poniedziałek, 24 lutego 2014

Ciasto z suchą kiełbasą, suszonymi śliwkami i ...

Dzisiaj mam świetny przepis na  bardzo proste w wykonaniu ciasto z suchą kiełbasą i dodatkami, jakie tylko znajdą się w Waszej lodówce. Można dodać grillowane warzywa, sery, wędliny. Możecie improwizować i wykazać się pomysłowością J
 
 
(keksówka 12x25 cm)
 

 
 
 
 
Składniki:
15 dag suchej kiełbasy (dałam wędzone  salami)
10 dag suszonych śliwek
8 dag pistacji....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...2 szklanki mąki pszennej
1,5 dag proszku do pieczenia
4 jaka
100 ml mleka
150 ml oliwy
50 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
pieprz
 
 
Wykonanie:
Piekarnik nastawiłam na 180 °C. Formę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Kiełbaskę drobno pokroiłam, pistacje  posiekałam a śliwki pokroiłam w paseczki.
Mąkę z proszkiem  do pieczenia przesiałam do miski wsypałam kiełbasę, orzechy i śliwki. W osobnej misce ubiłam jajka do uzyskania gęstej masy. Podczas ubijania wlewałam porcjami mleko, oliwę i jogurt. Wsypałam sól i pieprz do smaku. Po połączeniu się składników masę jajeczną dodawałam stopniowo do miski z mąką i pozostałymi składnikami. Wymieszałam dokładnie łopatką.
 
 
 
Przełożyłam do foremki i wstawiłam do piekarnika na 50 –60 minut /do suchego patyczka. Wyjęłam z piekarnika, pozostawiłam w foremce do wystygnięcia.
 
 
 
Ciasto świetnie nadaje się na śniadanie, jako przystawka na lunch. Można też zabrać na piknik.
 
 
 
 
 
Ja piekłam już dwukrotnie i znikało w oka mgnieniu.  Można posmarować czym się chce, masłem, chrzanem... i do tego podać zestaw ulubionych warzyw. Pyszne.  
  
 
Zachęcam J  Życzę SMACZNEGO! Krys
 
 *Inspirowałam się przepisem z książki "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo.
 
 

28 komentarzy:

  1. fajny przepis, może bez kiełbasy ale z warzywami bardzo mi sie podoba :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się składa, że to ciasto smakuje z różnymi dodatkami :)

      Usuń
  2. podoba mi się taka propozycja śniadaniowa. Ja prawdopodobnie dzisiaj upiekę to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny przepis, a ciasto prezentuje się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu u Ciebie jak zawsze pysznie, fajny, ciekawy przepis:):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bombowy pomysł, kupuje go i wykorzystam natychmiast (właśnie powinnam zużyć różne resztki wędlin) mam nadzieję, że wyjdzie równie piękne jak Twoje. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, to dobry sposób na remanent w lodówce :)

      Usuń
  6. Tego rodzaju wypieki są wspaniałe. Do pracy, do szkoły no i nie trzeba latać po świeże dodatki do kanapek. Super!

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja sobie pomyślałam, że świetny pomysł na kolację. Niech no mi tylko piekarnik naprawią.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gotowa kanapka, do podróży, na śniadanie, na kolację, świetna propozycja wykorzystania resztek.
    Do tego sałatka masłowa z winegretem i danie jak się patrzy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł! Takie ciacho przyda mi się na zajęciach :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale super!!! Kanapka bez szykowania :) Jak zwykle kusząco Krysiu :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się takie ciasto :) Pysznie nadziane!

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam... kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Krysiu jak to ciasto pysznie wygląda!!! pomysł rewelacyjny i na pewno się sprawdzi i z samymi warzywami też.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja się piszę na takie ciasto-kanapkę. Pomysł świetny. Upiekę, choćby nie wiem co:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale zaskakujące połączenie, musi smakować świetnie, super to wymyśliłaś.
    Pajdka takiego ciasta i można się najeść :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chlebuś przepiękny !!! Wygląda jak keks :) Muszę w końcu upiec jakiś chlebek -padło na Twój:)
    Dzięki za pomysłowy przepis :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Chyba niedługo zrobię mały remanent w lodowce :) Badzo ciekawy ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. pierwszy raz spotykam się z tym ciastem,ale.. dla mnie bardzo fajne! :)
    Alternatywa dla chleba, czy nawet jako danie obiadowe :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O kurczę, ależ to ciasto cudownie wygląda, chyba nie miałabym problemu ze zjedzeniem całego sama, oczywiście rozkładając na kilka razy, ale bez dzielenia się z kimkolwiek, mniam! :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Wow, nie slyszalam jeszcze o takim ciescie:-) Niesamowita mieszanka smakow!

    OdpowiedzUsuń
  21. Fantastyczny przepis, z tych: nic się nie zmarnuje. Uwielbiam takie... Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis, który w stu procentach do mnie przemawia. Uwielbiam takie przekąski!

    OdpowiedzUsuń