Kolejne ciasteczka, na które przepis znalazłam we wspomnianej wcześniej
książce Singrid Verbert, pochodzącej z Belgii, mieszkającej w Rzymie pasjonatce
literatury i fotografii, lubiącej piec i
gotować. Zainspirowana przepisem,
postanowiłam dodać coś od siebie i tak powstały moje ciasteczka migdałowo -
cynamonowe
Składniki:
200 g mączki migdałowej
1 ¼ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki cukru drobnoziarnistego
2 białka
1,5 łyżki zmielonego cynamonu
Na polewę:
1 białko
150 g cukru pudru
Wykonanie:
Wymieszałam wszystkie suche składniki, dodałam białka,
wymieszałam, zagniotłam w kulę.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 160 °C. Blaszkę wyłożyłam
papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowałam na grubość około 1 cm i wycinałam
foremką ciasteczka. Przełożyłam na blaszkę
i wstawiłam do pieczenia na około 10 minut. Wyłożyłam na kratkę do wystudzenia.
Zrobiłam polewę:
Ubiłam białko na sztywną pianę, wsypywałam partiami
cukier puder nie przerywając ubijania, aż powstała
bardzo gęsta polewa.
Ciasteczka po wystudzeniu smarowałam polewą i odstawiłam
do wyschnięcia.
Część ciasteczek obsypałam z wierzchu zmielonymi
migdałami
Ciasteczka są kruche w środku, natomiast dosyć gruba
warstwa polewy dodaje im delikatności . Uzależniają i trudno się od nich
oderwać.
Można również podzielić się z kimś, zapakować w pudełeczko i ... podarować
komuś bliskiemu J
Życzę SMACZNEGO! Krs
Muszą być pyszne:):)
OdpowiedzUsuńTak, są pyszne i ...warte grzechu :)
UsuńI ciasteczka i pudełeczko wyglądają ślicznie. Krusiu jadę do Ciebie po te cacka! Pozdrowionka.
OdpowiedzUsuńBasiu, czekam z gorącą kawą i oczywiście z ...ciasteczkami :)
Usuńbardzo smaczne ciasteczka, polecam :-)
OdpowiedzUsuńja robię podobne :-)
Cieszę się, że nie jestem osamotniona w pieczeniu takiej wersji pysznych ciasteczek. Pozdrawiam :)
UsuńCiasteczka wygladają pięknie i smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo smaczne, polecam :)
UsuńPyszne są takie ciasteczka :) Piękne ci wyszły!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ciasteczka naprawdę są pyszne. Pozdrawiam :)
UsuńWyglądają tak zgrabnie i apetycznie, że można jeść je oczami. Zdecydowanie lepiej niż w światowej klasy, najlepszej cukierni. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMariko, dziękuję za takie uznanie i taki miły komentarz :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)
UsuńChętnie wpadłabym do Ciebie na kawkę i na te przepysznie wyglądające ciasteczka. Milusiego dnia :)
OdpowiedzUsuńAleż, oczywiście na kawę i ciasteczka zapraszam Cię z radością:)
UsuńSłodkie pyszności:)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie maleństwa jeść:)
OdpowiedzUsuńmaleńkie pyszności, a jakie piękne !
OdpowiedzUsuńJakie piękne!
OdpowiedzUsuńAle ostatnio mój chłopak ciągle mnie prosi, abym zrobiła bułki drożdżowe z pysznym nadzieniem... ;)
http://vogueswing.blogspot.com
Chętnie bym spróbowała - wyglądają tak bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJa jestem przede wszystkim zachwycona przepisem na tę polewę. Zawsze się zastanawiałam, jak osiągnąć taki idealnie biały lukier, a to takie proste...
OdpowiedzUsuńTo prawda, czasami bardzo proste przepisy są mało znane. A efekt końcowy zachwyca...
UsuńCiasteczka wyglądaja pysznie...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńależ ładnie polukrowane! Jakie kształtne! :)
OdpowiedzUsuńCudowne!
Ukradłabym ten koszyczek z ciasteczkami gdyby tylko ekran na to pozwalał. Do kawy idealne.
OdpowiedzUsuńCudne :) !
OdpowiedzUsuńmoże głupio spytam, ale co to jest mączka migdałowa? :P
OdpowiedzUsuńNie ma głupich pytań :)
UsuńMąka migdałowa jest wytwarzana z nasion migdałów. Jest źródłem witamin. Stanowi doskonały zamiennik mąki zwykłej do wypieku ciast, wyrobu deserów, tortów. Doskonale sprawdza się jako posypka do sałatek. Do kupienia przez internet (250 g ok. 15,00 zł). Pozdrawiam :)
Rewelacyjne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńNa te ciasteczka to bym sie z pewnoscia rzucila nie patrzac na diete:-))) Wygladaja genialnie!
OdpowiedzUsuńOj !! Koniecznie muszę je upiec !!! Wyglądają nieziemsko pysznie !!! A ten lukier !!! Robisz świetne zdjęcia !!!!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń