upieczenia w foremce do tarty. Spróbujcie i przekonajcie jakie smaczne jest
ciasto z wiśniami. Nie ma to jak sezonowe owoce ..... SMACZNEGO! Krys
Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, Krys
Taki tradycyjny placek z wiśniami-najlepszy :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to pozycja obowiązkowa w sezonie! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda na bardzo smaczne. Aż mi w brzuchu burczy! Tak to jest jak człowiek przed śniadaniem widzi takie pyszności. Super że farsz nie wypływa, przez co pięknie się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
ale pychota a do tego wygląda obłędnie !
OdpowiedzUsuńZ pewnoscia smaczny!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie, a że lubię i ciasto kruche i wiśnie to na pewno by mi smakowało:)
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli Krysiu:)pozdrawiam
Na pewno by Ci smakowało. Pozdrawiam :)
UsuńPrzepysznie się prezentuje, chętnie zjadłabym kawałeczek do kawusi :-)
OdpowiedzUsuńNie potrzeba, ono broni się samo ^^
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne to ciasto, poproszę kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, Częstuj się :)
UsuńKrysiu, a ze śliwkami też może sie udać ? pozdrawiam . Ciasto obłędne !
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ten sposób przygotowania nadzienia najlepiej sprawdza się przy miękkich owocach. Ze śliwkami proponuję inne ciasta (w kat. CIASTA). Pozdrawiam Cię serdecznie :)
UsuńCiasto nie potrzebuje żadnych rekomendacji, jego wygląda mówi sam za siebie :) Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńpyszny placek!:) wiesz co lubię :)
OdpowiedzUsuńPlacek prezentuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńto ciasto nie potrzebuje żadnych rekomendacji - ach te wiśnie :-)
ale kusisz, same smakołyki podsyłasz :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńojej jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko ♥
Chciałabym prosić Cię o pomoc jeżeli możesz to zajrzyj do mojej 1 notki, z góry dziękuję :*
Ta kratka jest urzekająca :)))
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda znakomicie! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
Uporaliśmy się z tym plackiem. W pełnym tego słowa znaczeniu. Po upieczeniu, po prostu zjedliśmy. Wpadli znajomi i po placku. Ciasto było tak smaczne, że okruszków nawet nie ma. Jaśko
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda bosko, pełne wiśni :)
OdpowiedzUsuńNie musisz mnie namawiać do spróbowania tego ciasta, zdjęcia mówią same za siebie:) Pychota!
OdpowiedzUsuńmmm....wygląda przepysznie Krysiu, muszę wypróbować :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNiom, niom, Krysiu :) Ja też uwielbiam tego typu ciasta, paj z wiśniami rządzi. Piękną krateczkę zrobiłaś!
OdpowiedzUsuńJaki piękny ten placek! Zapisuję, na pewno zrobię bo wygląda fantastycznie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńNo tak, i znowu mi tyłek urośnie, taaaaakie pyszności.
OdpowiedzUsuńCzy to co pyszne musi mieć tyle kalorii?:)))
Też mam ten problem. Potem muszę się gimnastykować, żeby przynajmniej część kalorii zgubić :)
UsuńPysznie i bogato nadziany placek :) Mniam!
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek, baaaardzo poproszę :-)
OdpowiedzUsuńOj Krysiu, pewnie nic nie zostało :( No cóż spóźniłam się. Pozdrowionka.
OdpowiedzUsuńeleganckie i pyszne ciasto, nic tylko się wprosić na kawałeczek ;))
OdpowiedzUsuńPlacek wygląda przepięknie! :P Porywam kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńCudowne, mi nigdy nie wystarcza cierpliwości na te paski, a szkoda, bo dodają ciastom niesamowitego uroku :-)
OdpowiedzUsuńUpiekłam to ciasto i jest tak smaczne i ma dużo nadzienia. Nie spodziewałam się, że mi się uda. Dziękuję za ten przepis. Jola:)
OdpowiedzUsuńCiasto kruche z tak dużą ilością nadzienia, a do tego nadzienie to bardzo lubiane przeze mnie wiśnie - ciasto ideał, do tego pięknie wykonana kratka na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńMniammm, królowa kuchni z Ciebie Krysiu, świetnie gotujesz i pieczesz...buziaki...
OdpowiedzUsuńAle apetyczne ciacho!
OdpowiedzUsuń