sobota, 20 czerwca 2015

Sernik na zimno z truskawkami

Sezon truskawkowy to czas, kiedy w deserach królują właśnie truskawki. Robimy koktajle, lody, dżemy, ciasta.... Dzisiaj mam dla Was sernik na zimno z truskawkami... w trzech kolorach.
Pewnie znacie takie serniki i macie własne przepisy. Ale jeśli nie, to skorzystajcie z mojego przepisu. Nie pożałujecie, bo sernik jest naprawdę pyszny....
  
 

 
 
 
Składniki na spód:*
2 jajka
30 g  (2 łyżki) cukru
40 g mąki pszennej
 
 
 
 
 
 
 Składniki na masę serową:
 650 g serka (mój ulubiony) **
250 g serka mascarpone **
70 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu cytrynowego
80 g (3/4 szklanki) mleka w proszku niegranulowanego
330 ml kremówki  (30%)
2 łyżki żelatyny + ¼ szklanki wody
300 g oczyszczonych truskawek pokrojonych w cząstki
Ponadto:
200 g truskawek do dekoracji
2  galaretki truskawkowe
 
Wykonanie:
Upiekłam biszkopt:
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Białka ubiłam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawałam partiami cukier a na koniec po jednym żółtku. Kiedy masa była już pięknie ubita wsypałam mąkę i delikatnie wymieszałam łopatką. Wlałam do tortownicy, w której tylko dno wyłożyłam papierem do pieczenia.
Wstawiłam do piekarnika na 10 minut. Spód ma się upiec na złoty kolor .
Zdjęłam papier z wystudzonego biszkoptu,  położyłam na paterę i zapięłam ponownie obręcz.
 
* Zamiast piec  biszkopt, można spód zrobić z ciasteczek, biszkoptów... z dodatkiem masła.  
 

Masa serowa:
* * Użyłam dwóch rodzajów sera, ponieważ akurat takie miałam w lodówce. Oczywiście  można użyć dowolny ser, zmielony dwukrotnie lub ser z wiaderka.

 
Do misy miksera włożyłam ser, wsypałam cukier, dodałam ekstrakt cytrynowy i utarłam na puch. Pod koniec miksowania wsypałam mleko w proszku. Wymieszałam.
Kremówkę ubiłam na puch. Delikatnie wmieszałam ją do masy serowej.


Truskawki zmiksowałam.
Żelatynę wymieszałam z zimną wodą i zostawiłam na kilka minut, żeby napęczniała.
Żelatynę lekko podgrzałam, żeby się rozpuściła. Dodałam do niej 1 łyżkę masy serowej. Wymieszałam. Dodałam drugą łyżkę i ponownie wymieszałam. Po takim zahartowaniu przelałam całą żelatynę do masy serowej i wymieszałam, żeby się składniki dobrze połączyły.
Masę rozlałam po połowie do dwóch miseczek.
Jedną masę serową połączyłam ze zmiksowanymi truskawkami.
 

Galaretkę rozpuściłam w gorącej wodzie. Odstawiłam, żeby wystudzić.
Na upieczony spód wylałam masę truskawkową. Następnie wyłożyłam białą masę serową a na wierzchu rozłożyłam truskawki i całość zalałam tężejącą galaretką. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin.


Teraz już można kroić na porcje i zajadać się tym pysznym sernikiem.

 
 
 
 

Wygląda wspaniale. Smakuje wyśmienicie. Prosty w przygotowaniu, lekki i .... truskawkowy. Zróbcie koniecznie, póki są truskawki... Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

 
  

22 komentarze:

  1. Wygląda bardziej niż wspaniale, cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny serniczek i pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda ten sernik!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaraz biore sie do roboty.pyszny bedzie napewno

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna propozycja na weekend, Krysiu :). Zrobiło się znacznie chłodniej, ale te truskawkowe serduszka sprawiają, że od razu cieplej się robi :).

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności!
    Krysiu pozwól, że się poczęstuję, choć tylko tak, ale w tym roku jeszcze nie robiłam i nie wiem czy zdążę.
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie wygląda i ma bardzo ładne, równe warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu, mój ulubiony. Pędzę do Ciebie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Krysiu super serniczek, bardzo lubię takie ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda! Porywam sobie kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam serniki na zimno, a Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny sernik :) Fajnie, że dwuwarstwowy :) Muszę zrobić taki mojemu tacie, bo on uwielbia sernik na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale mi narobiłaś kochana ochoty na ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam serniki na zimno! Z truskawkami to przywołanie smaków lata :)

    OdpowiedzUsuń
  15. poproszę od razu dwa kawałki! :)) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam ale ograniczam i nie robię, bo jak zrobię dla mojego M. to zawsze podjadam...buziaki Krysiu...

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam sernik na zimno, a już z truskawkami to szaleństwo.

    OdpowiedzUsuń
  18. Typowo letni serniczek. Ładne warstwy.

    OdpowiedzUsuń