Ryby są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. W naszym jadłospisie powinny zajmować szczególne miejsce i powinniśmy
jeść je częściej. Ryba przeważnie kojarzy się ze smażoną w panierce i podaną z frytkami. Można z niej za niewielką cenę wyczarować wspaniałe danie
obiadowe. Z ryby można uczynić nawet bardzo wykwintne i eleganckie danie. Wystarczy kilka dodatków do
ryby i możemy takim daniem zachwycić naszych gości. Ja upiekłam moje pstrągi w folii
w piekarniku, przez co zyskały na smaku i stały się delikatniejsze. Podałam na puree z brokuła. Bardzo
wykwintnie...
Składniki na puree:
brokuł
2 średnie cebule
200 ml śmietanki (30%)
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki cukru
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Składniki na masło
czosnkowo-ziołowe:
100 g miękkiego masła
2 duże ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
łyżeczka soku z cytryny
świeże zioła: kolendra, natka
pietruszki, bazylia
Wykonanie masła
czosnkowego:
Zioła posiekałam, czosnek
przecisnęłam przez praskę a do masła dodałam sok z cytryny, sól i oliwę.
Wszystkie składniki wymieszałam na gładką masę i wstawiłam do lodówki.
Wykonanie puree z brokułów:
Brokuł podzieliłam na różyczki. Cebulę posiekałam,
wrzuciłam na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodałam różyczki brokuła i na małym
gazie smażyłam około 5 minut. Wlałam śmietanę, doprawiłam solą i świeżo
zmielonym pieprzem. Po chwili smażenia puree
zaczęło gęstnieć. Odstawiłam z gazu. Następnie zmiksowałam w blenderze, ale
starałam się żeby nie robić papki i pozostawiłam grudki brokuła. Puree
odstawiłam do lodówki.
Przygotowałam pstrągi, masło
czosnkowe, sól i cytrynę.
Pstrągi oczyściłam z łusek.
Umyłam, oprószyłam solą, skropiłam sokiem z cytryny.
Piekarnik włączyłam na 180
°C (g/d)
Rozłożyłam folię aluminiową i
na każdym płacie położyłam rybę. Do środka włożyłam masło czosnkowe. Na
wierzchu również rozłożyłam kawałki masła.
Zawinęłam folię, tak aby
zamknąć ją na górze. Boki folii również zawinęłam. Ryba ma być zawinięta
szczelnie, ale trzeba pozostawić trochę przestrzeni nad rybą, żeby mogła się
tam zbierać para.
Rybę w folii przełożyłam na
blaszkę do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie rozwinęłam część
folii na górze i zrobiłam otwór, przez który
wydostała się para. Pstrągi polałam masłem, które stopiło się podczas pieczenia i wstawiłam
blaszkę ponownie do piekarnika na 10
minut, żeby ryba się dopiekła.
Na półmisku rozłożyłam puree z
brokuła, na które wyłożyłam upieczonego pstrąga.
Podałam z młodymi ziemniaczkami
z koperkiem. Doskonale smakuje również z bagietką.
Rybki, rybki - samo zdrowie. Pstrąga pieczonego już tak dawno nie jadłam. A to taka pyszna uczta. Już od rana mam smaka na taką rybkę przez ten przepis teraz :) No i danie idealne wprost na piątek :) Ja bardzo ryby lubię i jak tylko jest okazja to je przyrządzam :) Nie tylko jakieś filety. Pozdrawiam bardzo serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSzalenie uwielbiam pstrągi w każdej postaci i o każdej porze roku. A Twoja dzisiejsza propozycja Krysiu jest królewska!!!!!
OdpowiedzUsuńKrysiu bardzo pyszną rybkę zrobiłaś. Zdecydowanie muszę jeść więcej ryb. Miłego piąteczku :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pstrąga.
OdpowiedzUsuńKrysiu, ale mi narobiłaś ochoty na pstrąga. Uwielbiam. Twój przepis jest niezwykły.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu.
Kocham pstrągi, z masłem czosnkowym-danie idealne ;)
OdpowiedzUsuńKrysiu cudownie wygląda Twoje danie:)
OdpowiedzUsuńMasz rację powinniśmy jeść więcej świeżych ryb, żeby jeszcze tylko zechciały się same oczyścić:)
pozdrawiam gorąco i miłego weekendu
Krysiu, co za wspaniałość! Jutro będę miała świeże ryby, więc skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńO taka rybka jest idealna na piątkowy obiad :) wygląda wspaniale, a masło czosnkowo-ziołowe zapewne dopełniło wspaniały smak :)
OdpowiedzUsuńWyśmienite danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam ryby w panierce. Uwielbiam pieczone w folii czy duszone w aromatycznym sosie. Twój pstrąg byłby dla mnie idealny :).
OdpowiedzUsuńŚwietny pstrąg :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pstrągi a tak podane to rarytas! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Bardzo lubię ryby, a świadomość, że są zdrowe, sprawia, że jeszcze chętniej je zjadam. Zazwyczaj tak jak Ty piekę je w folii, zachowują wtedy swoje walory i są wspaniale delikatne. Na takie pstrągi chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńIdę zaraz do sklepu po pstrąga kocham rybki na talerzu! :]
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna rybka. Pięknie podana :)
OdpowiedzUsuńPyszna ryba! Lubię pstrąga, najczęściej z grilla :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTaka rybka to jedna z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńpyszna rybka :) również staram się by częściej ostatnio u mnie na stole gościła :)
OdpowiedzUsuńTego pstrąga na brokułach zrobiłam w sobotę. Mieliśmy smaczny obiad. A to masło czosnkowe jest akuratne do takiej ryby :)
OdpowiedzUsuńPstrąg jest pyszny, a masełko czosnkowe pasuje do niego idealnie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pstrąga, tam gdzie teraz byłam najadłam się pstrągów, oj! najadłam, w różnej postaci...
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń