piątek, 24 kwietnia 2015

Zupa jęczmienna z paseczkami szynki i kremem musztardowym

Kiedy mam ochotę na pyszną zupę, a nie chce mi się wymyślać co wrzucić do garnka,  sięgam po książkę Annie Bell i tam znajduję najlepsze przepisy na zupy  wyszukane w smaku, niepowtarzalne  i nadające się na każdą okazję. Dzisiaj wybrałam wspaniałą w smaku zupę, którą autorka książki zaleca ugotować  na wywarze po ugotowanej szynce (np. świątecznej).  Ja takiego wywaru nie miałam, więc swoją zupę ugotowałam na wywarze z kości ze schabu z warzywami.
 
 
 
Składniki:
1,5 l wywaru (z kości ze schabu i warzyw)
40 g masła
1 opakowanie sera naciowego
1 duży por
2 marchewki
100 g kaszy jęczmiennej pęczak
100 g szynki wędzonej w plasterkach
sól morska
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon
100 g śmietany kremówki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 
 
Wykonanie:
Warzywa oczyściłam i umyłam.  Białą część pora pokroiłam w talarki, dolną część selera pokroiłam w plasterki, podobnie jak marchewkę. Szynkę pokroiłam w paseczki.
 

W dużym rondlu rozgrzałam masło. Wrzuciłam warzywa. Smażyłam krótko, żeby się nie zrumieniły a tylko zeszkliły. Kaszę opłukałam i dodałam do warzyw. Wymieszałam i po około 2-3 minutach wlałam wywar. Przykryłam i zostawiłam na małym gazie na około 30 minut.  Kiedy kasza już była miękka dodałam szynkę.
 

Wymieszałam musztardę i kremówkę.
Zupę przyprawiłam solą i pieprzem.
Rozlałam do miseczek. Podałam z kleksem kremu musztardowego i posypałam natką pietruszki.
 

 


Zupa jest wspaniała, jak wszystkie inne z książki Annie Bell „ZUPY”. Jeśli już którąś z podobnych zup gotowaliście, to wiecie o czym mówię. Jeśli nie to koniecznie spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

 

26 komentarzy:

  1. Chętnie skorzystam z przepisu na pyszną zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pożywna zupa. Kasza jęczmienna zawiera wszystko co dobre. Minerały, błonnik i witaminy. Lubię i gotuję. Ta zupa mi się podoba. Chyba ją polubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, lekka, ale jednak sycąca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupka, fajne zestawienie składników, napewno przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  5. ja uwielbiam zupy napakowane warzywami :D U mnie nawet w pomidorowej będzie brokuł i marchew :D
    Fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu bardzo fajna ta zupka :-) z pewnością jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pysznie, ostatnio wzieło mnie na robienie zup po bardzo długiej przewie, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Wprowadzam do mojego menu, coś dla mnie. Dziękuję Krysiu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Krysiu ta zupa wygląda jak krupnik mojej mamy- pyszna i bardzo sycąca:)
    narobiłaś mi ochoty, bo dawno jej nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjna zupka Krysiu, muszę koniecznie taką zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy przepis Uwielbiam zupy, więc myślę, że warto czasem je urozmaicić o coś nowego, a nie gotować ciągle takie same :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, taka jarzynówka jęczmienna. Zjadłabym z chęcią. Ogólnie bardzo lubię zupy. Są według mnie zdrowe, sycące, pożywne i dostarczają nam potrzebnych witamin. Poza tym po takiej ciepłej zupce od razu aż rozgrzewamy się od środka. Bardzo podoba mi się pomysł z tymi paseczkami szynki- pierwszy raz coś takiego widzę, a musi smakować bardzo dobrze. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajna zupa :) uwielbiam pęczak i chętnie zrobię taką zupę :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna musi być taka zupka, trochę inna od tych które jadamy:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio sporo testuję w kwestii zup więc na pewno ją zrobię ;]

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale miałaś pomysł, już sama nazwa tej zupy mnie przekonała :))

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda bardzo ciekawie! :) nie jadłam jeszcze takiej zupki, świetne połączenie smaków Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszna zupka Krysiu Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. To się nazywa bogactwo smaków na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Powiem Ci, Krysiu, że ten krem mnie zaskoczył... Bardzo ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  21. Dawno nie gotowałam żadnej zupy, a ta wygląda tak smacznie... warzywka, kasza... samo zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak dla mnie to mało spotykane połączenie, ale wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń