niedziela, 10 sierpnia 2014

Kruchy placek z wiśniami

Lekkie, delikatne, smaczne i z owocami.... Cóż, czy potrzeba więcej rekomendacji dla kruchego ciasta z wiśniami???
  

Składniki:
Ciasto
150 g miękkiego masła
100 g cukru
1 jajko
1 żółtko
½  łyżeczki ekstraktu waniliowego
360 g mąki pszennej (przesianej)
szczypta soli
skórka  starta z wyparzonej cytryny
 
Nadzienie:
1 kg wiśni (po wydrylowaniu około 800 g)
50 g masła
160 g cukru
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki kukurydzianej
2  łyżki cukru do posypania
 
 
Wykonanie:
Jajka  ubiłam. Odłożyłam 2 łyżki do posmarowania ciasta.
Masło utarłam z cukrem. Dodałam ekstrakt waniliowy i ubite jajka. Kiedy masa była już dobrze ubita wsypałam mąkę i sól, dodałam skórkę z cytryny i ponownie włączyłam mikser. Teraz na najniższych obrotach wymieszałam wszystkie składniki. Wyjęłam z miski, zagniotłam, podzieliłam na dwie części i zawinięte w folię włożyłam na 30  minut do lodówki.
 
 


Przygotowałam nadzienie:
Na rozgrzane masło w rondlu wrzuciłam wiśnie i wsypałam cukier. Wymieszałam i na małym gazie pomału wiśnie się gotowały. Trzeba uważać, żeby się nie rozgotowały. Mąkę kukurydzianą wymieszałam z wodą i wlałam do wiśni. Wymieszałam i po chwili gotowania odstawiłam do szybkiego ostudzenia. Można rondel wstawić do zimnej wody. Czas od czasu zamieszałam.
Jedną porcję ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam nim tortownicę tak żeby zachodziło na boki. Wstawiłam do lodówki. Drugą porcję ciasta przeznaczyłam na wykrojenie pasków, żeby udekorować ciasto w kratkę. Rozwałkowałam ciasto i radełkiem wykrawałam paseczki. Przełożyłam na papier do pieczenia i wstawiłam na tacy do lodówki.
 

Piekarnik rozgrzałam włączyłam na 190 °C.
Tortownicę z ciastem wyłożyłam wystudzonym nadzieniem wiśniowym, rozłożyłam paseczki ciasta tworząc kratkę. Posmarowałam odłożonym roztrzepanym jajkiem i delikatnie posypałam cukrem.
 


  
Wstawiłam do piekarnika na około 50 – 60 minut. Gdyby ciasto zbyt się przypiekało, można wierzch przykryć krążkiem z folii aluminiowej.
Kiedy wystygło wyjęłam z tortownicy. Nie mogłam się doczekać kiedy spróbuję to pyszne ciasto....
 
 
 
 

 
Ciasto doskonale nadaje się do upieczenia w foremce do tarty. Spróbujcie i przekonajcie jakie smaczne jest ciasto z wiśniami. Nie ma to jak sezonowe owoce ..... SMACZNEGO! Krys

Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, Krys 

41 komentarzy:

  1. Taki tradycyjny placek z wiśniami-najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto to pozycja obowiązkowa w sezonie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda na bardzo smaczne. Aż mi w brzuchu burczy! Tak to jest jak człowiek przed śniadaniem widzi takie pyszności. Super że farsz nie wypływa, przez co pięknie się prezentuje ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pychota a do tego wygląda obłędnie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda pysznie, a że lubię i ciasto kruche i wiśnie to na pewno by mi smakowało:)
    Miłej niedzieli Krysiu:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie się prezentuje, chętnie zjadłabym kawałeczek do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie potrzeba, ono broni się samo ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi być pyszne to ciasto, poproszę kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiu, a ze śliwkami też może sie udać ? pozdrawiam . Ciasto obłędne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ten sposób przygotowania nadzienia najlepiej sprawdza się przy miękkich owocach. Ze śliwkami proponuję inne ciasta (w kat. CIASTA). Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  11. Ciasto nie potrzebuje żadnych rekomendacji, jego wygląda mówi sam za siebie :) Wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszny placek!:) wiesz co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Placek prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

  14. to ciasto nie potrzebuje żadnych rekomendacji - ach te wiśnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale kusisz, same smakołyki podsyłasz :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ojej jakie pyszności :)
    Pozdrawiam cieplutko ♥
    Chciałabym prosić Cię o pomoc jeżeli możesz to zajrzyj do mojej 1 notki, z góry dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
  17. To ciasto wygląda znakomicie! ; )
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uporaliśmy się z tym plackiem. W pełnym tego słowa znaczeniu. Po upieczeniu, po prostu zjedliśmy. Wpadli znajomi i po placku. Ciasto było tak smaczne, że okruszków nawet nie ma. Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam, wygląda bosko, pełne wiśni :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie musisz mnie namawiać do spróbowania tego ciasta, zdjęcia mówią same za siebie:) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  21. mmm....wygląda przepysznie Krysiu, muszę wypróbować :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Niom, niom, Krysiu :) Ja też uwielbiam tego typu ciasta, paj z wiśniami rządzi. Piękną krateczkę zrobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  23. Jaki piękny ten placek! Zapisuję, na pewno zrobię bo wygląda fantastycznie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. No tak, i znowu mi tyłek urośnie, taaaaakie pyszności.
    Czy to co pyszne musi mieć tyle kalorii?:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam ten problem. Potem muszę się gimnastykować, żeby przynajmniej część kalorii zgubić :)

      Usuń
  25. Pysznie i bogato nadziany placek :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Poproszę kawałeczek, baaaardzo poproszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Oj Krysiu, pewnie nic nie zostało :( No cóż spóźniłam się. Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  28. eleganckie i pyszne ciasto, nic tylko się wprosić na kawałeczek ;))

    OdpowiedzUsuń
  29. Placek wygląda przepięknie! :P Porywam kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Cudowne, mi nigdy nie wystarcza cierpliwości na te paski, a szkoda, bo dodają ciastom niesamowitego uroku :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Upiekłam to ciasto i jest tak smaczne i ma dużo nadzienia. Nie spodziewałam się, że mi się uda. Dziękuję za ten przepis. Jola:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciasto kruche z tak dużą ilością nadzienia, a do tego nadzienie to bardzo lubiane przeze mnie wiśnie - ciasto ideał, do tego pięknie wykonana kratka na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Mniammm, królowa kuchni z Ciebie Krysiu, świetnie gotujesz i pieczesz...buziaki...

    OdpowiedzUsuń