Śledzie, które właśnie
zrobiłam, a które okazały się smaczną przekąską z powodzeniem mogą stać się
ulubioną potrawą, która będzie często gościć na naszych stołach. Składniki na
sos powstawały w trakcie przygotowywania. Uważam że dobrze wybrałam a wszystko
świetnie się skomponowało
8 sztuk filetów śledzia
1 jabłko
sok z ½ cytryny
1 czerwona cebula
½ szklanki sosu pomidorowego
(najlepiej własnego wyrobu)
¼ szklanki jogurtu naturalnego
kilka sztuk pomidorów suszonych na słońcu
2 łyżeczki cukru
pieprz do smaku
pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Śledzie wymoczyłam w wodzie
około 2 godziny.
Jabłko starłam na tarce o
grubych oczkach i skropiłam obficie sokiem z cytryny.
Cebulę posiekałam, przełożyłam
na sitko i przelałam ją wrzątkiem. Dodałam
do jabłek.
Suszone pomidory pokroiłam w paseczki
i dorzuciłam do miski.
Śledzie pokroiłam na mniejsze
kawałki i również dodałam do wszystkich
składników.
Sos pomidorowy połączyłam z jogurtem, przyprawiłam cukrem i
pieprzem. Wymieszałam.
W szklanej misce układałam
warstwami śledzie i zalewałam je sosem. I tak po kolei do wyczerpania składników.
Na wierzchu był sos. Całość obsypałam posiekaną natką pietruszki.
Wstawiłam do lodówki na
godzinę, żeby śledzie przeszły smakiem pysznego sosu, w którym odczuwało się
wyraźną nutę suszonych pomidorów.
wpadam na takie śledzie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja, szukam właśnie dobrych przepisów na śledzie, zapisuję! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zainspirowałaś:-) Zwłaszcza te suszone pomidory na mnie zadziałały. Uwielbiam je i dodaję do wielu potraw ale nigdy do śledzi. Tyma bardziej , że moje suszone pomidory przywiozłam z Sycylii . Mają niesamowity smak:-)
OdpowiedzUsuńMnie na pewno przypadną do gustu , lubie mieszanie smaków, szukanie nowości :-)
OdpowiedzUsuńoj muszą być smaczne
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na śledzie :-):-):-) miłego dzionka Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci. Mam pomidory suszone w słoiczku w zalewie. To takie wykorzystam. Ale będzie smacznie:)
OdpowiedzUsuńTakich nie jadłam, kusi by spróbować ;)
OdpowiedzUsuńsezon na śledzie!
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja! choć ja zamierzam najpierw zrobić śledzie po kaszubsku z Twojego przepisu, a później wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńGorąco pozdrawiam!
Pyszne muszą być :) Lubię takie śledziki :)
OdpowiedzUsuńW brzuszku mi burczy! Krysiu podziel się! :)
OdpowiedzUsuńale świetny przepis, na pewno wypróbuję:) czekam z niecierpliwością na kolejne przepisy świąteczne:)
OdpowiedzUsuńZapisuję, ja lubię śledzie ale rzadko robię, bo rodzina nie bardzo lubi...pozdrawiam Krysiu...
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam śledziki, w każdej postaci, te muszą być pyszne, zapisuję sobie do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńNiesamowity przepis. Wykorzystam podczas świąt. Buziaki. :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię śledzie i ten przepis podoba mi się :) wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Krysiu przepis brzmi pysznie i bardzo intrygująco, jestem bardzo ciekawa połączenia smaku śledzi i suszonych pomidorów:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Absolutnie śledzie w każdej wersji, czy to spontanicznie skomponowanej, czy też znanej, popularnej , po prostu uwielbiam. Twoje Krystynko zapowiadają się bardzo smacznie. :)
OdpowiedzUsuńŚledzik, oj ciężko było by mnie od niego odpędzić :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam :) Muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńO, jakie fajne. A ja właśnie poszukuję nowych sposobów na śledzika :)
OdpowiedzUsuńogromnie podoba mi się to połączenie, pyszne !
OdpowiedzUsuńŚwietne składniki do śledzików!
OdpowiedzUsuńZapowiadają się pysznie, lubię takie urozmaicone śledziki :)
OdpowiedzUsuńŚledziki idealna na imprezkę. Apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńWidzę, że też zdejmujesz skórkę. W wielu przepisach są piękne zdjęcia, ale u mnie nikt by nie jadł ze skórą śledziową :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak u mnie. Wolimy bez skórki :)
UsuńUwielbiam i śledzie i suszone pomidory, duet idealny :) pycha!
OdpowiedzUsuńJa zawsze śledzie robię w śmietanie. Muszę poeksperymentować trochę z innymi smakami.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis takich jeszcze nie jadłam i muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńMmm pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńz pomidorami? muszą być świetne :)
OdpowiedzUsuńJa szukam pomysłu na inna sałatkę śledziową niż zawsze.. chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Myślę że będzie smakować :)
UsuńWitam! Czy zamiast sosu może być przecier pomidorowy własnej roboty?Pozdrawiam cieplutko1 Hania
OdpowiedzUsuńWitam. Oczywiście, że można dodać przecieru własnej roboty. Pozdrawiam :)
Usuń