czwartek, 9 kwietnia 2015

Eskalopki schabowe w sosie pieczarkowym

Na obiad dla naszych znajomych, których gościliśmy przygotowałam danie ze schabu. Wybrałam takie mięso, bo wiem że oni takie lubią. Do tego sos z pieczarkami, który powstał podczas pieczenia, a który wszyscy uwielbiamy i .... dobre wino. Taki obiad musi się udać  :)
 

  
 
Składniki (dla 6 osób):
6 kotletów ze schabu
300 g pieczarek
1 średnia cebula
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
3 łyżki mąki
200 ml śmietany
sól i pieprz
kilka suszonych grzybków *
 
 
Wykonanie:
Mięso umyłam, osuszyłam na ręczniku papierowym, rozłożyłam na desce, przykryłam folią spożywczą i rozbiłam tłuczkiem z obu stron.
Posoliłam, oprószyłam pieprzem a następnie mąką.
 


Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i łyżkę masła. Na gorący tłuszcz przełożyłam mięso i smażyłam około 3 minuty z każdej strony. Przełożyłam na ogrzany talerz.
Cebulę posiekałam. Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam na drobne cząstki.
Na czystej patelni rozgrzałam resztę tłuszczu, wrzuciłam cebulę i kiedy się zeszkliła dodałam pieczarki. Podsmażyłam, dodałam śmietanę, przyprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.
 
 * Suszone grzybki można wcześniej namoczyć, ugotować i drobno posiekać. Dodać do sosu i zagotować. Można również suszone rozkruszyć bezpośrednio do sosu. Wymieszać i zagotować z sosem.


Eskalopki przełożyłam na patelnię do sosu pieczarkowego. Dusiłam na małym gazie około 4 minuty.
 
 
Proste, prawda? Łatwe i smaczne danie, które polecam.
 

 

 
 
Eskalopki można podać z dowolnymi dodatkami np. z ziemniakami, makaronem.... i koniecznie z surówką lub z buraczkami. Życzę SMACZNEGO! Krys

 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

26 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne! Pozdrawiam Krysiu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne z cielęciny. Dzięki za dobrą podpowiedź. Dzisiaj zrobię takie ze schabu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam eskalopki, a w połączeniu z pieczarkowym sosem, są dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu, pysznie zaprezentowałaś to danie, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepyszny obiad, sos pieczarkowy jest obłędny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Delikatny schab, pieczarki i makaron-pyszny zestaw;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Krysiu wspaniałe danie. Też bym była zadowolona, gdyby ktoś mnie poczęstował takim obiadem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka, ulubione danie mojego męża :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie, taki obiad musi być rewelacyjny:) też chętnie robię takie sosy do mięsa, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmmmmmmm.... ale zgłodniałam! Chyba sobie zrobię w weekend takie danie - szkoda, że moi panowie nie lubią pieczarek, więc będzie porcja tylko dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale smakowicie wyglądają. Bardzo lubię eskalopki. No i sos pieczarkowy- poezja. W sumie to przygotowanie wydaje się bardzo przyjemne. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za inspirację. Megly.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo chętnie sama bym taki obiadek zjadła, wygląda świetnie:)
    pozdraiwm słonecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale fajne eskalopki i ten sosik pieczarkowy pycha :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie dania są najlepsze! Pyszny schab, pieczarki, wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. no,no,no.. obiad jak ta lala! dla mnie bomba, zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smaczne danie. Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  17. Obiadek jak marzenie, goście musieli być bardzo zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chętnie wprosiłabym się na taki pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny obiadek Krysiu, Ty czarodziejko...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  20. rzeczywiście proste! to coś dla mnie:) zrobię i też będę miała takie pyszności :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny pomysł na pyszny i syty obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszny obiadek zaserwowałaś Krysiu.

    OdpowiedzUsuń