Dzisiaj przedstawiam Wam obiecany
post z lukrowania pierniczków. Moje lukrowałam lukrem zrobionym przeze mnie. Łatwiej jest zrobić gotowym, ale w końcu to też ma być fajna zabawa i sprawdzenie zdolności domowników. Mam nadzieję, że skorzystacie z mojej
podpowiedzi i inspirując się tym przepisem ozdobicie lukrem również swoje pierniczki
Składniki na lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
Przede wszystkim potrzebujemy pierniczki, które będziemy lukrować
Ponadto:
arkusz papieru pergaminowego
barwniki
wykałaczki
posypka do dekorowania
Wykonanie lukru:
Do miseczki wlałam białko, wsypałam cukier puder i ucierałam łyżką do uzyskania pożądanej gęstości. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy po kropelce wodę (najlepiej zakraplaczem). Jeśli jest zbyt rzadki, wsypujemy partiami cukier puder. Za każdym razem należy dokładnie wymieszać.
Do wykonania konturów potrzebny jest lukier bardzo gęsty (podobny do kleju w tubce).
Do wypełnienia konturów potrzebujemy lukier o rzadszej konsystencji.
Wystarczy podzielić lukier do małych pojemniczków i dodawać małymi porcjami barwniki. Lukier zamknięty w pojemniczku można przechować w lodówce.
Teraz przystępujemy do
lukrowania pierniczków.
Z papieru pergaminowego wycięłam
prostokątne arkusiki, zwinęłam w tubki i napełniłam lukrem, odcięłam czubek i
... gotowe.
Najpierw zrobiłam kontury,
potem kiedy wyschły wypełniłam je. Na koniec niektóre z nich obsypałam kolorowa
posypką.
Przyznam się, że nie jest to
łatwa zabawa.
Może następnym razem będzie
lepiej...
W sumie jestem zadowolona z końcowego efektu. Trening czyni mistrza.
Spróbujcie. Może Wam pójdzie
łatwiej i lepiej. Zaproponujcie dzieciom wspólne lukrowanie. Dzieci są bardzo
chętne i kreatywne. Przekonajcie się. Życzę udanego lukrowania ! Krys
Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Śliczne są wszystkie :) a szczególnie urokliwe mikołajki :)) ja jeszcze się nie ,, bawiłam,, w takie lukrowanie....może kiedyś :) bo to, choć trudna to fajna zabawa i satysfakcja :)
OdpowiedzUsuńFajne są te mikołajki. :)
OdpowiedzUsuńśliczne!
OdpowiedzUsuńPiękne, takie podobne w dzieciństwie wisiały u nas na choince :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne pierniczki, domowy lukier jest najlepszy ;)
OdpowiedzUsuńTakie kolorowe pierniczki można zawiesić na choince:)
OdpowiedzUsuńKrysiu,
OdpowiedzUsuńJesteś mistrzynią!:) Przepiękne powychodziły Ci te ciasteczka. Też się powoli przymierzam do pieczenia świątecznych ciasteczek, ale chyba jednak skorzystam z gotowego lukru, nie mam jeszcze takiej wprawy w pieczeniu:).
Ja też zawsze robię lukier sama:) Śliczne są te Twoje pierniczki. My wkrótce też będziemy piec i dekorować.
OdpowiedzUsuńWpędzasz mnie w kompleksy. Ja jeszcze nie upiekłam pierniczków, a Ty już masz polukrowane.
OdpowiedzUsuńKrysiu ale śliczne :-) może też znajdę chwilkę i polukruję tak artystycznie :-)
OdpowiedzUsuńcudne pierniczki , ale mikołajowe są najfajniejsze:)
OdpowiedzUsuńŚliczne :) Już się nie mogę doczekać kiedy będę dekorować swoje :)
OdpowiedzUsuńprzepięknie polukrowałaś pierniczki! boskie są :-))
OdpowiedzUsuńWspaniałe pierniczki, tez muszę w końcu upiec swoje:)
OdpowiedzUsuńPrześlicznie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńPani to takie piekne te pierniczki robi, że nie tylko dzieciaki byłyby zachwycone. Oczy i buzia wołają"Jeść, daj mi się zjeść" :) Extra!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Śliczne Krysiu i na pewno bardzo smaczne. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam odwiedzać blogi w okresie świątecznym. Wszystkie te wypieki wyglądają tak cudownie, że większość chciałabym mieć u siebie na stoliku :). Cudowne ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńŚliczne pierniczki ja dopiero mam zamiar je piec w nadchodzącym tygodniu, ale lukrowanie to moja zmora ;).
OdpowiedzUsuńŚliczne pierniczki!
OdpowiedzUsuńCudowne :))
OdpowiedzUsuńSą prześliczne! ;)
OdpowiedzUsuńśliczne te mikołaje :) przyznam się szczerze, że uwielbiam piec pierniczki i je zjadać, ale za lukrowaniem nie przepadam :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygladają bajkowo :)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo Krysiu. :)
OdpowiedzUsuńMikołajki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńGwiazdorki robią furorę ! :-) Piękne pierniczki :-)
OdpowiedzUsuńdo cukru i białka dodaję zamiast wody kilka kropli soku cytrynowego, łamie smak i lukier jest bardziej błyszczący
OdpowiedzUsuń