Często się zdarza, że podczas spotkań towarzyskich chcemy
zabłysnąć podając nową potrawę, bardzo ciekawe ciasto niespodziankę albo pieczeń,
której jeszcze nie piekliśmy. A przede wszystkim chcemy zachwycić naszych gości
smaczną, stanowiącą dekorację sałatką, która powinna podbić serca naszych przyjaciół.
Uwierzcie, że piękna dekoracja w postaci sałatki zachwyci Waszych gości. Zobaczcie moją propozycję...
Składniki:
100 g łososia pokrojonego w
plasterki
jajko
100 g ugotowanego ryżu
rozmaryn
1 łyżeczka posiekanego koperku
plasterki cytryny
sól
pieprz
kilka zielonych cebulek ze
szczypiorkiem
Wykonanie:
Najpierw zrobiłam sprężynki ze szczypiorku. W tym celu szczypior odcięłam od cebulek
zachowując kawałek ich białej części. Resztę szczypioru pocięłam na kawałki o długości około 10 cm.
Nożyczkami rozcinałam szczypior
wzdłuż, ale nie docinałam do końca. Tylko do białej części. Każdą gałązkę pocięłam na 6 paseczków. Do
miski wlałam bardzo zimną wodę, wrzuciłam kilka kostek lodu i włożyłam szczypior.
Wstawiłam miskę do lodówki i po około godzinie uzyskałam piękne sprężynki ze szczypiorku.
Na talerzyku rozłożyłam ryż.
Łososia zwinęłam na kształt pączków róż.
Ułożyłam na ryżowej pierzynce i dodałam pozostałe składniki tak, żeby utworzyły
ciekawą i smaczną kompozycję. Moje sprężynki ze szczypiorku spełniły swoje
zadanie. Całość przyprawiłam solą i
pieprzem.
Tę sałatkę można modyfikować,
zmieniać składniki, dodawać nowe... Jeśli lubicie majonez, możecie dodać
odrobinę i wymieszać z ryżem. Łososia można zastąpić np. szynką parmeńską.
Wszystko zależy od Waszej fantazji i smaków. Najważniejsze żeby najpierw
nakarmić oczy a potem... cała reszta jest dla Was. Życzę SMACZNEGO! Krys
a ja właśnie się zastanawiałam co zrobić z łososiem, będzie sałatka na kolacje:)
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli Krysiu, pozdrawiam serdecznie:)
Świetny pomysł i ślicznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, cieszy oko :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ;]
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie i na pewno jeszcze lepiej smakuje, chciałabym mieć choć 1/10 Twoich zdolności
OdpowiedzUsuńtak ładnie podane jedzenie od razu zachęca do konsumpcji, warto znać takie triki :-)))
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJak szukać pomysłu na smacznie i ładnie to u ciebie. Nie zawiodłam się. Te sprężynki ze szczypiorku to pomysłowy wybieg na dodatkową dekorację.
OdpowiedzUsuńtak, tak, wygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Bardzo apetyczna i pomysłowa.
OdpowiedzUsuńUczta i dla oka i brzucha :)
OdpowiedzUsuńta dekoracja jak najbardziej do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam przystawki z łososia, mniam, az ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńŚlicznie to wygląda i na pewno smaczne.
OdpowiedzUsuńKrysiu podane danie w sposób królewski, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia :) piękne te łososiowe róże :))
OdpowiedzUsuńJakie piękne te łososiowe róże! Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńTo prawdziwa sztuka w najsmaczniejszym wydaniu :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis. Uwielbiam łososia. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJakie to wszystko piękne. Po prostu idealnie wygląda, a zestaw smaków wprost doskonały :)
OdpowiedzUsuńświetna propozycja podania! jesteś dla mnie mistrzynią pod każdym względem ! :)
OdpowiedzUsuńJem oczami, całość wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja i jak pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie podane, aż chce się jeść.
OdpowiedzUsuńNie dość, że pyszne i zdrowe, to jeszcze pięknie udekorowane...
OdpowiedzUsuńJakie śliczne te róże, efektownie podane :)
OdpowiedzUsuń