piątek, 24 lipca 2015

Jabłkowo-kokosowy przekładaniec z polewą chałwową

Dawno nie zamieszczałam przepisu na ciasto. Więc dzisiaj rekompensuję to zaniedbanie. Mam dla Was świetne ciasto, które bardzo ładnie wygląda, szybko się robi i najważniejsze, że smakuje.... wyjątkowo
 
(foremka 25x36 cm)


 Składniki na ciasto:
250 g miękkiego masła
8 żółtek
160 g drobnego cukru
290 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
3 białka
2 łyżeczki kakao
 
 
 
 
 
 
Składniki na masę kokosową:
5 białek
160 g drobnego cukru
150 g wiórków kokosowych
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
1,5 łyżki cynamonu
2 łyżeczki kaszy manny
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
Składniki na polewę z chałwy:
100 g masła
90 g drobnego cukru
4 łyżki mleka
150 g chałwy waniliowej
 
 
 
 
 
 
 
Wykonanie ciasta jasnego i kakaowego:
Masło, żółtka i cukier utarłam na puszystą masę. Nie przerywając ucierania przesiałam do masy mąkę z proszkiem do pieczenia a po chwili wlałam mleko. Białka ubiłam na sztywno, dodałam do masy, wymieszałam łopatką i podzieliłam na dwie części.
Do jednej dodałam kakao i wymieszałam.
 

Żeby zrobić masę kokosową ubiłam białka a następnie, kiedy masa zaczęła robić się sztywna, wsypywałam partiami cukier. Na koniec dodałam wiórki kokosowe i wymieszałam.
 

Do masy jabłkowej potrzebowałam obrane jabłka. Starłam je na tarce jarzynowej. Dodałam cynamon i kaszę mannę. Wymieszałam.
 


Piekarnik włączyłam na 180° C.
 
Teraz czas na złożenie mojego przekładańca.
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Na spód formy rozłożyłam kakaowe ciasto, potem masę kokosową, następnie masę jabłkową  a na wierzch jasne ciasto. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 50 – 60 minut.
 
 
Upieczone odstawiłam do wystudzenia
 
Kiedy ciasto się studziło przygotowałam polewę z chałwy:
Do rondelka włożyłam masło, cukier i mleko. Wymieszałam. Podgrzałam na małym gazie i kiedy się zagotowało, zdjęłam z gazu i dodałam pokruszoną chałwę. Po wymieszaniu wszystkie składniki się dobrze połączyły a chałwa się rozpuściła.
 


Po wystudzeniu rozprowadziłam polewę na cieście.
Pokroiłam na porcje.
 

 

 
 

 

Wyszło pyszne. To ciasto przygotowałam na urodziny mojego Taty.  Gościom bardzo smakowało, bo jest wyjątkowe w smaku. Zachęcam do zrobienia i  polecam. Sprawdzi się na każdej imprezie. Życzę SMACZNEGO! Krys

 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  
 

36 komentarzy:

  1. Krysiu, ciasto wygląda imponująco! Pyszne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu prezentuje się smakowicie :)) super ciasto :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto, jakie piękne i równiutkie warstwy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale:) Sporo żółtek dajesz do ciasta:) Na pewno musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co tam. Niech będzie. Jajka prosto ze wsi :)

      Usuń
  5. Dawno mnie tu nie było. No cóż w końcu są wakacje. A teraz do roboty. Ale najpierw z Kinią upieczemy ten przekładaniec, bo wieki minęły jak jedliśmy domowe wypieki. Pozdrawiam, Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  6. Chałwa nie jest moim numerem jeden, ale i bez niej ciasto będzie pyszne, więc robiąc je na 100% doznam smakowego olśnienia :) Cudne i równiutkie warstwy i co tu ukrywać - jak zwykle u ciebie- rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu za uznanie :) A ciasto naprawdę jest smaczne:)

      Usuń
  7. Krysiu zabieram sobie przepis bo ciasto bardzo mi się podoba. I częstuje się kawałeczkiem. Miłego weekendu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Marzenko, bierz przepis i częstuj się :)

      Usuń
  8. Uwielbiam ciasta z kokosem, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O rany! Ale połączenie smaków! Rozpusta totalna :-))). Pozdr.!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglada. Musi być bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  11. Bo jabłka, bo kokos i ta chałwa....nic mi więcej nie trzeba. Cudowne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudownie wygląda ten jabłkowy przekładaniec :) Chętnie takie zrobię na imieniny mojego taty :) Przepis trafia do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Myślę,że przepis wykorzystam.Bardzo mi się podoba,w dodatku ciasto apetyczne;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Krysiu chyba sie do Ciebie wproszę na ciacho:)
    moje smaki:)
    miłego weekendu i pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj Reniu. Jeszcze się załapiesz na lody (już wkrótce pokażę). To dopiero ....niebo w gębie :)

      Usuń
  15. Jej Krysiu chyba chcesz żebym była gruba, zabieram się za pieczenie ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, oj tam. Jak zjesz kawałek to nie utyjesz. A resztą ciasta możesz poczęstować łasuchów :) Zjedzą wszystko :

      Usuń
  16. Wygląda obłędnie i podejrzewam, że równie wyjątkowo smakuje. A miałam nie jeść słodyczy... No dobra, nie będę jadła kupnych słodyczy. Takie domowe ciasto to co innego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Od czegoś trzeba zacząć postanowienia. Najpierw nie jedz kupnych słodyczy. Ja też zaczęłam :)

      Usuń
  17. ...no to Krysiu smaka narobiłaś...

    OdpowiedzUsuń
  18. Upiekłam to ciasto i rzeczywiście potwierdzam, że jest bardzo smaczne a polewa z chałwy ma smak orzechów. Dzisiaj będą chwalić moi goście:))

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda przepysznie :) kokos, jabłko i chałwę bardzo lubię, ale razem ich jeszcze nie łączyłam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Tu są wszystkie smaki, które kocham! Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  21. Mi już ślinka leci, wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam kiedyś podobne ciasto, było pyszne. Wygląda świetnie, ładne warstwy.

    OdpowiedzUsuń
  23. Oj, ślinka leci Krysiu. Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  24. Super ciacho, przepis zabieram do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pani Krystyno, przepyszne i bardzo wyszukane ciasto! Pozwolę sobie skraść przepis:) Ach, to połączenie kokosu i jabłek-mniam! A dodatek polewy chałwowej- to musi być poezja;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciasto godne polecenia, wygląda pięknie i dobrze smakuje, moja cała rodzina posmakowała i wszystkim smakuje, zapisałam do swojego notatnika aby o nim pamiętać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  27. Musi być bardzo pyszne, zrobię napewno:}

    OdpowiedzUsuń