Lubię ryby, lubię pasty rybne.
Czasami coś mieszam, dodaję żeby urozmaicić podaną rybę. Moja Mama często zaskakiwała
nas pomysłowymi kombinacjami na różne dania. Dzisiaj jeden ze sposobów na
złamanie tradycji, że ryba musi być tylko smażona, albo tylko w galarecie.
Spróbujcie zrobić roladę z dorsza. Bardzo smaczna ryba, ładnie podana sprawdzi
się jako danie na kolację, śniadanie lub
jako przystawka...
Składniki:
1kg filetów lub polędwicy z dorsza (mintaja, morszczuka)
2 jajka ugotowane
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
3 ogórki konserwowe
15 dag pieczarek
pól pęczka koperku
sól
pieprz
2 łyżki masła
1 -1,5 l wywaru warzywnego
Wykonanie:
Polędwicę z dorsza opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i
zmieliłam w maszynce. Koperek i ugotowane
jajka bardzo drobno posiekałam. Pieczarki chwilę pogotowałam i po
wystudzeniu drobno pokroiłam. Ogórki również pokroiłam w drobną kosteczkę. Do
zmielonej ryby dodałam posiekane składniki, bułkę tartą, surowe jajko,
doprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam.
Bawełnianą ściereczkę
zmoczyłam w wodzie, środek wysmarowałam
masłem. Na środku położyłam masę rybną i zrolowałam ściereczkę, oba końce
związałam jak cukierek bawełnianą nitką i
przełożyłam do rondla, do którego wlałam gorący wywar warzywny. Wstawiłam na 1
godzinę do gotowania na bardzo malutkim gazie.
Po wyjęciu i wystudzeniu
włożyłam do lodówki.
Kiedy już całkiem rolada wystygła odwinęłam ją ze ściereczki...
... pokroiłam w plastry i
ułożyłam na półmisku.
Kto się oprze tak podanej
rybie? Nawet dzieci chętnie ją zjadają. Myślę, że nie trzeba Was długo
namawiać, żebyście spróbowali tak przyrządzoną rybę. Życzę SMACZNEGO! Krys
Ja bardzo lubię ryby, mnie nie trzeba namawiać do wypróbowania Twojego przepisu:):)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńPodobną roladę robiła moja mama i tak przemycała nam ryby. Zapomniany przepis. Teraz go odkurzę dzięki Tobie. Świetnie wygląda na zdjęciach. Vega
OdpowiedzUsuńSuper rolada,profesjonalne wykonanie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz i uznanie :)
UsuńOch cudnie wygląda ta rolada. Nie dość, że smaczna to tak zachęcająco ją pokazałaś. Zrobię ją, żeby nie wiem co:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam rybki, więc na pewno skorzystam z Twojego przepisu, roladka prezentuje się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńDorsz to nasza ulubiona rybka i bardzo chętnie spróbowałabym takiej roladki:)pycha
OdpowiedzUsuńBardzo szybko znika, bo jest smaczna :)
UsuńPierwszy raz widzę taką roladę, świetny pomysł! Też uwielbiam ryby, więc chętnie zrobiłabym taką na kanapki :)
OdpowiedzUsuńRyby bardzo lubię, wiec na pewno wypróbujemy tych pyszności. Mąż przygotowuje czasem pyszne klopsy rybne. Pozdrawiam Cie Krysiu ciepło!
OdpowiedzUsuńJak apetycznie wygląda ta rolada! :) Ciekawa jestem smaku, bo nigdy takiej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł. Nigdy takiej nie robiłam, nawet nie próbowałam! Myślę, że skuszę się na taką w najbliższym czasie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpodsunę pomysł Mamie, uwielbia wszelkie dania z ryb
OdpowiedzUsuńWspaniała rolada, Krysiu :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńnie lubię mielonej ryby, mam złe skojarzenia ;( poczekam na inny przepis :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://lamodalena.blogspot.com/
Pysznie i pomysłowo.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby, z pewnością kiedyś skorzystam z przepisu :-)
OdpowiedzUsuńObserwuję!
http://itsmyowncatwalk.blogspot.com/
coś czuję, że byłabym zachwycona jej smakiem :)
OdpowiedzUsuńW końcu dzięki dorszowi zaczęłam się przekonywać do ryb! :)
Ależ mi narobiłaś smaku na rybkę Krysiu:)
OdpowiedzUsuńKrysiu, jutro biegnę po dorsza, wspaniały przepis, uwielbiam ryby i ciągle chce nowe przepisy, ten jest dla mnie nowy:)
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysł na rybę! Jeszcze takiej roladki nie jadłam.
OdpowiedzUsuńJa robię tak podobnie ,rolada jest pyszna ,warto się skusić do zrobienia jej ,trochę wymaga poświęcenia , ale warto :)) Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, u Ciebie ciągle coś pysznego :)!
OdpowiedzUsuń