Przepis na ten rosół
wykorzystuję w wielu przypadkach. Gotuję, żeby mieć czysty bulion do popicia. Albo
podaję ten rosół z makaronem. Często gotuję żeby mieć bazę do zup. Ostatnio
podałam z pulpecikami (przepis wkrótce). Jest to rosół jak zaznaczyłam czysty. Rosół tradycyjny, domowy już przedstawiłam (tutaj)
Składniki na rosół:
1 udko z kurczaka
porcja rosołowa z
wyluzowanego kurczaka klik
500 g pręgi wołowej
2 marchewki
2 pietruszki
por
kawałek selera
mała cebula
ziarenka ziela angielskiego
ziarenka pieprzu
listek laurowy
natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso umyłam, zalałam zimną
wodą i odstawiłam. Po 30 minutach wylałam wodę i nalałam ok. 2 l świeżej. Wstawiłam do gotowania. Po zagotowaniu
odszumowałam, zmniejszyłam gaz i zostawiłam na wolnym ogniu około 2 godziny.
Warzywa oczyściłam opłukałam i
dodałam do garnka. Cebulę opaliłam nad gazem, żeby się przypiekła i również
włożyłam do rosołu. Dodałam ziarenka pieprzu, listek i ziarenka ziela
angielskiego. Teraz rosół zostawiłam na
malutkim gazie na około 1
godziny.
Po ugotowaniu rosół
przecedziłam.
Mięso wykorzystuję do pierogów
(przepis wkrótce)
Rosół doprawiłam solą i
pieprzem, dodałam posiekaną natkę pietruszki.
Tak przygotowany rosół można
podać albo czysty do ...różnych dodatków:
naleśników zwiniętych w ruloniki i pokrojonych w krążki, do pierożków z mięsem,
do mini pulpecików mięsnych. Spróbujcie. SMACZNEGO! Krys
Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, Krys
Ach, taki jak u babci, pyszności:)))
OdpowiedzUsuńSuper Krysiu, przepis na taki czysty rosołek na pewno się przyda :))
OdpowiedzUsuńnajzdrowszy rosół bez chemii :) klasyka :)
OdpowiedzUsuńmmmm uwielbiam rosołek ☺
OdpowiedzUsuńa ja to jednak najbardziej lubię rosół mamy.. :)
OdpowiedzUsuńale ten wygląda dobrze :)
Klasyka w najlepszym wydaniu ;-)
OdpowiedzUsuńKrysiu rano o 7.00 gotowałam rosołek. Uwierzysz? Jeszcze wrzuciłam trochę suszonych warzyw i ziół... Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki tradycyjny, domowy rosołek:)
OdpowiedzUsuńpyszny, domowy, nie ma nic lepszego!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry rosołek :) W sam raz na chłodniejsze dni, żeby się rozgrzać.
OdpowiedzUsuńLubię rosół jeść ale nie za rzadki.Buziaki i pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńKocham rosół w każdej postaci :-)
OdpowiedzUsuńnie ma lepszego od domowego rosołu!! robię bardzo podobnie- pewnie jak i większość, tylko dodaje jeszcze 2-3 ząbki czosnku:) u nas czosnek obowiązkowy
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko, buziaki:)
Już mi ślinka kapie :) Taki rosołek (z dodatkiem chili) jest dobry zimą, gdy łapie przeziębienie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rosół z dodatkiem wołowiny :D Super! :D
OdpowiedzUsuńPyszny! U mnie dodaje się do gotującego rosołu małego obranego buraczka, nadaje rosołowi piękny kolor. Najpierw lekko go zabarwia na czerwono ale po dłuższym gotowaniu wraca kolor do normy. Trzeba tylko pamiętać, żeby przed zakończeniem gotowania wyjąć go z rosołu, bo inaczej znowu nam go zabarwi ...
OdpowiedzUsuńUwielbiam rosołek, teraz nadchodzą chłodne dni taki rosołek to lekarstwo:)
OdpowiedzUsuńTeż taki robię, jest super. A ostatnio, chyba w tesco, widziałam porcje rosołowe gęsie - jeszcze nie robiłam rosołu gęsiego, ciekawe, czy jest dobry.
OdpowiedzUsuńRosołek u mnie jest w każdym tygodniu, czekam na pierożki:-)
OdpowiedzUsuńCudnie pozdrawiam!
Ja też taki robię, rosołek dobry na wszystko, zwłaszcza chłody :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza klasyka :)
OdpowiedzUsuńpodstawa do wielu dań i sosów :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńja dodaję jeszcze pół główki kapusty - ogólnie uwielbiam rosół, a Twój prezentuje się zjawiskowo, dodatek wołowiny nadaje dodatkowego smaku - super - ;pozdrawiam :-)
O tak, koniecznie z dodatkiem wołowiny :) taki jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńTaki rosół to ja uwielbiam, z oczkami ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie gotowałem takiego rosołu.Narobiłaś mi smak.
OdpowiedzUsuńJest wiele zup które lubię ale rosół jest najlepszy, ostatnio przygotowywałam rosół na wiejskiej kurze, cóż to był za cudowny aromat - smak dzieciństwa.
OdpowiedzUsuń