Czy pomyśleliście, że można
zrobić w domu serek grecki, ziołowy, z kolorowym pieprzem? Zapewniam Was, że
można. Właśnie taki serek zrobiłam i nie żałuję, bo warto. Potrzebne będą
greckie jogurty, przyprawy i oliwa. Niewiele, prawda?
Składniki:
3 greckie jogurty
oliwa z oliwek
sól
zioła prowansalskie
pieprz kolorowy w ziarenkach
Ponadto:
gaza
słoik
Wykonanie:
Jogurty wyjęłam z pojemniczków
do miseczki, wymieszałam, posoliłam, przełożyłam do podwójnie złożonej gazy. Gazę obwiązałam
sznureczkiem i powiesiłam w lodówce nad miseczką. Zostawiłam na 48 godzin. Po
odsączeniu uformowałam z masy jogurtowej kulki wielkości orzecha laskowego i
wstawiłam do lodówki na 24 godziny, żeby obeschły.
Zioła prowansalskie i kolorowy
pieprz wysypałam na deseczkę. Kuleczki obtaczałam w mieszance i przełożyłam do
słoika. Zalałam oliwą, zamknęłam słoik i
ponownie włożyłam do lodówki na 48 godzin.
I już jest gotowy. Serek jest
doskonały do smarowania chleba.
Kulki serka przesiąknięte
aromatem ziół, otoczone oliwą fantastycznie się rozsmarowują na chlebie, a
ziarenka pieprzu delikatnie pękają między zębami.
Zachęcam do zrobienia domowego
serka jogurtowego, bo warto, bo jest smaczny i... taki inny. Smacznego! Krys
Inspirację zaczerpnęłam z książki Singrid Verbert
hmm, mam jogurty i wszystko inne, chyba zaraz "wstawię" serek, tylko pytanie mam - czy to na pewno orzechy laskowe? takie maleńkie te kulki mają być?? ze zdjęcia wynika raczej jak włoskie...
OdpowiedzUsuńzresztą, przecież mogę zrobić jakie chce;) pozdrawiam
Ja zrobiłam wielkości orzecha laskowego. Możesz zrobić większe. Takie bardziej mi pasowały :)
Usuńrewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuńKrysiu kolejny fantastyczny przepis!! zapisuję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńDzięki Reniu. Serek polecam. Pozdrawiam :)
UsuńRewelacyjny pomysł, zapisuje do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZazdroszczę takiego serka :) zjadłabym chętnie. może kiedyś się zmobilizuję i zrobię :)
OdpowiedzUsuńi wielka pochwała za zdjęcia - rewelacja
Dziękuję za takie miłe słowa, a serek.... wart wypróbowania :)
UsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa tego serka. Wygląda tak ładnie na zdjęciach, że nie mogłam się oprzeć. Mój jogurt już wisi w lodówce, a ja czekam. Jeszcze tylko dokupię ładny słoiczek:)
OdpowiedzUsuńWiem, że można zrobić serek grecki w domu, tak samo jak creme fraiche, do których się zabieram i zabrać nie mogę :) Ale już niedługo:D Pozdrawiam Krysiu :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis i serek z pewnością pyszny.
OdpowiedzUsuńKrysiu, genialne!!! rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
Oj Krysiu to coś dla mnie. Wiesz, że kocham Grecję, no i oczywiście grecką kuchnię. Wypróbuję na 300%. Pozdrawiam Cię ciepło!
OdpowiedzUsuńŁooo ale przepis! Genialny, koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńmmm.. idealny na śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńBiorę się do pracy, jak tylko znajdę chwilkę ;)
Ciekawy przepis kochana Krysiu:) Apetytu narobiłaś na noc :) Zdjęcia jak zwykle piękne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mrrr... muszą być pyszne. Koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńsuper sprawa taki domowy ser! powiem Ci, że w tych ziołach wygląda mega smakowicie!
OdpowiedzUsuńCos tak czuję, że to pycha zwyczajnie wychodzi :)
OdpowiedzUsuńrewelacja!:)
OdpowiedzUsuńohh ! Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńwww.izabielaa.blogspot.com
Muszę spróbować, Twój serek musi świetnie smakować:))
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysl:-) I jak pieknie te kulki wygladaja:-)
OdpowiedzUsuńKrystynko, już wiesz ,że też "popełniłam" ser jogurtowy. Gdybym znała Twój blog wcześniej, pewnie zajadałabym sie tym serem od roku, ale na doświadczenia nigdy nie jest za późno. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń