wtorek, 4 lutego 2014

Torcik walentynkowy

Walentynki tuż, tuż. Macie pomysł na ten wyjątkowy dzień? Proponuję zrobienie torciku w foremce w kształcie serca. Będzie bardziej wymownie w tym szczególnym dniu:) Ja upiekłam dwa. Jeden w okrągłej tortownicy, na który podaję ilość składników. Zrobiłam też drugi mniejszy w serduszkowej foremce. Od Was zależy jaki wariant wybierzecie. Jakikolwiek torcik upieczecie, zachwycicie Waszą ukochaną osobę tym słodkim pysznym deserem. Zapewniam J


(Przepis na tortownicę okrągłą
o śred. 23 cm)


 Składniki:
250 g białej czekolady
120 g masła o temperaturze pokojowej
6 jajek
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
 
Ponadto:
1,5 szklanki śmietany kremówki (30%)
¼ szklanki cukru pudru
1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
frużelina wiśniowa
cukier puder do posypania
kawałek białej czekolady do dekoracji
 
 
 
 
 
 
 
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 Wykonanie:
Połamaną na kawałki czekoladę włożyłam do miseczki, którą z kolei postawiłam na rondelku z wrzącą wodą (tak aby miseczka nie dotykała wody). Czekoladę stopiłam, dodałam pokrojone na kawałki masło wymieszałam i pozostawiłam, żeby masło się ogrzało i stopiło.
 
 
 
Z 4 jajek oddzieliłam żółtka od białek. Białka lekko ubiłam i  przesiałam do nich ¼ szklanki cukru pudru. Ubiłam na sztywną pianę. Do żółtek wbiłam 2 całe jajka, przesiałam ¼ szklanki cukru pudru i również ubiłam na puszystą masę.
Masło po wymieszaniu z czekoladą przełożyłam do masy jajecznej. Dobrze wymieszałam, dodałam 1/3 ubitych białek i zamieszałam łyżką. Na koniec przełożyłam pozostałą pianę z białek i znów delikatnie wymieszałam.
 
 
 
Masę przełożyłam do foremki i wstawiłam do piekarnika na 35-40 minut. Kiedy wierzch się zarumienił, wyjęłam z piekarnika, odstawiłam, do ostygnięcia.
Nożem obkroiłam ciasto od foremki, wyjęłam, przełożyłam  na talerz spodem do góry i zdjęłam papier.
Kremówkę ubiłam na małych obrotach miksera, dodając przesiany cukier a pod koniec ubijania mleko w proszku. Ubitą śmietanę wyłożyłam na ciasto nie wygładzając powierzchni.
 
 
 
 Oprószyłam cukrem pudrem a na wierzchu ułożyłam wiśnie...

 
... na które ostrym nożem starłam białą czekoladę.
 

Torcik wygląda bardzo ładnie. Jest bardzo smaczny. Jest lekki, nie jest za słodki, ponieważ wiśnie przełamują słodycz bitej śmietany.
 


 
 
 
Koniecznie upieczcie i radujcie się tym torcikiem a ja życzę dużo miłości, radości, no i oczywiście SMACZNEGO! Krys
 

34 komentarze:

  1. śliczne serducho i na pewno smaczne:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczny, dlatego upiekłam drugi :)

      Usuń
  2. ciasto z białą czekoladą!! to chyba Krysiu dla mnie upiekłaś:)) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, kawałek serduszka dla Ciebie :)

      Usuń
  3. Nie powinnam, ale baaardzo chętnie bym zjadła, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, kawałeczek nie zaszkodzi :)

      Usuń
  4. Prześliczny ten tort! Cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. torcik mega walentynkowy :)
    A co na to Twój mąż, że dostał torcik przed Walentynkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma to szczęście, że w Walentynki będzie jadł taki lub podobny :)

      Usuń
  6. Wygląda uroczo :)
    Z wiśniami musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepięknie. A może masz w zanadrzu jeszcze jakiś pomysł na walentynkową kolację?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Pomysłów mam wiele. Oczywiście zaprezentuję jeszcze przepisy na różne okazje. Mam nadzieję, że zadowolą Twoje smaki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Ale serce! Koniecznie robię odsyłacz do moje Kini, która na wieczór walentynkowy takie serce zrobi dla mnie (i dla nas). Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny i smakowity, szczęściarz z tego, kto go będzie jadł:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Serce od serca dla serca. Śliczne, czerwone, walentynkowe. Ja na pewno takie upiekę, zechcę kogoś zachwycić w ten dzień. Dzięki za super podpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
  11. To serce mnie powaliło:) A przepis jest świetny. Całość super! Pozdrawiam, EVA

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne połączenie smaków. Do wiśni zawsze pasuje biała czekolada :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki torcik cieszy nie tylko podniebienie ale i wzrok :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna propozycja na Walentynki, i nie tylko. Wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Krysiu nie mogę patrzeć na te zdjęcia, wygląda tak pysznie, że chyba poliżę ekran laptopa... Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszności!!! takie lekkie torciki z owocami najbardziej lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow, to czyste szalenstwo:-) wyglada tak kuszaco, ze nie moge:-)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja bym się ucieszyła z takiego torciku. Ale marne szanse, że ktoś mi taki zrobi. :) Chyba że sama sobie upiekę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jeśli Ty zrobisz taki torcik dla Kogoś, to się ucieszy :)

      Usuń
  19. Aż ślinka cieknie! Prześliczny, widać, że od serca. Z resztą jak wszystko na Pani smakowitym blogu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Mariko za miły komentarz. Pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Oszałamiający !!!!! Rewelacyjnie wygląda !!!! Maga apetyczny !!!! Gratuluję pięknej roboty !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się podoba. Dziękuję za bardzo miły komentarz. Pozdrawiam :)

      Usuń
  21. To ja też się wpraszam na kawałek serducha.

    OdpowiedzUsuń
  22. Torcik upiekę na walentynki, chociaż tak mnie korci, że zjadłabym już dziś

    OdpowiedzUsuń