piątek, 22 maja 2015

Makaron penne ze szparagami

Makarony  podane na różne sposoby dają tyle przyjemności, że zawsze chętnie je przygotowujemy. Wiele możliwości i różne smaki pozwalają nam rozwinąć się w kuchni i wyczarowywać wspaniałe dania właśnie z makaronem w roli głównej. Ja przygotowałam makaron z aktualnie królującymi na straganach szparagami. Do całej potrawy wybrałam makaron penne. Ścięte ukośnie małe rurki, do których przedostaje się sos smakują wybornie....
 

Składniki:
200 g makaronu penne
Po 200 g białych i zielonych szparagów
100 g sera pleśniowego
100 ml białego wina
200 ml śmietanki kremówki (min. 30%)
2 pomidory
1 cebula
2-3 szt. suszonych pomidorów
1 łyżka kaparów z zalewy
2 łyżki sera parmezan
kilka listków bazylii
gałka muszkatołowa
sól morska, pieprz świeżo zmielony
 
 
Ponadto:
oliwa z oliwek
 
Wykonanie:
Makaron ugotowałam (wg instrukcji na opakowaniu) w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy.
Pomidory sparzyłam w garnuszku we wrzącej wodzie i  natychmiast przełożyłam do zimnej, żeby zahartować. Zdjęłam z nich skórkę, pokroiłam na ćwiartki, a następnie pozbyłam ich gniazd nasiennych.  Miąższ pokroiłam w kostkę.
Listki bazylii posiekałam.
Cebulę pokroiłam w drobna kosteczkę.
 
 
Szparagi oczyściłam, białe obrałam i odcięłam końcówki. Zapakowałam w papier do pieczenia i obwiązałam sznurkiem. W garnku zagrzałam wodę z solą i wstawiłam szparagi w pozycji pionowej. Przykryłam. Najpierw gotowałam białe 12 minut, potem zielone 7 minut.
 
 
W garnku na 3 łyżkach oliwy zeszkliłam połowę cebuli. Wsypałam pokruszony ser i wlałam wino. Wymieszałam. Kiedy ser się rozpuścił dodałam śmietanę. Zagotowałam, żeby odparować wino. Przyprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
 

Do rondla wlałam 2 łyżki oliwy, dodałam resztę cebuli. Zeszkliłam ją. Dodałam pokrojone na kawałki szparagi, kapary (opłukane z zalewy), pomidory pokrojone w kostkę i posiekane suszone pomidory.
Wsypałam ugotowany, wystudzony makaron. Wymieszałam, żeby się wszystkie składniki połączyły, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.   Na koniec wsypałam posiekane liski bazylii.
Makaron przełożyłam na talerze, polałam sosem z sera pleśniowego. Posypałam parmezanem i udekorowałam liskami świeżej bazylii
 

 
 

Myślę, że makaron w takiej wersji zasmakuje Wam i przynajmniej w sezonie, kiedy są szparagi nie jeden raz pojawi się na Waszym stole. Życzę SMACZNEGO ! Krys

Inspirowałam się przepisem Roberta Sowy

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

 

31 komentarzy:

  1. Wspaniałe danie Krysiu. Uwielbiam makaron i szparagi :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, ale na wsi trudno o szparagi:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym porcyjkę takiego wspaniałego makaronu zjadła, nawet teraz, na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W sezonie szparagowym często używam szparagów do różnych dań. Pomysł na połączenie makaronu rurki ze szparagami uważam, że jest świetny i z tym sosem z dodatkiem sera pleśniowego. Fantastyczny. Dzisiaj będzie u mnie na obiad właśnie takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki obiad na dzisiaj to najlepszy i smaczny pomysł. Nie robiłam nigdy szparagów białych i zielonych w jednej potrawie. A to ciekawy pomysł :) Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, zdrowe i wiosenne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam! Makaron i szparagi- uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Wreszcie w tym roku jadłam szparagi. Tak się jakoś nie mogłam przemóc i ciągle nie znajdowały się w moim koszyku. Aż przyjechałam do mamy i danie z ich udziałem wylądowało na stole. Także pierwszy szparagowy głód mam już zaspokojony, jednak w lodówce czeka jeszcze zapas, więc z miłą chęcią przygotuję takie makaronowe danie, w którym będą obecne :) Oprócz kaparów mam nawet w lodówce wszystkie składniki :) Pozdrowieńka. Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kształt makaronu pasuje do kształtu szparagów;) bardzo smakowicie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam makarony w każdej postaci i szparagi w każdej postaci, dlatego Twoje danie jest dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis i pomysł na obiad Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. kolejny świetny pomysł z Twojego bloga, który muszę kiedyś wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem smakoszem wielkiego rodzajów makaronów. Uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak ja lubię takie obiady, pysznie i pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O tak, makarony są bardzo uniwersalne i tyle można z nich wyczarować. Bardzo ciekawa propozycja, Krysiu, i jak pięknie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealna ,kolorowa propozycja letnia.Szparagi są pyszne,dlatego wykorzystywanie ich do różnych dań to świetny pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kurcze, napatrzyłam się, napatrzyłam i .......... głodna dalej jestem :) Chyba idę do kuchni coś przekąsić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne danie :)) Takie z makaronem i szparagami chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Smakowicie i bardzo wiosennie wygląda ten makaron, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniały przepis, prosty i efektowny! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Same pyszne przepisy.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. świetny przepis Krysiu, szkoda tylko że w domu mam jednego antymakaronowca
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Widzę, że Krysiu lubisz szparagi, ja wczoraj miałam penne ale ze szpinakiem///pozdrawiam cieplutko...

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny pomysł na obiad;]

    OdpowiedzUsuń
  25. Pobuszowałam sobie dzis u Ciebie w przepisach szukałam klusek szarych;) Takie makaronowe danie zawsze pyszne i syte:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Makaron uwielbiam, szparagi również, a więc to danie w sam raz dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Fantastyczny przepis. Zapisuję do ulubionych. :)

    OdpowiedzUsuń