(proporcja na 90 szt. średn. 4,5 cm)
Składniki:
3 ¼ szklanki mąki
200 g miękkiego masła
¾ szklanki cukru
1 jajko
2 łyżki golden syrup (można zastąpić miodem)
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Do miski wbiłam jajko, wlałam
golden syrup, wsypałam cukier, przyprawy korzenne oraz sodę. Ubiłam mikserem na gładką
masę. Dodałam miękkie masło i mąkę.
Zmiksowałam. Ciasto nabrało
konsystencję kruszonki. Zagniotłam ręką, zawinęłam w folię i wstawiłam na
godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzałam do
temperatury 180° C.
Rozwałkowałam ciasto na
grubość około 3 mm. Wykroiłam kształtne herbatniki i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam
około 15 minut.
... delikatne w środku i chrupiące zewnątrz. Pyszne, ze złocistą skórką.
Spróbujcie upiec te łatwe w
przygotowaniu i pyszne w jedzeniu ciasteczka zimowe. Życzę SMACZNEGO! Krys
Ja też prawie poczułam ich aromat :) Pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki herbatniki, niestety:):):) Twoje wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Uwielbiam takie herbatniki, są pycha!
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńTen smak za mną chodzi! Uwielbiam te ciasteczka. Prześlicznie się prezentują!
OdpowiedzUsuńherbatniczki prezentują się wyśmienicie, poproszę kilka do kawusi ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, częstuj się :)
UsuńKrysiu, herbatniki na pewno są pyszne! :)
OdpowiedzUsuńKrysiu ja podziwiam Twoją kreatywność. Do kawusi - super. Twoje wspomnienia o Moskwie - rewelacyjne.Pozdrawiam Cię serdecznie.
OdpowiedzUsuńMiło mi. Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam :)
UsuńKrysiu przed chwilę jeszcze głosowaliśmy na Ciebie z komórki męża.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Basiu za wsparcie i za oddane głosy. Pozdrawiam :)
Usuńuroczo wyglądają przewiązane wstążeczką - super pomysł na prezent
OdpowiedzUsuńMyślę, że doskonała alternatywa dla pierników. Muszę koniecznie upiec.
OdpowiedzUsuńKrysiu aż u mnie zapachniało ciasteczkami, szkoda, że nie mogę wyciągnąć ręki i zgarnąć talerzyk:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne i kształtne:) mniamuśne!
OdpowiedzUsuńUrocze ciasteczka, wyobrażam sobie, jak wspaniale muszą pachnieć! :)
OdpowiedzUsuńOne są urocze w tych kokardkach. Ślicznie opakowane i jestem pewna, że pyszne.
OdpowiedzUsuńŁał jakie piękne i fotorelacja z przygotowań świetna. Wyobrażam sobie jak pachniało u Ciebie podczas pieczenia
OdpowiedzUsuńPachnące i aromatyczne. Widać ze super ciasto bo się nie zmieniają kształtu po upieczeniu.
OdpowiedzUsuńUpiekłam ciasteczka. Moje są okrągłe, ale myślę, że tak smaczne jak Twoje bo z Twojego przepisu:) Zapisuję do częstego pieczenia, bo warto:)
OdpowiedzUsuńAromatyczne i widać, że wyszły z ręki mistrza:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam <3
OdpowiedzUsuń