Nazwa tego ciasta zawsze mnie
intrygowała. Ale do tej pory nie upiekłam sernika z makowcem w jednym wydaniu. Wolałam
upiec dwa ciasta. Sernik i makowiec osobno. Po pierwsze było więcej słodkości a
po drugie każde inaczej smakowało. Teraz przeglądając przepisy w internecie
wpadł mi w oko przepis Bereniki. Zamieściła
ładne zdjęcie, które mnie zachęciło do upieczenia tego pysznego ciasta. Dlatego
inspirując się Jej przepisem (bo wprowadziłam trochę zmian) upiekłam Seromak.
Dwa ciasta w jednym i okazał się strzałem w dziesiątkę. Ale... nie zaprzestałam
tylko na tym bo będzie też i sernik wiedeński i tort makowy.
Składniki na spód:
160 g mąki pszennej
70 g masła
45 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka kwaśniej śmietany
½ łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
300 g mielonego maku
200 ml mleka
80 g płynnego miodu
65 g miękkiego masła
65 g cukru
2 jajka
zapach migdałowy
Składniki na
masę serową:
750 g trzykrotnie zmielonego tłustego sera
750 g trzykrotnie zmielonego tłustego sera
120 g cukru pudru
80 g miękkiego masła
3 jajka + białka (które pozostały
z ciasta)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Wykonanie:
Najpierw zrobiłam spód ciasta.
Do miski przełożyłam
wszystkie składniki. Posiekałam. Szybko zagniotłam ciasto, żeby nie ogrzało się
od ręki, zawinęłam w folię i włożyłam do
zamrażarki na minimum 30 minut.
Piekarnik włączyłam na
180 °C (g/d).
Foremkę wyłożyłam
papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowałam i
wyłożyłam nim spód foremki. Nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na
około 30 - 40 minut.
Mleko, masło i miód
zagrzałam. Kiedy składniki się rozpuściły i połączyły, gorącym zalałam mak. Wymieszałam i
pozostawiłam na godzinę do napęcznienia.
Rozdzieliłam żółtka od białek.
Żółtka zmiksowałam z częścią cukru. Wymieszałam z przestudzonym
makiem. Dodałam zapach migdałowy. Wymieszałam.
W osobnej misce spieniłam
białka. Ubijałam zwiększając obroty miksera i wsypałam resztę cukru. Teraz delikatnie za pomocą łopatki wmieszałam
pianę do maku.
Masę przełożyłam na wystudzony spód ciasta. Wygładziłam.
Masa serowa:
Żółtka oddzieliłam od białek.
Masło utarłam z cukrem na białą masę. Wbijałam kolejno żółtka. Każde
następne dopiero, kiedy poprzednie dobrze wmieszało się w masę. Dodałam
porcjami ser, mąkę ziemniaczana i ekstrakt waniliowy.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Za pomocą
szpatułki delikatnie wmieszałam ją do
masy serowej. A następnie wyłożyłam na masę makową.
Wygładziłam powierzchnię i wstawiłam do piekarnika na około godzinę (do
suchego patyczka).
Gdyby masa serowa zaczęła się przyrumieniać można przykryć folią.
Ciasto po upieczeniu pozostawiłam na 30 minut w wyłączonym
piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Na noc wstawiłam do lodówki przykryte folią.
Rano już mogłam pokroić go i spróbować.
Seromak można upudrować cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Seromak można upudrować cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Żałuję, że zrobiłam w małej blaszce. Chętnie wrócę do tego przepisu. Dziękuję Bereniko J Polecam to ciasto i życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Bardzo lubię to ciasto, choć sama nigdy go nie robiłam.
OdpowiedzUsuńZgłodniałam aż ;]
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada, zawsze robie to ciasto na swieta i w tym roku napewno nie zabraknie go na moim stole, z mala roznica, ze na dole jest u mnie ser, a na gorze mak. Jednak Twoja propozycja Krysiu rownie jest swietna i moze zrobie tak jak TY.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:):)
ulala.. kocham to ciasto! :) tylko u mnie robi się je bez kruchego spodu :)
OdpowiedzUsuńpychotka!
Lubię takie ciacha 2 w 1 :) pysznie wygląda....
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda cudownie, jak ze sklepowej półeczki. Zachęca do skosztowania ;)
OdpowiedzUsuńNie dość ,że ładny to i smaczny pewnie.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny :-)
Piękne kosteczki:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że seromak się udał i polecam się na przyszłość :)
OdpowiedzUsuńMniam, jak z cukierni:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto Krysiu, bardzo ładnie Ci wyszło :-)
OdpowiedzUsuńMakowiec i sernik w jednym-genialne połączenie :)
OdpowiedzUsuńGenialne połączenie dwóch najlepszych ciast :D
OdpowiedzUsuńRobię seromak jeszcze inny, może kiedyś go opublikuję:-))))
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrób Basiu i pochwal się :)
Usuńbardzo smaczne ciacho :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzepadam za nim ,pyszne.
OdpowiedzUsuńPychota!!!:),niestety jadam tylko gotowe....,nie mam daru do pieczenia..;/
OdpowiedzUsuń_______________________________________
www.stylowo40.blogspot.com
wspaniałe ciasto! sernik i makowiec w jednym, dla niezdecydowanych :-))
OdpowiedzUsuńKrysiu myślę, że przepisów na seromak jest bez liku i mój jest nieco inny, co nie zmienia faktu, ze to bardzo apetyczny i zgrany duet:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje:)
Jakie apetyczne kosteczki :) Wspaniałe ciacho, podwójny smak, podwójna radość jedzenia :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie efektowne ciacho! Bardzo lubię seromakowiec, a ten Twój wygląda na bardzo puszysty i kremowy. Mniam!!!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie, smaka narobiłaś Krysiu dużego :)
OdpowiedzUsuńNie raz robiłam to ciasto, jest pyszne!!! Cieszę się, że mi o nim przypomniałaś Krysiu :) Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
OdpowiedzUsuńJa również uważam, że to super połączenie :)
OdpowiedzUsuńu mnie masa serowa ląduje na dół, a makowa na górę :)
To zdecydowanie moje ulubione świąteczne ciasto :) Ładnie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto nie raz i muszę przyznać, że jest bardzo dobre :) a przy tym baaardzo syte :D
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, na święta piekę tylko piernik
OdpowiedzUsuńWygląda jak z najlepszej cukierni! Krysiu, życzę Ci Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt :)!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Wesołych Świąt Krysiu dla Ciebie i rodziny :)
OdpowiedzUsuńNareszcie przepis na seromak bez maku z puszki :(, który jest obrzydliwy. Bardzo serdecznie dziękuję. Pieczenie seromaku zostawiam sobie na koniec, czyli na jutro. Życzę zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam seromak! :)
OdpowiedzUsuńWitam czy mak przed zmieleniem trzeba namoczyc
OdpowiedzUsuńWitam. Jeśli używamy mak zmielony, to nie ma potrzeby jego namaczać. Pozdrawiam :)
UsuńJaka blacha na to ciacho
OdpowiedzUsuńWitam. Pod głównym zdjęciem jest podany wymiar blaszki (30x25 cm). Pozdrawiam :)
Usuń