niedziela, 28 września 2014

Pstrąg z masłem, smażony na... maśle

Pstrąga można upiec w piekarniku,  folii srebrnej. Można dusić w warzywach. Można usmażyć w panierce. Ale ja pstrąga faszerowałam masłem i usmażyłam na maśle. Tak, „faszerowałam” masłem wewnątrz, kiedy tylko go ubywało. To dla uzupełnienia, żeby pstrąg był smaczny, nasączony i pachnący masłem. A przede wszystkim chrupiący zewnątrz i delikatny wewnątrz....

 Składniki:
2 pstrągi (wypatroszone)
masło (min. 82%)
cytryna
sól morska
 
Wykonanie:
Pstrągi oczyściłam z łusek. Umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i włożyłam do lodówki na 2 godziny.
W obu pstrągach rozłożyłam wewnątrz wiórki masła.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane. Na gorący tłuszcz włożyłam ryby i smażyłam na średnim gazie. Uzupełniałam masło, które wyciekało na zewnątrz. 


Cały czas masło powinno być w środku. Na wierzch również położyłam wiórki z masła.
Podałam z frytkami i surówką z białej kapusty. Jako drugą można dać surówkę z czerwonej kapusty. Podałam sól, cytrynę pokrojoną w plasterki.
Pyszne, świeże, prosto zrobione pstrągi. Spróbujcie.
 


Szybko się robi. Warto więc czasami zjeść takie pstrąga... Życzę SMACZNEGO! Krys
Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, Krys 

33 komentarze:

  1. Cudowny pan Pstrąg. I masło pasuje do niego idealnie, w każdej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kiedy zjadłam tak smażonego pstrąga nigdy nie robiłam inaczej. Uważam, że to najlepszy sposób na pyszną rybę

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest sposób na smaczną rybę. Bez panierki, na samym maśle.

    OdpowiedzUsuń
  4. ~Aśka ~
    Zjadłam raz tak usmażonego pstrąga, potem chciałam zrobić w domu. Ale na samym maśle mi się trochę przypalało, dodałam oliwy. Też smacznie. Teraz robię na maśle klarowanym i jest bardzo smaczny. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ryby mogę jeść 5xw tygodniu, bo 2x to surówki. Albo ryby z surówkami. Samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pstrąg z dodatkiem masła.. cudo! :)
    osobiście dodaje jeszcze do masła odrobiny ziół lub czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzadko robię ryby...
    Ale pstrąga chętnie bym zrobiła , bo przepis prosty niby :-)))
    Twój przepis jest bardzo zachęcający.
    Nie dodajesz liścia pietruszki ?
    W którym momencie go posoliłaś ?
    Po podaniu na stół każdy sobie soli do woli ?
    Jak odróżniasz czy w sklepie pstrąg jest świeży.
    Pytam tylko o pstrąga...
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi :-)
    Pozdrawiam niedzielnie :-)
    Kocham Twoje przepisy są takie jak dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest prosty. Ja nie dodaję pietruszki. Nie solę pstrąga. Dopiero na talerzu. Każdy dosmacza wg własnego smaku.
      Jak sprawdzam czy ryba jest świeża? Mięso ryby po naciśnięciu musi być sprężyste i powraca do swojego kształtu, ryba nie jest pokryta gęstym śluzem a łuski przylegają do skóry, oczy są szkliste, wypukłe, a skrzela mają barwę jasno różową.
      Staram się kupować ryby w zaprzyjaźnionych sklepach.
      Pozdrawiam Cię Krysiu serdecznie :)

      Usuń
    2. Dziękuję , spróbuję kupić pstrąga i zrobić go wg Twojej receptury.
      Pozdrawiam Cię Krysiu serdecznie :-)

      Usuń
  8. Pyszności!
    Ryba smażona na maśle smakuje najlepiej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pstrąga! Z takim masełkiem musi być przepyszny, rozpływający się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiu też smażę na maśle, ale do środka dodaję jeszcze ziół- często najprostsze jest najlepsze:) pozdrawiam słonecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pstrąg to rybka, którą mogłabym jeść codziennie. Bardzo lubię nawet bardziej niż bardzo.
    Teraz pomimo choroby, skusiłabym się na takie danie! :]

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ mi smaku narobiłaś! Zjadłabym takiego pstrąga :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam nigdy smażonego,jeśli pstrąg,to do tej pory,zawsze pieczony:)

    OdpowiedzUsuń
  14. o rany! uwielbiam Twoje przepisy! coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  15. Smażona na masełku pycha :) Smażonego tez jakoś nie jadłam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam pstrągi w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja , Krystynko, smażę podobnie, ale teraz pojawił się super olej do smażenia tzw. maślany rzepakowy 100% naturalny ,nie reklamuję, nie podaję producenta, ale polecam, bo jest naprawdę pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Bożenko za informację. Rozejrzę się za tym olejem :) Nie znam, ale nowinki chętnie testuję :)

      Usuń
  18. Wygląda smakowicie. Ja co prawda rybkami w Antoludkowie się nie zajmuje ( pozostawiłam ten temat mężowi), ale przepis mu na pewno przekażę.

    OdpowiedzUsuń
  19. Też lubimy pstrągi, ale na maśle klarowanym nie robiłam jeszcze, W przyszłości skorzystam z tego pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ach, pyszotka. Bardzo lubię rybki. W każdej postaci. Taka z masełkiem jest wspaniała. Dawno już się nią nie raczyłam. Muszę niedługo zrobić taką :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Musiał smakować wybornie, lubie tak zrobione ryby, są bardzo aromatyczne w smaku. Super obiadek Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Na maśle klarowanym jest pyszny :) Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniam, pstrąg jest pyszny, ja w ostatni piątek robiłam go w folii z cytryną i koperkiem, tez muszę wrzucić na bloga:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Zapraszam do zabawy,szczegóły na moim blogu.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  25. Dla mnie pstrąg to tylko w chrupiącej skórce!

    OdpowiedzUsuń

  26. pstrąg z masłem, smażony na maśle??? po pierwsze uwielbiamy pstrąga, na wigilię zawsze króluje na stole w galarecie, bądź smażony, zamiast karpia, za którym nie przepadamy; Krysiu uważam, że Twój pomysł na pstrąga jest genialny, na pewno go wypróbuję i dam znać - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń