poniedziałek, 5 stycznia 2015

Zrazy z łososia

Kiedy zrobiłam te zrazy po raz pierwszy nie przypuszczałam, że tak bardzo mi zasmakują. Od razu pomyślałam, żeby podzielić się tym przepisem z Wami. Warto zjeść coś, co jest smaczne i przygotowane trochę inaczej niż zwykłe zrazy. Te są z  mięsa mielonego i nie są ani wołowe, ani wieprzowe. Są po prostu inne... najlepsze zrazy z najlepszej ryby
 

 
 

Składniki:
300 g filetu z łososia
60 g twardego sera
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
  
 
Wykonanie:
Filet po opłukaniu i suszeniu zmieliłam dwukrotnie w maszynce.
Do  zmielonej ryby wsypałam bułkę tartą. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.
Z masy uformowałam wałek, który podzieliłam na 4 jednakowe  kawałki.
Ser starłam na tarce.
Folię spożywczą zwilżyłam wodą,  położyłam kawałek masy rybnej, rozpłaszczyłam na placek i wsypałam ¼  ilości sera.
 

Złączyłam krawędzie folii i zbliżając je do siebie formowałam zrazy na kształt wrzeciona.
Do miski wsypałam mąkę i obtaczałam w niej zrazy, potem w rozkłóconych jajkach a następnie w bułce tartej.
 

Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C.
Na patelni rozgrzałam olej i wkładałam zrazy smażąc z każdej strony na złoty kolor.
Następnie przełożyłam je do naczynia do zapiekania i wstawiłam do piekarnika na 5 minut.
 

Świetnie smakują z ziemniakami albo z frytkami.
Doskonałe zrazy nie tylko na obiad. Można jeść na zimno i na ciepło.
Ja już jadłam. Z.... dodatkiem brokułów.
 

 
 
 Teraz Wy spróbujcie. Są pyszne. Przekonajcie się... Życzę SMACZNEGO! Krys
 
Nie wiem kto jest autorem tego wspaniałego przepisu, ale znalazłam go w książce „Łosoś i pstrąg”

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
 

26 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja, ja nie lubię łososia, ale takie zraziki wyglądają bardzo apetycznie i u mnie w domu na pewno znalazłabym smakosza na takie danie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest wspaniały sposób na "przemycenie" ryby niejadkom. Ja zazwyczaj robię kotlety mielone z dorsza, ale teraz to ja muszę spróbować Twoich zrazów. Wyglądają wyśmienicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam mielone z ryby, ale zwykłe i już były bardzo smaczne, te z serem muszą być przepyszne:)
    Pozdrawiam cieplutko, bo u nas strasznie wieje i sypie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jeden z najlepszych sposobów na smacznego łososia. Ser środku to doskonali i tak już smaczną rybę. Ja na pewno tak zrobię. Pozdrawiam, Max :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu ale smakołyki ach ach :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bym je chętnie zjadła. Takiej wersji łososia nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wierze, ze swietnie smakuja, bo z lososia, na Sylwestra u corki pieklismy go i przed chwilka tez jadlam kawalek lososia...smaczna rybka !!
    Mielonych koltetow jeszcze nie robilam i chetnie wyrobuje Twoj przepis Krysiu.

    Dziekuje bardzo za swietny przepis Krysiu i serdecznie Cie pozdrawiam w Nowym Roku :):)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja już też wiem że i mnie by zasmakowały bo łososia uwielbiam !!

    OdpowiedzUsuń
  9. nie jadłam, a nawet nie słyszałam o takich zrazikach, super :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego łososia jeszcze nie jadłam, a chętnie bym porwała jeden kawałek na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podoba taki pomysł na łososia :)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Krysiu bardzo fajne te Twoje zraziki, z chęcią takie spróbuję zrobić :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Łososia uwielbiam! Muszę kiedyś wypróbować. Pozdrawiam noworocznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Krysiu to danie jest idealne dla mnie gdyż uwielbiam rybki, dzięki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię łososia, więc coś czuję, że te zrazy mi zasmakują :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oo, takie zraziki to chętnie bym zjadła! Bardzo zacne danie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealna przystawka na karnawał, łososiowych jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Łososia zawsze robię klasycznie z masełkiem. Ale chętnie wypróbuję coś innego.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniałe danie, jestem pewna, ze smakowałyby mi doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ryby to ja uwielbiam w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  21. Super pomysł. bardzo zdrowe fajne roladki

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawy sposób na łososia, apetycznie pokazałaś, warto zapamiętać. Pozdrawiam noworocznie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam łososia ! więc przepis wypróbuję :)
    ____________________________________
    www.stylowo40.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. bardzo fajne! :) ja też czasami robię różne formy kotletów z ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie wpadłabym na wykorzystanie w taki sposób łososia, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń