sobota, 27 grudnia 2014

Ciasto warstwowe z masą jabłkową

Po świątecznych wypiekach, sernikach, makowcach z masą czekoladową, orzechową....czas na coś lżejszego ale również pysznego. Czas na ciasto bez kremu i bitej śmietany, przełożone tylko masą jabłkową, którego smaku nie da się zapomnieć, bo jest inne. Jest po prostu delikatne i smaczne. Trochę pracochłonne ale warte tego zachodu.
 
(na blaszkę 25 x 36 cm)
 
Najpierw trzeba upiec cztery różne placki, w których zmienia się składnik smakowy: orzechy, mak, kokos i kakao. Pozostałe składniki są jednakowe
 
Składniki na ciasto orzechowe:
10 dag margaryny
½ szklanki cukru pudru
3 jajka
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag zmielonych włoskich orzechów


Wykonanie:
Margarynę utarłam z cukrem, dodałam żółtka  na które  przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypałam orzechy. Dodałam pianę ubitą z białek. Wymieszałam.

 
Ciasto przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze  180 °C.
 

Składniki na ciasto makowe:
10 dag margaryny
½ szklanki cukru pudru
3 jajka
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag suchego maku
 
Wykonanie:
Tak jak ciasto orzechowe. Ale zamiast orzechów wsypałam mak.
Dodałam pianę ubitą z białek. Wymieszałam.

 
Ciasto przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze  180 °C.
 
 Składniki na ciasto kokosowe:
10 dag margaryny
½ szklanki cukru pudru
3 jajka
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag wiórków kokosowych
 
Wykonanie:
Tak jak ciasto orzechowe. Ale zamiast orzechów wsypałam wiórki kokosowe.
Dodałam pianę ubitą z białek. Wymieszałam.
 


Ciasto przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze  180 °C.
 
 Ciasto kakaowe:
10 dag margaryny
½ szklanki cukru pudru
3 jajka
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag kakao
 
Wykonanie:
Tak, jak ciasto orzechowe. Ale zamiast orzechów wsypałam kakao.
Dodałam pianę ubitą z białek. Wymieszałam.
 
 
Ciasto przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze  180 °C.
W tym czasie przygotowałam masę jabłkową...
 
Składniki:
2 kg jabłek
1 szklanka  cukru
1 ½ opakowania galaretki cytrynowej
 
Wykonanie: 
Jabłka po obraniu i  wykrojeniu gniazd nasiennych  pokroiłam w cienkie talarki i włożyłam do garnka z grubym dnem. Wsypałam cukier, wymieszałam i chwilę podsmażyłam. Dodałam galaretkę i wszystko dobrze wymieszałam. Podzieliłam na 3 równe części. Odstawiłam.
 
 
Składniki ponczu do nasączenia:
½ szklanki wody
sok z ½ cytryny
2 łyżeczki cukru
 
Wykonanie:
Składniki ponczu wymieszałam i nasączyłam nim ciasto kokosowe i kakaowe. Ponczem nasączałam wszystkie placki po włożeniu do blaszki

Składniki na polewę:
100 g czekolady min. 70%
3 łyżki śmietanki 18%

Wykonanie:Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam śmietankę. Wymieszałam.
 
Ułożenie ciasta:
Na dno blaszki położyłam ciasto orzechowe, na które wyłożyłam 1/3 masy jabłkowej, przykryłam ciastem makowym, na którym  rozłożyłam drugą część masy jabłkowej i przykryłam ciastem kokosowym. Na nim wyłożyłam pozostałą część masy jabłkowej. Na niej położyłam ostatnie, kakaowe ciasto nasączoną stroną do dołu, a na wierzch wylałam gorącą polewę polewę czekoladową. i rozsmarowałam za pomocą szerokiego noża. 


Ciasto pokroiłam na porcje. Było doskonałym deserem. Jest przy nim trochę pracy, ale trud się opłacił.
 

 
 








Ciasto znajdzie swoich zwolenników, ponieważ cztery warstwy poszczególnych placków o różnych smakach w połączeniu z masą jabłkową tworzą niesamowitą  pokusę.
 

 
 
Dajcie się więc namówić choćby  na mały kawałek :)  Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

31 komentarzy:

  1. Przepyszne ciasto Krysiu, robię bardzo podobne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie lekkie ciasta, są wspaniałe!
    Serdecznie pozdrawiam Krysiu i ciągle Cię " wykorzystuję" :-)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. kojarzę go jak przez mgłę.. ale musi być pyszne: jabłka, mak... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę kuszą, aż chcę zjeść na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudnie, narobiłaś mi apetytu na placuszek z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ piękne i pewnie smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezwykłe ciasto, tyle różnych warstw, a pasują do siebie doskonale :) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, wygląda książkowo :) :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Krysiu, podziwiam:) I ciasto i chęci:D Mnie, chyba, by się nie chciało dziś niczego upiec :) A ciacho wygląda wspaniale!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, bardzo apetyczne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto ciekawe. Smakowicie wygląda. :D

    OdpowiedzUsuń
  12. No takie ciasto, takie wysokie, takie czekoladowe. NO super:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczne ciacho :-) pysznie wygląda :-) mimo że jestem przejedzona ciastami z chęcią bym jeszcze zjadła kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawe lekkie ciasto ;-)
    Dopisz prosze tylko w polewie ile trzeba lyzek smietanki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mnie nie trzeba namawiać, ciacho wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem przejedzona a tu zaglądam do Krysi i...ciasto...ale apetycznie wygląda i chętnie bym zjadła...pozdrawiam jeszcze w świątecznym nastroju...

    OdpowiedzUsuń
  17. Krysiu to ja poproszę o kawałek do kawki- moje już wyszły a coś bym zjadła:)
    pięknie i pysznie wygląda:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  18. oj dużo przy nim roboty ;-) podziwiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Napracowałaś się ale ciasto wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dużo pracy, ale wyszło ci piękne :) Chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  21. chętnie poczęstowałabym się do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda przepysznie. Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  23. ale fajne ciacho :) Pycha :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Może to głupie pytanie... Nie jestem specjalistką od ciast. Czy nie można zrobić jednego ciasta podstawowego i podzielić go na cztery części? I potem dodawać poszczególne składniki (orzechy, kokos, mak, kakao)? Samo ciacho wyglada bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. To wcale nie jest głupie pytanie. Oczywiście, że można zrobić jedną bazę i dodawać poszczególne składniki. Dobra podpowiedź :) Pozdrawiam :)

      Usuń