piątek, 22 sierpnia 2014

Pierogi z mięsem

Kiedy mam ochotę  na czysty rosół, zawsze gotuję go z mięsa mieszanego z  pręgą wołową i już wiem, że z tego właśnie mięsa zrobię pyszne pierogi z mięsem, które nieczęsto goszczą na stole, bo są wyparte przez inne smaczne dania. Szkoda. Przecież tak smakują. Kiedy je podaję na obiad to zachwytom nad tymi pierogami nie ma końca. Tak właśnie było u nas ostatnio. Najpierw zrobiłam czysty rosół, który podałam z mini pulpecikami. Natomiast mięso z rosołu przeznaczyłam na pierogi.

  
Składnik na ciasto:
400 g mąki pszennej
200 ml gorącej wody
30 g masła
1/4 łyżeczki soli
  
...na nadzienie
produkty z rosołu (klik):
mięso z rosołu
1 marchewka
pietruszka
seler
Ponadto:
cebula
1 łyżka oleju
1 jajko
sól
pieprz
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
odrobina ziół prowansalskich
 
Wykonanie:
Do miski przesiałam mąkę i posoliłam. Do gorącej wody włożyłam masło. Kiedy się roztopiło  przelałam do miski z mąką. Zamieszałam widelcem. Przykryłam ściereczką,  odstawiłam  żeby przestygło. Następnie wyrobiłam ręką. Kiedy ciasto nabrało jedwabistej konsystencji, znów przykryłam ściereczką i ponownie odstawiłam na około 20 minut, żeby "odpoczęło" .
Ciasto jest delikatne, jedwabiste. Idealne na pierogi.
Wykrawałam krążkiem placuszki i po nałożeniu farszu sklejałam pierogi. Ciasto jest rozciągliwe, elastyczne i świetnie się skleja.
 
Wykonanie farszu:
Mięso po wyjęciu z rosołu wystudziłam.
Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na 1 łyżce oleju.
Mięso zmieliłam razem z marchewką, pietruszką i kawałkiem selera Dodałam podsmażoną cebulę. Doprawiłam do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką w proszku i ziołami. Wbiłam jajko. Wymieszałam. Odłożyłam.
 

Mąkę przesiałam do miski, posoliłam i mieszałam  widelcem wlewając strumieniem gorącą wodę i olej. Odstawiłam i po wystudzeniu  wyrobiłam ręką wolne ciasto. Kiedy już było jedwabiste,  zostawiłam w misce pod przykryciem na 15 minut.
Z ciasta  wykroiłam  krążki i na każdym  położyłam  po łyżeczce farszu. Zlepiłam brzegi pierogów.

Ułożyłam  je na ściereczkę. Z tej porcji wyszło 37 sztuk.

Po ulepieniu wszystkich pierogów  wrzucałam je partiami na osolony wrzątek z dodatkiem 1 łyżki oleju. Po około 2-3 minutach od wypłynięcia wyjęłam pierogi na półmisek i polałam skraweczkami. Można pokrasić zrumienioną cebulką.





Kiedy mam więcej mięsa i zrobię więcej pierogów, to zamrażam je. Po ugotowaniu smakują tak jak zrobione na świeżo. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys

Polecam również idealne ciasto na pierogi. Przepis znajdziecie tutaj


Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, Krys 

44 komentarze:

  1. Pyyyycha, bardzo lubię pierogi a jeszcze taki włąsnej roboty...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności z rana uwielbiam pierogi zwłaszcza te z mięsem. Twoje wyglądają wspaniale :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj Krysiu, ale mi narobiłaś ochoty, a miałam pierogi w poniedziałek:) uwielbiamy wszystkie i bardzo często robię:) Pychota!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi z mięsem lubię chyba najbardziej. Gdyby były mniej pracochłonne jadłabym co tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię pierogi z ok. 3/4 kg mąki i z uporem maniaka dodaję jedno jajko i nie mogę się przełamać by robić bez...
    Pierożki z mięsem są wspaniałe, a jak mam lenia to robię z wiejską pasztetową, też dobre...
    Pozdrawiam Krysiu i obserwuję Cię bacznie:-))))))))

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie w domu goszczą często, bo jest to jedna z ulubionych potraw męża. Tylko ciasto robię inne. Zamiast wody i masła używam ciepłego, tłustego mleka. Ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Spróbuj.
    Gorąco pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym sobie takie dobre pierogi mięsnym farszem, sama jeszcze takich nie robiłam, ale patrząc na Twoje apetyczne zdjęcia ,mam ochotę zacząć lepienie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu, pyszności, pierogi to ulubione jedzonko u mnie w domu (oprócz tych na słodko):))

    OdpowiedzUsuń
  9. jak pięknie sklejone! mięsne pyszne, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś nie lubiłam pierogów z mięsem, a teraz uwielbiam! Na sam widok aż ślinka mi pociekła. A do tego rosół, mmm... w sam raz na taką pogodę jak dzisiaj.

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie w domu pierogi z mięsem pojawiają się bardzo rzadko. Zazwyczaj królują ruskie. Dzisiaj narobił mi smaka ... być może się skuszę. Wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe pierogi są takie dobre! A te wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają fantastycznie! Uwielbiam pierogi z wszelakim farszem. Są tak apetyczne, że mam ochotę natychmiast ulepić. Tylko najpierw nastawię rosół :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Tylko domowe są pyszne :) Twoje Krysiu jak malowane, tak ślicznie sklejone :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze wczoraj myślałam, że dawno pierogów nie jadłam. Przy najbliższej okazji skorzystam z pani przepisu na pierogi z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rozmarzyłam się patrząc na te pyszne pierogi zlepione Twoja ręką. Tak zawsze robiła moja Mama. Chyba wpadne do Ciebie na porcyjkę. Obiecuje że nie zjem wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadnijcie nawet oboje :) Wystarczy. W razie czego mam zamrożone :)

      Usuń
  17. Bardzo lubimy z mężem pierogi i z mięsem i na słodko. Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ale to bardzo lubię pierogi z mięsem - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam po przerwie wakacyjnej, stęskniłam sie za moimi ulubionymi blogerkami i ich blogami. Nadal mam ograniczone możliwości klikania, a o szalenstwie kulinarnym, nadal nie ma mowy, zespół bolesnego barku leczy się opornie, ale w miarę możliwości, z sanatoryjnego leczenia będę chłonąć Wasze przepisy z przyjemnością.
    Trochę się usprawiedliwiam, choć obowiązku niema, ale lojalność nie pozwala mi przemilczeć faktu nieobecności.Pozdrawiam serdecznie.
    Pierożki, Krystynko, ulubione mojego męża,ale rzadko zdążę zrobić z takim nadzieniem, bo mąż wyjada mięso ukradkiem, albo sztukamięs z warzywami mu sie marzy wcześniej niż pomyśli o pierogach.
    Zdjecia baaaaardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie brakowało Ciebie. Ale dobrze że jesteś, będziesz i .... życzę Ci zdrówka :)

      Usuń
  20. oj narobiłaś mi smaku Krysiu:))

    OdpowiedzUsuń

  21. pierogi zjawiskowe cudne, porywam, bo mam straszną ochotę na takie cudeńka - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Idealne! Jesteś Krysiu doskonałą gospodynią :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu :) Ciągle coś pichcę....

      Usuń
  23. Ale wspaniałości tutaj widzę :) Dawno nie jadłam pierogów, jak patrzę na to, to aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglądaja smakowicie! Uwielbiam pierogi - ja robiłam w tym sezonie z jagodami! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo lubię pierogi. Twoje wyglądają smakowicie i pyszny farsz :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniale wyglądają :) Dobrze, że jestem już po kolacji :)

    OdpowiedzUsuń
  27. U nas jest tak samo wszyscy lubią rosół, ale mięsa to już nie koniecznie. No i trzeba kombinować, takie pierożki to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  28. Och jak dawno nie jadłam pierogów z mięsem. Twoje wyglądają idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Oj pyszne , pyszne , bardzo pyszne :) Jak zwykle piękne i apetyczne zdjęcia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. Krysiu, jakie śliczne te Twoje pierogi , takie równiutkie i zgrabniutkie! ja rzadko robię to moje są bardzo koślawe ;)))

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  31. Lubie takie pierożki, oj lubię :) Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Nabrałam takiego apetytu na pierogi z mięsem po obejrzeniu Pani wpisu, że ugotowałam rosół i będę robić pierogi (choć ja do swoich robię inaczej farsz) . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Małgosia
    WITAM
    Stronę znalazłam niedawno dokładnie w grudniu, zrobiłam uszka wyszły pyszne. Mam pytanie w jaki sposób zamrażać pierogi - surowe czy lekko podgotowane zamrożone należy rozmrozić czy gotować po wyjęciu z zamrażarki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Pisałam o zamrożeniu przy okazji opisu któryś pierogów.
      Pierogi, które chcę zamrozić obgotowuję chwilę (ok. 1 minutę) w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerz. Kiedy lekko ostygną przekładam na wysmarowaną olejem tacę/ talerz tak aby nie dotykały się. Zostawiam do całkowitego wystudzenia i wkładam z tą tacą do zamrażarki. Po zamrożeniu przekładam do woreczka foliowego i zostawiam. Następną porcję po zamrożeniu dodaję do poprzedniej. Pierogi się nie sklejają.
      Kiedy chcę ugotować, wystarczy zagotować wodę, posolić i wrzucić nierozmrożone pierogi . Gotować na średnim gazie i po wypłynięciu na wierzch po ok. 5 minutach wyjąć.... Pozdrawiam :)

      Usuń
  34. Przepyszne pierogi:)Uwielbiamy je z mezem.Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  35. Szukałam przepisu na pierogi z mięsem z rosołu. Znalazłam ten blog i "wpadłam jak śliwka w kompot". Blog jest fantastyczny, bo wszystko podane jak na przysłowiowej tacy. Krok po kroku. Ja się uczę gotować i taki blog jest właśnie dla takich jak ja, początkujących kucharek. No i właśnie zrobiłam te pierogi. Są rewelacyjne. W życiu takich nie jadłam.
    Całuski dla Pani:)Zuza

    OdpowiedzUsuń