Przepis na dzisiejszy placek jest niezwykle łatwy. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście chęć zjedzenia smacznego ciasta, następnie pada wybór jakie konkretnie to ma być ciasto. Potem garść składników, wymieszać i gotowe... J
(foremka 36x25 cm)
(foremka 36x25 cm)
500 g mąki
100 g cukru
250 ml mleka
30 g drożdży
100 g miękkiego masła
1 jajko
Masa migdałowa:
200 g masła
200 g cukru
2 łyżki gęstej śmietany 18%
250 g migdałów (płatki, słupki...)
2 łyżki gęstej śmietany 18%
250 g migdałów (płatki, słupki...)
Krem budyniowy:
2 opakowania budyniu waniliowego
500 ml mleka
2 łyżki cukru
200 ml kremówki (30%) *
Wykonanie:
Mąkę przesiałam do miski.
Zrobiłam dołek i wsypałam cukier.
Drożdże rozpuściłam w 100 ml ciepłego mleka i wlałam do mąki. Wierzch obsypałam
mąką. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około 30
minut.
Do wyrośniętego rozczynu z
mąką dodałam pozostałe składniki ciasta: masło, pozostałe mleko i jajko.
Zagniotłam na gładkie ciasto i kiedy przestało się kleić, przykryłam ściereczką
i ponownie odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut.
Przygotowałam masę
migdałową
Do garnka przełożyłam masło,
cukier i śmietanę. Zagotowałam. Mieszałam, żeby się nie przypaliło. Wsypałam
migdały, wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia.
Piekarnik nastawiłam na 180°C.
Wyrośnięte ciasto
rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach foremki
(36x25 cm) i przeniosłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód
nakłułam widelcem i rozłożyłam masę migdałową. Wstawiłam do piekarnika na około
30 minut. Do czasu, kiedy migdały nabrały złotego koloru.
Zrobiłam masę budyniową
Budyń przygotowałam z 500 ml
mleka wg opisu na opakowaniu.
Pozostawiłam do wystudzenia. Zamieszałam czasami, żeby na powierzchni nie
wytworzył się kożuch.
Kremówkę ubiłam na sztywną
masę i po łyżce dodawałam wystudzony budyń. Za każdym razem zamieszałam delikatnie,
żeby nie zmienić struktury masy.
* zamiast kremówki można dodać serek mascarpone (250 g)
Wystudzone ciasto przecięłam poziomo na pół. Górną część z migdałami odłożyłam, ostrym nożem pokroiłam na 20 porcji, na dolnym płacie ciasta wyłożyłam wystudzoną masę budyniową. Przykryłam porcjowanymi kwadracikami z migdałami i wstawiłam na kilka godzin do lodówki.
* zamiast kremówki można dodać serek mascarpone (250 g)
Wystudzone ciasto przecięłam poziomo na pół. Górną część z migdałami odłożyłam, ostrym nożem pokroiłam na 20 porcji, na dolnym płacie ciasta wyłożyłam wystudzoną masę budyniową. Przykryłam porcjowanymi kwadracikami z migdałami i wstawiłam na kilka godzin do lodówki.
Bardzo lubię ciasta z migdałami, takie chrupiące smakują najlepiej :))
OdpowiedzUsuńŚwietny wstęp - bardzo zachęca do przygotowania smacznie wyglądającego ciasta. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKrysiu ale pyszne ciacho. Wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńpoproszę dwa kawałki na drugie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńAleż oczywiście, częstuj się :)
UsuńCiasto wygląda super :D Bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńKrysiu poproszę do kawki:) właśnie piję i mam ochotą na coś pysznego:)
OdpowiedzUsuńA ja mam ochotę na kawę. To ja wezmę dwa kawałki i możemy razem tę kawę wypić :)
UsuńCudowne ciacho! :) Aż się uśmiechnęłam patrząc na zdjęcie.
OdpowiedzUsuńciasto jak zawsze wygląda przepysznie, skoro to łatwy do wykonania przepis to chyba spróbuję:)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda na zdjęciu, przydałby mi się kawałek do kawy:)
OdpowiedzUsuńpyszny klasyk, ech, żeby jeszcze w weekend na wszystko energii starczyło:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie przekładałam drożdżowego ,świetne.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;]
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Pozdrawiam Cię Krysiu.
OdpowiedzUsuńWspaniałe, domowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Na myśl przychodzi mi tradycyjne niemieckie "Knuspriger Bienenstich - chrupiace "Użądlenie pszczoły", ktore bylo moim pierwszym wypiekiem po przyjezdzie do Niemiec:)
OdpowiedzUsuńBardzo przyjemne kosteczki słodkości:)
OdpowiedzUsuńmoże i łatwy.. ale jaki efektowny! A w smaku zapewne pobija <3
OdpowiedzUsuńidealny do kawy.. idealny na podwieczorek.. idealny zawsze! :)
mmmm moje smaki! uwielbiam takie ciasta!! wygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńmniam :) świetny do kawki ale i dla gości :)
OdpowiedzUsuńTak rozpocząć tydzień to ja rozumiem :) pyszne ciacho i te chrup...chrupiące migdały :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji nie kosztowałam, a musi być świetna:-)
OdpowiedzUsuńOoooo z migdałami, bardzo lubię migdały ;-)
OdpowiedzUsuńPyszny :-)
Krysiu! jak ja lubię Twoje propozycje, jest tak smacznie i domowo, jest tak jak u Mamy!
OdpowiedzUsuńPychota, migdały, ciasto drożdżowe. Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię drożdżowe ciasta, z migdałami chętnie bym dzisiaj zjadła:)
OdpowiedzUsuńWymieszaliśmy wszystko co na wstępie i faktycznie wyszedł smaczny placek. Ale już jest zjedzony. Czemu te ciasta tak szybko znikają? Jaśko
OdpowiedzUsuńBardzo lubię migdały:) Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńJak ja kocham ciasta budyniowe, mniam, muszę kiedyś upiec, bo wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! Pozdrawiam Krysiu :)
OdpowiedzUsuńPuszysta drożdżówka z boskim kremem i chrupiącymi migdałami...? Nie oparłabym się... :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda, takiej wesji drożdżowca jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek! Wygląda super, i te chrupiące migdały...skusiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńTakiego drożdżowego ciasta nie znałam. Ale zapachniało aż u mnie Krysiu. :)
OdpowiedzUsuńPyszne domowe ciacho! Poproszę od razu całą blachę :D
OdpowiedzUsuńTaki wersji nie znałam, a chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak ciasto drożdżowe i jeszcze z budyniem i migdałami....chociaż oko nacieszę...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńO kurczę takiej wersji to ja nie jadłam. Wygląda wspaniale! Chętnie wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńObok takiego ciasta ciężko przejść obojętnie :)
OdpowiedzUsuńA śmietana kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńWitam. Najlepsza jest śmietana kremowa 18%. Gęsta. Pozdrawiam :)
UsuńPrzepraszam, nie sprecyzowałam pytania. Chodzi mi o śmietanę do migdałów.
UsuńNo właśnie dałam śmietanę kremową (nie kremówkę) Zott 18%. Jest gęsta i świetnie się nadaje. Pozdrawiam :)
Usuń