środa, 20 sierpnia 2014

Patisony w sosie pomidorowym

Udało mi się znów kupić ładne patisony. Kiedy kupuję, patrzę na ich wielkość i od razu wiem na co je przeznaczę. Większe patisony o średnicy 7 – 12 cm, sałatkowe są świetnym dodatkiem do gulaszu, leczo warzywnego.  Doskonale duszą się i pieką z mięsem. Młode patisony to znakomity składnik surówek. Można je też gotować  i podawać polane masłem z bułką, a starsze po wydrążeniu gniazd nasiennych faszerować mięsem, grzybami i warzywami. Najsmaczniejsze są pikantne farsze.
Dzisiaj kolejny przepis na patisony. Patisony w sosie pomidorowym....
 

 
 
 
Składniki:
10 małych patisonów
60 dag pomidorów
3 łyżeczki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
sok z połówki cytryny
kilka listków bazylii
½ łyżeczki suszonej bazylii
 
 
 
 
Wykonanie:
Oliwę podgrzałam w garnku, czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Do  oliwy dodałam czosnek wymieszany z przecierem pomidorowym. Wymieszałam.  Pomidory umyłam, sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w ósemki i dodałam do sosu. Przyprawiłam solą i pieprzem. Zamieszałam i chwilę gotowałam. Patisony umyłam, obrałam ze skórki i natarłam  sokiem z cytryny. Pokroiłam na  ćwiartki i włożyłam do sosu pomidorowego. Gotowałam pod przykryciem około 15 minut.
 

Zdjęłam przykrywkę, żeby sos odparował. Kiedy patisony już zmiękły a sos zgęstniał jeszcze raz doprawiłam solą i pieprzem, dodałam listki bazylii i odrobinę bazylii suszonej.
 

Bardzo delikatne warzywo, smaczne i wszechstronne. Moje patisony w sosie pomidorowym sprawdziły się doskonale, jako lekki obiad w letni dzień.
 

 

 
Spróbujcie i Wy, a ja życzę SMACZNEGO! Krys

Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, Krys  

27 komentarzy:

  1. Oj, mam u Ciebie zaległości. Zresztą na wszystkich ulubionych blogach. Patisony lubię. Przepis godny uwagi. Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale danie! Widziałam patisony na bazarze. Takie żółciutkie. Nabrałam chętki na taki obiadek. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze mam problem z patisonami, bo nie wiem co z nich zrobić,
    a takie ładne są :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ci zazdroszczę tych patisonów Krysiu! jak już wspominałam, moje zeżarły ślimaki, a dostać u nas to graniczy z cudem, no chyba że te duże i starsze okazy,a takich nie lubię.
    Jedzonko pierwsza klasa i bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie jedzenie to moje klimaty. Bo i cukinię i patisony mogę jeść na okrągło. Rozejrzę się za nimi, kupie i zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś miałam na działce, teraz nie mam gdzie ich kupić, a pamiętam,że patisony są pyszne. A danie wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie jadłam Krysiu patisonów :) sama nie wiem dlaczego :P
    a Twoje danie z przyjemnością bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W takiej wersji patisonów nie jadłam jeszcze, ale na sam widok ma ślinotok, to na pewno do gustu by mi przypadły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja dzisiaj będę nadziewać patisony, ale ten przepis jest równie kuszący. Chętnie bym zjadła ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jadłam nigdy tak przygotowanych patisonów., fajne danie, muszę wypróbować:))
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  11. podoba mi się taki obiad! sos pomidorowy bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszna propozycja, pięknie podana, smaczna przede wszystkim! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. OO CIEKAWY POMYSŁ NA PATISONA ,TEŻ JESZCZE TAK NIE PRÓBOWAŁAM;ZAPRASZAM NA MOJĄ WERSJĘ PATISONA W ŚMIETANIE-POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/08/patison-w-smietanie.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowity posiłek :) Bardzo lubię patisony! A w takiej wersji muszą pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rozbudziłaś mój apetyt na te kosmiczne cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przyznam się że jeszcze nigdy nie jadłam patisona. Wstyd mi i muszę to zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Smaczny, lekki obiadek, muszę wyprobować:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie to wygląda! lubię takie dania - kilka prostych składników i cudo wychodzi

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo fajny pomysł na wykorzystanie patisonów w pysznym daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny pomysł na obiad. Pozdrawiam Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. to musi być pyszne!!! super pomysł :)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają smakowicie :) Bardzo fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń

  23. przyznaję, że te warzywka jeszcze u mnie w kuchni nie gościły i myślę, że najwyższy czas to zmienić, patisony w sosie pomidorowym - to brzmi dumnie - super danie - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń