Kiedy mam ochotę na pyszną
zupę, a nie chce mi się wymyślać co wrzucić do garnka, sięgam po książkę Annie Bell i tam znajduję
najlepsze przepisy na zupy wyszukane w
smaku, niepowtarzalne i nadające się na
każdą okazję. Dzisiaj wybrałam wspaniałą w smaku zupę, którą autorka książki
zaleca ugotować na wywarze po ugotowanej
szynce (np. świątecznej). Ja takiego
wywaru nie miałam, więc swoją zupę ugotowałam na wywarze z kości ze schabu z
warzywami.
Składniki:
1,5 l wywaru (z kości ze schabu
i warzyw)
40 g masła
1 opakowanie sera naciowego
1 duży por
2 marchewki
100 g kaszy jęczmiennej pęczak
100 g szynki wędzonej w
plasterkach
sól morska
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka ostrej musztardy
np. Dijon
100 g śmietany kremówki
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
Wykonanie:
Warzywa oczyściłam i
umyłam. Białą część pora pokroiłam w
talarki, dolną część selera pokroiłam w plasterki, podobnie jak marchewkę.
Szynkę pokroiłam w paseczki.
W dużym rondlu rozgrzałam
masło. Wrzuciłam warzywa. Smażyłam krótko, żeby się nie zrumieniły a tylko
zeszkliły. Kaszę opłukałam i dodałam do warzyw. Wymieszałam i po około 2-3
minutach wlałam wywar. Przykryłam i zostawiłam na małym gazie na około 30
minut. Kiedy kasza już była miękka
dodałam szynkę.
Wymieszałam musztardę i
kremówkę.
Zupę przyprawiłam solą i
pieprzem.
Rozlałam do miseczek. Podałam
z kleksem kremu musztardowego i posypałam natką pietruszki.
Zupa jest wspaniała, jak wszystkie
inne z książki Annie Bell „ZUPY”.
Jeśli już którąś z podobnych zup gotowaliście, to wiecie o czym mówię. Jeśli
nie to koniecznie spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Chętnie skorzystam z przepisu na pyszną zupę :)
OdpowiedzUsuńBardzo pożywna zupa. Kasza jęczmienna zawiera wszystko co dobre. Minerały, błonnik i witaminy. Lubię i gotuję. Ta zupa mi się podoba. Chyba ją polubię:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, lekka, ale jednak sycąca :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, fajne zestawienie składników, napewno przepyszna
OdpowiedzUsuńja uwielbiam zupy napakowane warzywami :D U mnie nawet w pomidorowej będzie brokuł i marchew :D
OdpowiedzUsuńFajna propozycja :)
Krysiu bardzo fajna ta zupka :-) z pewnością jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, ostatnio wzieło mnie na robienie zup po bardzo długiej przewie, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńMmm, ale pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńWprowadzam do mojego menu, coś dla mnie. Dziękuję Krysiu.
OdpowiedzUsuńKrysiu ta zupa wygląda jak krupnik mojej mamy- pyszna i bardzo sycąca:)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi ochoty, bo dawno jej nie jadłam:)
Fajna zupka :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna zupka Krysiu, muszę koniecznie taką zrobić :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis Uwielbiam zupy, więc myślę, że warto czasem je urozmaicić o coś nowego, a nie gotować ciągle takie same :)
OdpowiedzUsuńSuper, taka jarzynówka jęczmienna. Zjadłabym z chęcią. Ogólnie bardzo lubię zupy. Są według mnie zdrowe, sycące, pożywne i dostarczają nam potrzebnych witamin. Poza tym po takiej ciepłej zupce od razu aż rozgrzewamy się od środka. Bardzo podoba mi się pomysł z tymi paseczkami szynki- pierwszy raz coś takiego widzę, a musi smakować bardzo dobrze. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńFajna zupa :) uwielbiam pęczak i chętnie zrobię taką zupę :))
OdpowiedzUsuńPyszna musi być taka zupka, trochę inna od tych które jadamy:)
OdpowiedzUsuńOstatnio sporo testuję w kwestii zup więc na pewno ją zrobię ;]
OdpowiedzUsuńAle miałaś pomysł, już sama nazwa tej zupy mnie przekonała :))
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo ciekawie! :) nie jadłam jeszcze takiej zupki, świetne połączenie smaków Krysiu:)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka Krysiu Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa bogactwo smaków na talerzu:)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, Krysiu, że ten krem mnie zaskoczył... Bardzo ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńDawno nie gotowałam żadnej zupy, a ta wygląda tak smacznie... warzywka, kasza... samo zdrowie.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to mało spotykane połączenie, ale wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, zgapię...
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń