Danie ze schabem nie musi być wcale nudne. Poszukując nowych smaków i ciekawych
przepisów znalazłam taki który
najbardziej mi się spodobał.
Myślę, że Wam również przypadnie do smaku :)
Składniki:
4 kotlety schabowe
4 kotlety schabowe
4 jajka
200 ml śmietany 36 % (nie kremówki)
150 g startego parmezanu
1 pomidor
sól
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Kotlety opłukałam osączyłam na
ręczniku kuchennym. Przykryłam folią i
delikatnie rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
Na patelni rozgrzałam olej.Kotlety wkładałam do panierki i po obtoczeniu kładłam kolejno na rozgrzany olej.
Smażyłam na złoty kolor z obu stron.
W tym czasie przygotowałam sos:
Na osobnej patelni rozgrzałam śmietanę, wsypałam resztę parmezanu, wymieszałam i podgrzewałam na małym gazie.Pomidora sparzyłam wrzątkiem, zdjęłam skórkę i pokroiłam w cząstki. Dodałam do sosu. Wymieszałam. Można doprawić solą i pieprzem.
Kotlety przełożyłam na półmisek a sos podałam osobno w sosjerce.
Tak przyrządzone kotlety są
jakąś odmianą od tradycyjnego schabowego. Zyskuje na smaku dzięki parmezanowi.
Ten smak wyczuwa się już po pierwszym kęsie.
Wspaniałe kotlety. Polecam tym, którzy szukają nowych smaków i tym, którzy po prostu lubią schabowe
Zachęcam, bo są smaczne.
Zachęcam, bo szybko się te kotlety przygotowuję. Zachęcam... i życzę SMACZNEGO!
Krys
Inspiracją do powstania dzisiejszego dania był przepis Magdy Gesler na fileta z kurczaka w parmezanie
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
ulala.. schab w iście królewskiej odsłonie!
OdpowiedzUsuńWygląda super!
Z pewnością wykorzystam przepis na sos :-)
OdpowiedzUsuńfajny patent z tym serem, na pewno wzbogaca smak kotleta :-)
OdpowiedzUsuńTwoja propozycja Krysiu jest bardzo smakowita.
OdpowiedzUsuńLubię schab, bo można go przygotować na różne sposoby i nigdy nie wydawał mi się nudny:)
Pozdrawiam cieplutko i udanego weekendu :)
Bardzo lubię schabowy, ale naprawdę może się znudzić. Fajna i smaczna odmiana dzięki parmezanowi ;)
OdpowiedzUsuńKrysiu, jak zwykle zaskakujesz fantastycznym pomysłem, bo niby to tylko schabowy, a jednak niebanalnie zrobiony :) Pysznie wyglądają te kotlety :)
OdpowiedzUsuńZapach tych kotletów musiał być obłędny... A całe danie bardzo smaczne i sycące! Wspaniały pomysł Krysiu!
OdpowiedzUsuńjeszcze nie jadłam śniadania a juz mi sie zachciało obiadu! takiego kotleta!!! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
Super pomysł, aby odmienić schabowego:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam parmezan, jestem bardzo ciekawa jego smaku w połączeniu ze schabem. Świetna serowa panierka!
OdpowiedzUsuńmmmniam! schab jak marzenie! <3
OdpowiedzUsuńnie chciałabyś przypadkiem zgłosić się do konkursu na moim blogu?
Tematem jest czekolada ;)
Nie jadłam, ale mnie już przypadł do smaku, polubimy się:))
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na schabowe, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFajne urozmaicenie dania :))
OdpowiedzUsuńTakiego schabu jeszcze nie jadłam... Musi być bardzo delikatny...
OdpowiedzUsuńŚwietna panierka :) Pycha!
OdpowiedzUsuńZawsze mam parmezan w lodówce, więc wypróbuję, pyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest niezwykle ciekawy. Akurat parmezanu mam pod dostatkiem, z chęcią spróbuję. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł Krysiu i fajny przepis na sos :)
OdpowiedzUsuńMmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńBrzmi naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu świetny pomysł na smakowite kotleciki :-) z pewnością są pyszne :-) wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie, to miła odmiana od tradycyjnej panierki:)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś pierś kurczaka w parmezanie, myślę, że schab smakuje fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńLubię schabowe...
Fajne i szybkie w przygotowaniu,czy w Polsce jest śmietana 18 % ?,ja taką używam do sosów.
OdpowiedzUsuńTak, są u nas śmietany z różną zawartością tłuszczu. A ta 18-tka jest właśnie w dwóch wersjach gęsta i rzadka właśnie do zup i sosów.
UsuńZapowiada się smaczny schabowy.
OdpowiedzUsuńzdecydowane mniam! bardzo lubię nietypowe panierki
OdpowiedzUsuńMoj mąż byłby w siódmym niebie :)
OdpowiedzUsuńTakie schaboszczaki to ja rozumiem :D Pyszności! Myślę, że zamiast schabowego można wykorzystać inny rodzaj mięsa jeśli akurat ktoś nie lubi wieprzowiny.
OdpowiedzUsuńTakie też jadamy od czasu do czasu. Buziaki Krysiu!
OdpowiedzUsuńPyszne kotlety. Zrobiłam je na niedzielny rodzinny obiad. Goście byli zachwyceni. Polecam :)
OdpowiedzUsuń