piątek, 12 czerwca 2015

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowo-ziołowym podany na puree z brokułów

Ryby są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. W naszym jadłospisie powinny zajmować szczególne miejsce i powinniśmy jeść je częściej. Ryba przeważnie kojarzy się ze smażoną w panierce i podaną z frytkami. Można  z niej za niewielką cenę wyczarować wspaniałe danie obiadowe. Z ryby można uczynić nawet bardzo wykwintne i  eleganckie danie. Wystarczy kilka dodatków do ryby i możemy takim daniem zachwycić naszych gości. Ja upiekłam moje pstrągi w folii w piekarniku, przez co zyskały na smaku i stały się delikatniejsze. Podałam na puree z brokuła. Bardzo wykwintnie...
 

   
Oprócz 2 pstrągów do przygotowania potrawy potrzebowałam...
 

 
Składniki na puree:
brokuł
2 średnie cebule
200 ml śmietanki (30%)
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki cukru
1 łyżeczka oliwy z oliwek
 
 
 


 
 
 
Składniki na masło czosnkowo-ziołowe:
100 g miękkiego masła
2 duże ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
łyżeczka soku z cytryny
świeże zioła: kolendra, natka pietruszki, bazylia
 
 
 
 
 
Wykonanie masła czosnkowego:
Zioła posiekałam, czosnek przecisnęłam przez praskę a do masła dodałam sok z cytryny, sól i oliwę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładką masę i wstawiłam do lodówki.
 

Wykonanie puree z brokułów:
Brokuł  podzieliłam na różyczki. Cebulę posiekałam, wrzuciłam na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodałam różyczki brokuła i na małym gazie smażyłam około 5 minut. Wlałam śmietanę, doprawiłam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Po chwili smażenia  puree zaczęło gęstnieć. Odstawiłam z gazu. Następnie zmiksowałam w blenderze, ale starałam się żeby nie robić papki i pozostawiłam grudki brokuła. Puree odstawiłam do lodówki.
 

Przygotowałam pstrągi, masło czosnkowe, sól i cytrynę.
Pstrągi oczyściłam z łusek. Umyłam, oprószyłam solą, skropiłam sokiem z cytryny.
 


Piekarnik włączyłam na 180 °C  (g/d)
Rozłożyłam folię aluminiową i na każdym płacie położyłam rybę. Do środka włożyłam masło czosnkowe. Na wierzchu również rozłożyłam kawałki  masła.
 

Zawinęłam folię, tak aby zamknąć ją na górze. Boki folii również zawinęłam. Ryba ma być zawinięta szczelnie, ale trzeba pozostawić trochę przestrzeni nad rybą, żeby mogła się tam zbierać para.
 

Rybę w folii przełożyłam na blaszkę do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie rozwinęłam część folii na górze i zrobiłam otwór, przez który  wydostała się para. Pstrągi polałam masłem, które stopiło się podczas pieczenia i wstawiłam blaszkę  ponownie do piekarnika na 10 minut, żeby ryba się dopiekła.
 
Na półmisku rozłożyłam puree z brokuła, na które wyłożyłam upieczonego pstrąga.
Podałam z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Doskonale smakuje również z  bagietką.
 

Bardzo smaczna, delikatna i pachnąca ziołami ryba. Masło czosnkowe jedynie zaostrza delikatnie smak całej potrawy. Polecam na każdą okazję i życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
 

24 komentarze:

  1. Rybki, rybki - samo zdrowie. Pstrąga pieczonego już tak dawno nie jadłam. A to taka pyszna uczta. Już od rana mam smaka na taką rybkę przez ten przepis teraz :) No i danie idealne wprost na piątek :) Ja bardzo ryby lubię i jak tylko jest okazja to je przyrządzam :) Nie tylko jakieś filety. Pozdrawiam bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalenie uwielbiam pstrągi w każdej postaci i o każdej porze roku. A Twoja dzisiejsza propozycja Krysiu jest królewska!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu bardzo pyszną rybkę zrobiłaś. Zdecydowanie muszę jeść więcej ryb. Miłego piąteczku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu, ale mi narobiłaś ochoty na pstrąga. Uwielbiam. Twój przepis jest niezwykły.
    Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham pstrągi, z masłem czosnkowym-danie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu cudownie wygląda Twoje danie:)
    Masz rację powinniśmy jeść więcej świeżych ryb, żeby jeszcze tylko zechciały się same oczyścić:)
    pozdrawiam gorąco i miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  7. Krysiu, co za wspaniałość! Jutro będę miała świeże ryby, więc skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O taka rybka jest idealna na piątkowy obiad :) wygląda wspaniale, a masło czosnkowo-ziołowe zapewne dopełniło wspaniały smak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dawno nie jadłam ryby w panierce. Uwielbiam pieczone w folii czy duszone w aromatycznym sosie. Twój pstrąg byłby dla mnie idealny :).

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam pstrągi a tak podane to rarytas! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię ryby, a świadomość, że są zdrowe, sprawia, że jeszcze chętniej je zjadam. Zazwyczaj tak jak Ty piekę je w folii, zachowują wtedy swoje walory i są wspaniale delikatne. Na takie pstrągi chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idę zaraz do sklepu po pstrąga kocham rybki na talerzu! :]

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smaczna rybka. Pięknie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna ryba! Lubię pstrąga, najczęściej z grilla :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Taka rybka to jedna z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszna rybka :) również staram się by częściej ostatnio u mnie na stole gościła :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tego pstrąga na brokułach zrobiłam w sobotę. Mieliśmy smaczny obiad. A to masło czosnkowe jest akuratne do takiej ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pstrąg jest pyszny, a masełko czosnkowe pasuje do niego idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam pstrąga, tam gdzie teraz byłam najadłam się pstrągów, oj! najadłam, w różnej postaci...

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń