środa, 24 września 2014

Kurczak na sposób śródziemnomorski

Kuchnia śródziemnomorska kojarzy się z dojrzewającymi na słońcu  pomidorami, oliwkami... z rozmarynem i oliwą z oliwek. To są niezbędne, a właściwie podstawowe składniki całej potrawy. Danie, które  przygotowałam  jest banalnie proste ale niebanalne w smaku.
Kurczaka zrobiłam w garnku z możliwością gotowania  na parze. Myślę, że kiedy spróbujecie przygotowanego w ten sposób kurczaka, będziecie częściej wracać do tego przepisu...
 
 
 
Składniki:
500 g mięsa  z kurczaka (udka, filet)
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
50 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
kilkanaście sztuk pomidorków koktajlowych
10 oliwek czarnych
5 sztuk owoców jałowca
1 łyżeczka soli
 
Do przybrania:
świeża bazylia
1 cytryna
 
  
Wykonanie:
Czosnek drobniutko posiekałam. Igiełki rozmarynu również.
Mięso z kurczaka pokroiłam na kawałki.  
 

Wkładkę do gotowania na parze wyłożyłam krążkiem papieru do pieczenia.
 

Rozmaryn z czosnkiem zalałam oliwą i octem winnym. Marynatę wlałam do  mięsa i wymieszałam.
Mięso przełożyłam na wkładkę do gotowania na parze. Do mięsa dodałam pomidorki, oliwki i kuleczki jałowca.
 

Ustawiłam na garnku z osoloną (1/2 l) wodą. Przykryłam i wstawiłam do gotowania na małym gazie. Po około 30 minutach, kiedy temperatura osiągnęła 90 °C. wyłączyłam gaz i pozostawiłam pod przykryciem jeszcze około 30 minut.
Doskonałe, delikatne danie na obiad.
 

 Kurczaka podałam z makaronem wstążki
 
 
 
Aromat oliwek i rozmarynu nadał niepowtarzalny smak całej potrawie. Mięso smaczne i delikatne. Można ozdobić listkami bazylii. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
 
Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, Krys 

32 komentarze:

  1. Nie jadłam, ale wygląda pysznie, następny przepis do wypróbowania:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się ten przepis. Mniam. Uwielbiam dania z kurczakiem/indykiem w głównej. Ten delikatny smak. A składniki: oliwki, jałowiec, pomidorki koktajlowe.. Ach, same pyszności! Jeszcze bazylia. Aż sobie zazdroszczę, że nie miałam okazji skosztować tego arcydzieła. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak jest kurczak i makaron to już uwielbiam to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam taki garnek. Ale używałam do gotowania pampuchów. Nawet nie pomyślałam, żeby zrobić w nim np. mięsko. Pomysł na taki obiad podoba mi się i kupuję go w całości:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu ale pyszności. Aż zrobiłam się głodna :-):-):-) pozdrawiam i życzę miłego dzionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ech u mnie panowie wolą ziemniaczki, tradycjonaliści,
    a ja lubię odmianę i makaron też :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie bardzo i zdrowo, papardelle lubię bardzo , z kurczakiem na pewno smakuje świetnie, podane iście po królewsku.

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm... uwielbiam takie przepisy krok po kroku:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo apertyczny-jesień to dobra pora na takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie się prezentuje i na pewno tak smakuje :) Takie dania to ja lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyśmienite i pięknie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  12. idealnie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny sposób na delikatne mięso, chętnie wykorzystam bo będziemy gościć osobnika na diecie lekkostrawnej :) Sami też z miła chęcią ominiemy smażonego kurczaka. :) Prezentacja godna najlepszej restauracji, a opis mistrzowski (nie pozostawia żadnych wątpliwości)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdecydowanie moje smaki:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, jak ja uwielbiam takie obiadki:) muszę wypróbować, bo kocham kuchnię śródziemnomorską:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. niestety nie jestem fanką oliwek.. ale już wiem, że mój Luby byłby tym zachwycony! :)
    bo prezentuje się bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ smakowite smaki! I poczułam się jakbym była na urlopie gdzieś we Włoszech :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Krysiu to zupełnie nie moje smaki, ale makaronem i kurczakiem nie pogardzę nigdy:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo lubię takie połączenie smaków :) wszystko co kojarzy mi się z kuchnią śródziemnomorską jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo apetycznie podane, myślę, że by mi bardzo smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  21. Przypomniałaś mi Krysiu o moim garnku, który stoi za lasami, za górami, w szafce za innymi garnkami ;) Ciekawa jestem tego smaku z jałowcem w zestawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. To zdecydowanie moje smaki! Muszę koniecznie wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Tak podany kurczak musi smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zdrowo, kolorowo i pysznie, wspaniała propozycja Krysiu! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dobry przepis sałatka super, muszę zrobić, kurczaka uwielbiam i właściwie to jem tylko kurczaki, czerwonego mięsa unikam...pozdrawiam, miłego weekendu...

    OdpowiedzUsuń
  26. takie dania lubię, szybkie, kolorowe, pożywne i co ważne smaczne

    OdpowiedzUsuń

  27. to są moje smaki, zakochałam się w tym daniu - pozdrawiam Krysiu :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń