niedziela, 9 lutego 2014

Grecki serek jogurtowy

Czy pomyśleliście, że można zrobić w domu serek grecki, ziołowy, z kolorowym pieprzem? Zapewniam Was, że można. Właśnie taki serek zrobiłam i nie żałuję, bo warto. Potrzebne będą greckie jogurty, przyprawy i oliwa. Niewiele, prawda?
 
 
Składniki:
3 greckie jogurty
oliwa z oliwek
sól
zioła prowansalskie
pieprz kolorowy w ziarenkach
 
Ponadto:
gaza
słoik
 
Wykonanie:
Jogurty wyjęłam z pojemniczków do miseczki, wymieszałam, posoliłam, przełożyłam do podwójnie złożonej gazy. Gazę obwiązałam sznureczkiem i powiesiłam w lodówce nad miseczką. Zostawiłam na 48 godzin. Po odsączeniu uformowałam z masy jogurtowej kulki wielkości orzecha laskowego i wstawiłam do lodówki na 24 godziny, żeby obeschły.
 
 
 
Zioła prowansalskie i kolorowy pieprz wysypałam na deseczkę. Kuleczki obtaczałam w mieszance i przełożyłam do słoika. Zalałam oliwą,  zamknęłam słoik i ponownie włożyłam do lodówki na 48 godzin.
 
 
 
I już jest gotowy. Serek jest doskonały do smarowania chleba.
 
 

 
 Kulki serka przesiąknięte aromatem ziół, otoczone oliwą fantastycznie się rozsmarowują na chlebie, a ziarenka pieprzu delikatnie pękają między zębami.
 
 
Zachęcam do zrobienia domowego serka jogurtowego, bo warto, bo jest smaczny i... taki inny. Smacznego! Krys
 
Inspirację zaczerpnęłam z książki Singrid Verbert
 

28 komentarzy:

  1. hmm, mam jogurty i wszystko inne, chyba zaraz "wstawię" serek, tylko pytanie mam - czy to na pewno orzechy laskowe? takie maleńkie te kulki mają być?? ze zdjęcia wynika raczej jak włoskie...
    zresztą, przecież mogę zrobić jakie chce;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam wielkości orzecha laskowego. Możesz zrobić większe. Takie bardziej mi pasowały :)

      Usuń
  2. Krysiu kolejny fantastyczny przepis!! zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Reniu. Serek polecam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Rewelacyjny pomysł, zapisuje do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę takiego serka :) zjadłabym chętnie. może kiedyś się zmobilizuję i zrobię :)
    i wielka pochwała za zdjęcia - rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za takie miłe słowa, a serek.... wart wypróbowania :)

      Usuń
  5. Bardzo jestem ciekawa tego serka. Wygląda tak ładnie na zdjęciach, że nie mogłam się oprzeć. Mój jogurt już wisi w lodówce, a ja czekam. Jeszcze tylko dokupię ładny słoiczek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiem, że można zrobić serek grecki w domu, tak samo jak creme fraiche, do których się zabieram i zabrać nie mogę :) Ale już niedługo:D Pozdrawiam Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis i serek z pewnością pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu, genialne!!! rewelacja!!!

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj Krysiu to coś dla mnie. Wiesz, że kocham Grecję, no i oczywiście grecką kuchnię. Wypróbuję na 300%. Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  10. Łooo ale przepis! Genialny, koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm.. idealny na śniadanie! :)
    Biorę się do pracy, jak tylko znajdę chwilkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis kochana Krysiu:) Apetytu narobiłaś na noc :) Zdjęcia jak zwykle piękne :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Mrrr... muszą być pyszne. Koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  14. super sprawa taki domowy ser! powiem Ci, że w tych ziołach wygląda mega smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Cos tak czuję, że to pycha zwyczajnie wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ohh ! Wygląda pysznie :)

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę spróbować, Twój serek musi świetnie smakować:))

    OdpowiedzUsuń
  18. Super pomysł! Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fantastyczny pomysl:-) I jak pieknie te kulki wygladaja:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Krystynko, już wiesz ,że też "popełniłam" ser jogurtowy. Gdybym znała Twój blog wcześniej, pewnie zajadałabym sie tym serem od roku, ale na doświadczenia nigdy nie jest za późno. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń