środa, 3 czerwca 2015

Tort brzoskwiniowo - kokosowy

Całkiem niedawno miałam zrobić tort. Kiedy zapytałam jaki ma być, w odpowiedzi usłyszałam: taki jakiego nie piekłaś.
I tu zaczęłam myśleć, wymyślać i.... wymyśliłam całkiem nowy tort z owocami, z kokosem, bez dekoracji z masy kremowej. Mój tort rzeczywiście był inny niż zazwyczaj, ponieważ miał tylko jedną warstwę biszkoptu, a reszta ... to już zobaczcie sami
 
  (tortownica średn. 26 cm)
 

 
 
 
Składniki na biszkopt:
3 jajka  (o temperaturze pokojowej)
70 g  mąki pszennej tortowej
25 g mąki ziemniaczanej
80 g drobnego cukru
szczypta soli
 
  
 
 
 
 


 
 
 
   
Składniki na masę brzoskwiniową:
puszka brzoskwiń (825 ml)
2 torebki budyniu śmietankowego (bez cukru)
200 g masła
syrop brzoskwiniowy z puszki
 
  
 
 
 


 
 
 
 
  
Składniki na blat kokosowy:
180 g wiórków kokosowych
5 białek
170 g drobnego cukru do wypieków
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Składniki do glazury:
1,5  łyżeczki żelatyny w proszku
50 ml zimnej wody
50 g masła
40 g cukru pudru
1,5  łyżki kakao
  
 
 
 
 
 
Piekarnik nastawiłam na 180 °C.
 
Wykonanie biszkoptu:
Biszkopt (doskonały) upiekłam wg tego przepisu.
 


Wykonanie blatu kokosowego:
Ubiłam na sztywno pianę z białek. Pod koniec  ubijania partiami dodawałam cukier. Następnie wsypałam wiórki kokosowe i dokładnie wymieszałam. Przelałam do tortownicy wyścielonej na dnie papierem do pieczenia. Piekłam około 15 – 20 minut.
 

Wystudziłam i bardzo delikatnie wyjęłam go z formy, zdjęłam papier uważając żeby blat się nie połamał.
 
Wykonanie masy brzoskwiniowej:
Najpierw ugotowałam budyń. W tym celu syrop z puszki uzupełniłam do 600 ml.
100 ml odlałam do ponczu do nasączenia tortu.
Z pozostałego (500 ml) syropu  ugotowałam budyń. Przelałam do salaterki. Na wierzchu rozłożyłam folię spożywczą, tak aby dotykała budyniu. Wówczas nie zrobi się kożuch.  
Odstawiłam do wystudzenia.
W mikserze utarłam masło na puch. W trakcie ucierania dodawałam po łyżce zimny budyń. Na koniec wsypałam pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszałam.
 


Złożyłam tort:
Wystudzony biszkopt przełożyłam na paterę. Założyłam obręcz tortownicy.
Biszkopt nasączyłam ponczem z odłożonego 100 ml rozcieńczonego syropu brzoskwiniowego.
Wyłożyłam na niego masę brzoskwiniową. Wyrównałam wierzch i delikatnie ułożyłam na nim blat kokosowy.
Tort wstawiłam na 30 minut do lodówki, żeby masa stężała.
 
Wykonanie glazury:
W zimnej wodzie rozpuściłam żelatynę. Odstawiłam do napęcznienia.
Do rondelka wsypałam kakao, dodałam masło i napęczniałą żelatynę. Podgrzewałam chwilę na małym gazie.
Kiedy masło się rozpuściło, składniki ze sobą połączyły a glazura stała się błyszcząca wówczas mogłam ją rozprowadzić na  blacie kokosowym.
Z tortu zdjęłam obręcz tortownicy. Glazurę rozprowadziłam na powierzchni tortu i odrobinę na bokach.
 

 
 

Tort zdał egzamin. Gościom smakował. A to jest najważniejsze. Tak więc wpisuję go na kolejne miejsce na mojej liście tortów. Jeśli go zrobicie... życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 
 

33 komentarze:

  1. Bardzo lubię torty z owocowym posmakiem. Są wtedy takie lżejsze. Świetne właśnie na ciepłe pory roku. Kokos to zdecydowanie mój smak i jak go wyczuwam w deserach czy wypiekach to od razu zawsze biorę przepis :) Super połączenie brzoskwini z kokosem - musi być obłędne w smaku. No i jeszcze ta kakaowa glazura- czego chcieć więcej do szczęścia? :) Już dawno nie jadłam takiego domowego tortu i aż nabrałam ochoty :) Pozdrowionka serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj Krysiu, ale mi narobiłaś smaku, taki tort .... dużo pracy, ale ile przyjemności :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu i takie ciacha lubię najbardziej :)
    Proste, ale pełne smaku, z warstwą pysznych owoców- pyszności!
    miłego dnia i pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity torcik ;) Brzoskwinia i kokos od razu przywołują na myśl wakacje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne połączenie smaków dla mnie :) Piękny wyszedł ci ten torcik, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały torcik Krysiu :-) uwielbiam kokos, a do tego jeszcze brzoskwinie super :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzoskwinie i kokos, jestem w niebie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu fajnie to wymyśliłaś. Torcik wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. no mniam! :) Dla mnie cudo.. mogę się wprosić na kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. no niestety, kokosu nie lubię, ale torcik wygląda bardzo smakowicie :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. taki odmienioty tort chętnie spróbuję :) prezentuje się mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka! zainspirowałaś mnie Krysiu :) akurat mam wszystkie potrzebne składniki a i okazja się znajdzie do konsumpcji :D zaczyna się długi weekend ! Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pani Krysiu, a gdyby tak zamienić brzoskwinie na truskawki? Tylko co dać wtedy za ten syrop z puszki?
    Może Pani ma jakieś pojęcie jakby to wyszło z truskawami? Urodziny męża wkrótce, tort wygląda obłędnie ale za brzoskwiniami nie przepadamy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może gruszki...? Też się sprawdzą :)

      Usuń
    2. A może do budyniu dać zwyczajnie kompot truskawkowy z domowej spiżarni? a owoce świeże!

      Usuń
  14. Bardzo fajny, prosty i szybki przepis :), torty z brzoskwiniami bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj Krysiu ale kusisz... Kokos i brzoskwinie! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Taka wersja tortu bardzo mi odpowiada!

    OdpowiedzUsuń
  17. Nawet oczyma go pożeram!!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bajecznie! Musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  19. torty owocowe są najlepsze, bo nie są ciężkie i zamulaste :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Z Twoim dorobkiem, zdanie "Taki jakiego nie piekłaś" to musi być prawdziwe wyzwanie. Ale efekt wart był zachodu, z całą pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  21. Krysiu, jakiego mi smaka narobiłaś, tak mi się chce "coś" słodkiego ale ograniczam...najadłam się choć wirtualnie...pysznie wygląda...idę, zjem chociaż truskawki...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  22. Krysiu jak kokos to już jestem Twoja. :)) Wygląda obłędnie i ta polewa, znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo mi się podoba taki oryginalny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Tym ciastem z pewnością byś mnie kupiła. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda pysznie, ale nie mogę słodyczy, tortów... :( Pozdrawiam. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  26. Na kawałek takiego smacznego tortu chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń