wtorek, 29 grudnia 2015

Rolada z kurczaka z ziołami

Przygotowując się do jakiejś imprezy np. sylwestrowej, wcześniej ustalam co będę podawać na stół.  Przede wszystkim musi być zimny bufet. Bo oprócz dań na gorąco właśnie  zestaw zimnych zakąsek, mięs i sałatek to podstawa menu. W końcu cała noc przed nami.
Przygotowałam dla Was propozycję na kolację na tę sylwestrową noc. Jest to smaczna rolada z drobiu, którą nafaszerowałam ziołami i świeżymi i suszonymi....
Mam nadzieję, że ta rolada przypadnie Wam do smaku
 
 
 
Składniki:
3 filety z kurczaka bez skóry, oczyszczone z błon
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soku  z ¼ cytryny
po pęczku: koperku, bazylii i natki pietruszki
łyżka  białego wina (można pominąć)
pieprz świeżo zmielony
sól
1 łyżka zmieszanych drobno posiekanych ziół:
czomber, mięta, natka pietruszki, majeranek, koperek, zioła dalmatyńskie, papryka, bazylia
 
 
 
Wykonanie:
Filety ułożyłam na desce, przykryłam folią spożywczą i delikatnie rozbiłam, żeby uzyskać placuszki grubości ok. 1,5 cm grubości. Posoliłam i oprószyłam pieprzem z obu stron.
 

Suszone zioła wymieszałam.
Wszystkie zielone zioła  drobno posiekałam.
Czosnek przecisnęłam przez praskę.
Suszone i zielone zioła, sok z cytryny, i olej i wino wymieszałam w miseczce.
 

Na desce rozwinęłam folię spożywczą i ułożyłam na niej filety. Układałam w ten sposób, żeby zachodziły jeden na drugi.
Na filetach rozsmarowałam farsz. Pomagając sobie folią spożywczą zwinęłam roladę.
 

Piekarnik nagrzałam do 180 °C.
Roladę przełożyłam na srebrną folię i zwinęłam na kształt wałka. Przełożyłam do  naczynia żaroodpornego.
 

Wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika. Wystudziłam i wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Odwinęłam folię i pokroiłam roladę w grube krążki.
 

Roladę można podać na zimno na półmisku np. na kolację
 

 
 

 
Traka rolada jest smaczna, ma delikatne mięso i ładnie wygląda na półmisku. Jeśli ją zrobicie, mam nadzieję, że zadowolicie samych siebie i Waszych gości. Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  

26 komentarzy:

  1. Super pomysł na pyszną i zdrową roladę :) Wygląda wspaniale i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka delikatna rolada, pyszna i aromatyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, taka rolada z pewnością sprawdzi się na imprezach:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś dla mnie. Z pewnością skorzystam z tego przepisu.
    Udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku !

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna rolada, domowe wedliny sa najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu bardzo fajnie i pysznie wygląda ta twoja roladka :-) ja często robię podobne na kanapki, smakują rewelacyjnie i niech te wszystkie wędliny ze sklepu to się schowają :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie mięsko, pyszne na kanapki i nie tylko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna, domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna propozycja. Chyba bym nie wpadła na taki sposób zawinięcia :))
    Pomysłowo i bardzo aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny pomysł :) Kurczaczek i zioła to świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajna rolada :) i jako przekąska i jako wędlina :)

    OdpowiedzUsuń
  12. taka roladka zawsze pysznie smakuje:)
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis, na sylwestra się przyda:) Lubię takie roladki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Krysiu, Ty to masz cały wór przepysznych pomysłów! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł na Sylwestra. Bardzo podoba mi się połączenie z ziołami, ależ Krysiu czarujesz :)
    Przy okazji składam wszystkiego dobrego na Nowy Rok! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Znasz Krysiu tyle ciekawych przepisów, kurczaka uwielbiam więc zapisuję.
    Szczęśliwego Nowego Roku, szampańskiej zabawy a w Nowym Roku niech Ci się wszystko spełni co sobie zamarzysz...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  17. Rolada wygląda wspaniale, jest idealna na każdą domową imprezę :)
    Krysiu! wszystkiego najlepszego na NOWY ROK 2016 :*

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyyyycha :-)
    Wszystkiego dobrego i najlepszego na Nowy Rok życzę !

    OdpowiedzUsuń
  19. To super pomysł na kurczaka, bo oszczędzamy trochę kalorii rezygnując z tłuszczu :)Szczęśliwego nowego roku 2016 i więcej tak smacznych przepisów! :)

    OdpowiedzUsuń

  20. Ta rolada bardzo przypadła mi do gustu - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam dziś na środowe święto , już spróbowałam jest pyszna.Mniam:)
    Polecam

    OdpowiedzUsuń