poniedziałek, 24 listopada 2014

Drożdżowy placek z ...chrupiącymi migdałami i budyniem

Przepis na dzisiejszy placek jest niezwykle łatwy. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście chęć zjedzenia smacznego ciasta, następnie pada  wybór jakie konkretnie to ma być ciasto. Potem garść składników, wymieszać i gotowe... J

(foremka 36x25 cm)
Składniki na ciasto:
500 g mąki
100 g cukru
250 ml mleka
30 g drożdży
100 g miękkiego masła
1 jajko
Masa migdałowa:
200 g masła
200 g cukru
2 łyżki gęstej śmietany 18%
250 g migdałów (płatki, słupki...)
Krem budyniowy:
2 opakowania budyniu  waniliowego
500 ml mleka
2 łyżki cukru
200 ml  kremówki (30%) *
 
Wykonanie:
Mąkę przesiałam do miski. Zrobiłam dołek i  wsypałam cukier. Drożdże rozpuściłam w 100 ml ciepłego mleka i wlałam do mąki. Wierzch obsypałam mąką. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Do wyrośniętego rozczynu z mąką dodałam pozostałe składniki ciasta: masło, pozostałe mleko i jajko. Zagniotłam na gładkie ciasto i kiedy przestało się kleić, przykryłam ściereczką i ponownie odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut.

Przygotowałam masę migdałową
Do garnka przełożyłam masło, cukier i śmietanę. Zagotowałam. Mieszałam, żeby się nie przypaliło. Wsypałam migdały, wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia.

Piekarnik nastawiłam na 180°C.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam  na prostokąt o wymiarach foremki (36x25 cm) i przeniosłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód nakłułam widelcem i rozłożyłam masę migdałową. Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Do czasu, kiedy migdały nabrały złotego koloru.


Zrobiłam masę budyniową
Budyń przygotowałam z 500 ml mleka wg opisu na opakowaniu. Pozostawiłam do wystudzenia. Zamieszałam czasami, żeby na powierzchni nie wytworzył się kożuch.
Kremówkę ubiłam na sztywną masę i po łyżce dodawałam wystudzony budyń. Za każdym razem zamieszałam delikatnie, żeby nie zmienić struktury masy.

* zamiast kremówki można dodać serek mascarpone (250 g)

Wystudzone ciasto przecięłam poziomo na pół. Górną część z migdałami odłożyłam, ostrym nożem pokroiłam na 20 porcji, na dolnym płacie ciasta wyłożyłam wystudzoną masę budyniową. Przykryłam porcjowanymi kwadracikami z migdałami i wstawiłam na kilka godzin do lodówki.
 
 
Jeśli lubicie chrupiące migdały to takie ciasto jest dla Was. Spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys


 Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

44 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta z migdałami, takie chrupiące smakują najlepiej :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny wstęp - bardzo zachęca do przygotowania smacznie wyglądającego ciasta. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu ale pyszne ciacho. Wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. poproszę dwa kawałki na drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda super :D Bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu poproszę do kawki:) właśnie piję i mam ochotą na coś pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja mam ochotę na kawę. To ja wezmę dwa kawałki i możemy razem tę kawę wypić :)

      Usuń
  7. Cudowne ciacho! :) Aż się uśmiechnęłam patrząc na zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto jak zawsze wygląda przepysznie, skoro to łatwy do wykonania przepis to chyba spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. smacznie wygląda na zdjęciu, przydałby mi się kawałek do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszny klasyk, ech, żeby jeszcze w weekend na wszystko energii starczyło:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie przekładałam drożdżowego ,świetne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie. Pozdrawiam Cię Krysiu.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe, domowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne ciasto! Na myśl przychodzi mi tradycyjne niemieckie "Knuspriger Bienenstich - chrupiace "Użądlenie pszczoły", ktore bylo moim pierwszym wypiekiem po przyjezdzie do Niemiec:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo przyjemne kosteczki słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  16. może i łatwy.. ale jaki efektowny! A w smaku zapewne pobija <3
    idealny do kawy.. idealny na podwieczorek.. idealny zawsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mmmm moje smaki! uwielbiam takie ciasta!! wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. mniam :) świetny do kawki ale i dla gości :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tak rozpocząć tydzień to ja rozumiem :) pyszne ciacho i te chrup...chrupiące migdały :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Takiej wersji nie kosztowałam, a musi być świetna:-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ooooo z migdałami, bardzo lubię migdały ;-)
    Pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Krysiu! jak ja lubię Twoje propozycje, jest tak smacznie i domowo, jest tak jak u Mamy!

    OdpowiedzUsuń
  23. Pychota, migdały, ciasto drożdżowe. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. bardzo lubię drożdżowe ciasta, z migdałami chętnie bym dzisiaj zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wymieszaliśmy wszystko co na wstępie i faktycznie wyszedł smaczny placek. Ale już jest zjedzony. Czemu te ciasta tak szybko znikają? Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo lubię migdały:) Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak ja kocham ciasta budyniowe, mniam, muszę kiedyś upiec, bo wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepysznie wygląda! Pozdrawiam Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Puszysta drożdżówka z boskim kremem i chrupiącymi migdałami...? Nie oparłabym się... :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Pysznie to wygląda, takiej wesji drożdżowca jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  31. Poproszę kawałek! Wygląda super, i te chrupiące migdały...skusiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Takiego drożdżowego ciasta nie znałam. Ale zapachniało aż u mnie Krysiu. :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Pyszne domowe ciacho! Poproszę od razu całą blachę :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Taki wersji nie znałam, a chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie ma to jak ciasto drożdżowe i jeszcze z budyniem i migdałami....chociaż oko nacieszę...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  36. O kurczę takiej wersji to ja nie jadłam. Wygląda wspaniale! Chętnie wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Obok takiego ciasta ciężko przejść obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  38. A śmietana kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Najlepsza jest śmietana kremowa 18%. Gęsta. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Przepraszam, nie sprecyzowałam pytania. Chodzi mi o śmietanę do migdałów.

      Usuń
    3. No właśnie dałam śmietanę kremową (nie kremówkę) Zott 18%. Jest gęsta i świetnie się nadaje. Pozdrawiam :)

      Usuń