Kiedy zrobiłam te zrazy po raz
pierwszy nie przypuszczałam, że tak bardzo mi zasmakują. Od razu pomyślałam, żeby podzielić się tym przepisem z Wami. Warto zjeść coś, co
jest smaczne i przygotowane trochę inaczej niż zwykłe zrazy. Te są z mięsa mielonego i nie są ani
wołowe, ani wieprzowe. Są po prostu inne... najlepsze zrazy z najlepszej ryby
Składniki:
300 g filetu z łososia
60 g twardego sera
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Filet po opłukaniu i suszeniu
zmieliłam dwukrotnie w maszynce.
Do zmielonej ryby wsypałam bułkę tartą.
Przyprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.
Z masy uformowałam wałek,
który podzieliłam na 4 jednakowe
kawałki.
Ser starłam na tarce.
Folię spożywczą zwilżyłam
wodą, położyłam kawałek masy rybnej,
rozpłaszczyłam na placek i wsypałam ¼
ilości sera.
Złączyłam krawędzie folii i
zbliżając je do siebie formowałam zrazy na kształt wrzeciona.
Do miski wsypałam mąkę i
obtaczałam w niej zrazy, potem w rozkłóconych jajkach a następnie w bułce
tartej.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C.
Na patelni rozgrzałam olej i wkładałam zrazy smażąc z każdej strony na złoty kolor.
Na patelni rozgrzałam olej i wkładałam zrazy smażąc z każdej strony na złoty kolor.
Następnie przełożyłam je do naczynia
do zapiekania i wstawiłam do piekarnika na 5 minut.
Świetnie smakują z ziemniakami albo z frytkami.
Doskonałe zrazy nie tylko na obiad. Można jeść na zimno i na ciepło.
Doskonałe zrazy nie tylko na obiad. Można jeść na zimno i na ciepło.
Ja już jadłam. Z.... dodatkiem
brokułów.
Teraz Wy spróbujcie. Są pyszne. Przekonajcie
się... Życzę SMACZNEGO! Krys
Nie wiem kto jest autorem tego
wspaniałego przepisu, ale znalazłam go w książce „Łosoś i pstrąg”
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Ciekawa propozycja, ja nie lubię łososia, ale takie zraziki wyglądają bardzo apetycznie i u mnie w domu na pewno znalazłabym smakosza na takie danie :D
OdpowiedzUsuńTo jest wspaniały sposób na "przemycenie" ryby niejadkom. Ja zazwyczaj robię kotlety mielone z dorsza, ale teraz to ja muszę spróbować Twoich zrazów. Wyglądają wyśmienicie!!!
OdpowiedzUsuńRobiłam mielone z ryby, ale zwykłe i już były bardzo smaczne, te z serem muszą być przepyszne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko, bo u nas strasznie wieje i sypie:)
To jeden z najlepszych sposobów na smacznego łososia. Ser środku to doskonali i tak już smaczną rybę. Ja na pewno tak zrobię. Pozdrawiam, Max :)
OdpowiedzUsuńKrysiu ale smakołyki ach ach :]
OdpowiedzUsuńAle bym je chętnie zjadła. Takiej wersji łososia nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWierze, ze swietnie smakuja, bo z lososia, na Sylwestra u corki pieklismy go i przed chwilka tez jadlam kawalek lososia...smaczna rybka !!
OdpowiedzUsuńMielonych koltetow jeszcze nie robilam i chetnie wyrobuje Twoj przepis Krysiu.
Dziekuje bardzo za swietny przepis Krysiu i serdecznie Cie pozdrawiam w Nowym Roku :):)
a ja już też wiem że i mnie by zasmakowały bo łososia uwielbiam !!
OdpowiedzUsuńnie jadłam, a nawet nie słyszałam o takich zrazikach, super :-)
OdpowiedzUsuńTakiego łososia jeszcze nie jadłam, a chętnie bym porwała jeden kawałek na spróbowanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba taki pomysł na łososia :)!
OdpowiedzUsuńKrysiu bardzo fajne te Twoje zraziki, z chęcią takie spróbuję zrobić :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńŁososia uwielbiam! Muszę kiedyś wypróbować. Pozdrawiam noworocznie.
OdpowiedzUsuńKrysiu to danie jest idealne dla mnie gdyż uwielbiam rybki, dzięki za przepis :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię łososia, więc coś czuję, że te zrazy mi zasmakują :)
OdpowiedzUsuńOo, takie zraziki to chętnie bym zjadła! Bardzo zacne danie!
OdpowiedzUsuńIdealna przystawka na karnawał, łososiowych jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńŁososia zawsze robię klasycznie z masełkiem. Ale chętnie wypróbuję coś innego.
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie, jestem pewna, ze smakowałyby mi doskonale :)
OdpowiedzUsuńryby to ja uwielbiam w każdej postaci
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. bardzo zdrowe fajne roladki
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na łososia, apetycznie pokazałaś, warto zapamiętać. Pozdrawiam noworocznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia ! więc przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń____________________________________
www.stylowo40.blogspot.com
bardzo fajne! :) ja też czasami robię różne formy kotletów z ryby :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na wykorzystanie w taki sposób łososia, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń