Dawno nie zamieszczałam przepisu na ciasto. Więc dzisiaj rekompensuję to zaniedbanie. Mam dla Was świetne ciasto,
które bardzo ładnie wygląda, szybko się robi i najważniejsze, że smakuje....
wyjątkowo
(foremka 25x36 cm)
Składniki na ciasto:
Składniki na masę kokosową:
Składniki na masę jabłkową:
Składniki na polewę z chałwy:
Upieczone odstawiłam do wystudzenia
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Składniki na ciasto:
250 g miękkiego masła
8 żółtek
160 g drobnego cukru
290 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
4 łyżki mleka
3 białka
2 łyżeczki kakao
Składniki na masę kokosową:
5 białek
160 g drobnego cukru
150 g wiórków kokosowych
Składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
1,5 łyżki cynamonu
2 łyżeczki kaszy manny
Składniki na polewę z chałwy:
100 g masła
90 g drobnego cukru
4 łyżki mleka
150 g chałwy waniliowej
Wykonanie ciasta jasnego i kakaowego:
Masło, żółtka i cukier utarłam
na puszystą masę. Nie przerywając ucierania przesiałam do masy mąkę z proszkiem do
pieczenia a po chwili wlałam mleko. Białka ubiłam na sztywno, dodałam do
masy, wymieszałam łopatką i podzieliłam na dwie części.
Jedną część pozostawiłam bez dodatków.
Jedną część pozostawiłam bez dodatków.
Do drugiej dodałam kakao i
wymieszałam.
Żeby zrobić masę kokosową
ubiłam białka a następnie, kiedy masa zaczęła robić się sztywna, wsypywałam partiami cukier. Na koniec dodałam wiórki kokosowe i wymieszałam.
Do masy jabłkowej
potrzebowałam obrane jabłka. Starłam je na tarce jarzynowej. Dodałam cynamon i
kaszę mannę. Wymieszałam.
Piekarnik włączyłam na 180° C.
Teraz czas na złożenie mojego
przekładańca.
Foremkę wyłożyłam papierem do
pieczenia.
Na spód formy rozłożyłam
kakaowe ciasto, potem masę kokosową, następnie masę jabłkową a na wierzch jasne ciasto. Wygładziłam wierzch
i wstawiłam do piekarnika na około 50 – 60 minut.
Upieczone odstawiłam do wystudzenia
Kiedy ciasto się studziło
przygotowałam polewę z chałwy:
Do rondelka włożyłam masło,
cukier i mleko. Wymieszałam. Podgrzałam na małym gazie i kiedy się zagotowało,
zdjęłam z gazu i dodałam pokruszoną chałwę. Po wymieszaniu wszystkie składniki się
dobrze połączyły a chałwa się rozpuściła.
Po wystudzeniu rozprowadziłam
polewę na cieście.
Pokroiłam na porcje.
Wyszło pyszne. To ciasto
przygotowałam na urodziny mojego Taty. Gościom bardzo smakowało, bo jest
wyjątkowe w smaku. Zachęcam do zrobienia i polecam. Sprawdzi się na każdej imprezie.
Życzę SMACZNEGO! Krys
Krysiu, ciasto wygląda imponująco! Pyszne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńKrysiu prezentuje się smakowicie :)) super ciasto :))
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, jakie piękne i równiutkie warstwy!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale:) Sporo żółtek dajesz do ciasta:) Na pewno musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńA co tam. Niech będzie. Jajka prosto ze wsi :)
UsuńDawno mnie tu nie było. No cóż w końcu są wakacje. A teraz do roboty. Ale najpierw z Kinią upieczemy ten przekładaniec, bo wieki minęły jak jedliśmy domowe wypieki. Pozdrawiam, Jaśko
OdpowiedzUsuńChałwa nie jest moim numerem jeden, ale i bez niej ciasto będzie pyszne, więc robiąc je na 100% doznam smakowego olśnienia :) Cudne i równiutkie warstwy i co tu ukrywać - jak zwykle u ciebie- rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu za uznanie :) A ciasto naprawdę jest smaczne:)
UsuńKrysiu zabieram sobie przepis bo ciasto bardzo mi się podoba. I częstuje się kawałeczkiem. Miłego weekendu :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście Marzenko, bierz przepis i częstuj się :)
UsuńUwielbiam ciasta z kokosem, pycha:)
OdpowiedzUsuńO rany! Ale połączenie smaków! Rozpusta totalna :-))). Pozdr.!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada. Musi być bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńBo jabłka, bo kokos i ta chałwa....nic mi więcej nie trzeba. Cudowne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda ten jabłkowy przekładaniec :) Chętnie takie zrobię na imieniny mojego taty :) Przepis trafia do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńMyślę,że przepis wykorzystam.Bardzo mi się podoba,w dodatku ciasto apetyczne;)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńKrysiu chyba sie do Ciebie wproszę na ciacho:)
OdpowiedzUsuńmoje smaki:)
miłego weekendu i pozdrawiam cieplutko:)
Wpadaj Reniu. Jeszcze się załapiesz na lody (już wkrótce pokażę). To dopiero ....niebo w gębie :)
UsuńJej Krysiu chyba chcesz żebym była gruba, zabieram się za pieczenie ;]
OdpowiedzUsuńOj tam, oj tam. Jak zjesz kawałek to nie utyjesz. A resztą ciasta możesz poczęstować łasuchów :) Zjedzą wszystko :
UsuńWygląda obłędnie i podejrzewam, że równie wyjątkowo smakuje. A miałam nie jeść słodyczy... No dobra, nie będę jadła kupnych słodyczy. Takie domowe ciasto to co innego :)
OdpowiedzUsuńMasz rację. Od czegoś trzeba zacząć postanowienia. Najpierw nie jedz kupnych słodyczy. Ja też zaczęłam :)
UsuńWspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuńAle ciekawe ciasto!
OdpowiedzUsuń...no to Krysiu smaka narobiłaś...
OdpowiedzUsuńUpiekłam to ciasto i rzeczywiście potwierdzam, że jest bardzo smaczne a polewa z chałwy ma smak orzechów. Dzisiaj będą chwalić moi goście:))
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :) kokos, jabłko i chałwę bardzo lubię, ale razem ich jeszcze nie łączyłam.
OdpowiedzUsuńTu są wszystkie smaki, które kocham! Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńMi już ślinka leci, wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne ciasto, było pyszne. Wygląda świetnie, ładne warstwy.
OdpowiedzUsuńOj, ślinka leci Krysiu. Pozdrowionka.
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, przepis zabieram do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńPani Krystyno, przepyszne i bardzo wyszukane ciasto! Pozwolę sobie skraść przepis:) Ach, to połączenie kokosu i jabłek-mniam! A dodatek polewy chałwowej- to musi być poezja;)
OdpowiedzUsuńCiasto godne polecenia, wygląda pięknie i dobrze smakuje, moja cała rodzina posmakowała i wszystkim smakuje, zapisałam do swojego notatnika aby o nim pamiętać częściej.
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo pyszne, zrobię napewno:}
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne, piekłam kilka razy.Chętnie korzystam z Pani przepisów na inne potrawy.
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto, piekłam kilka razy
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne,piekłam na swięta i całe zostało zjedzone,połączenie kokosu jabłek i chałwy rewelacyjne.Piekłam jeszcze sernik i mazurek z kajmakiem,wszystko bardzo dobre:)Pozdrawiam.Basia
OdpowiedzUsuń