To jest jedna z tych zup,
którą małym nakładem pracy i niewielką ilością składników można zadowolić
niejednego wymagającego smakosza. Jest lekka i pożywna zarazem, a to za sprawą
delikatnego wywaru z drobiu i jajek, które dodałam do zupy. Jednym słowem....
zupa dla każdego
1,5 L bulionu drobiowego
1 duży pęczek koperku
200 ml śmietany (18%)
3 łyżki mleka
2 łyżeczki mąki
Ponadto: 4 ugotowane na twardo
jajka
Wykonanie:
Bulion zagotowałam.
Koperek umyłam, odcięłam gałązki
a łodyżki obwiązałam nitką i włożyłam do gotującego się rosołu.
Gałązki posiekałam i odłożyłam.
Mąkę wymieszałam z mlekiem i
dodałam do rosołu. Po chwili wrzuciłam posiekany koperek.
Wyjęłam z garnka łodyżki
koperku, zupę przyprawiłam solą i pieprzem.
Śmietanę zahartowałam małą ilości gorącej zupy wymieszałam i wlałam do garnka.
Śmietanę zahartowałam małą ilości gorącej zupy wymieszałam i wlałam do garnka.
Jajka obrałam ze skorupek. Oddzieliłam
żółtka od białek. Starłam na tarce osobno żółtka i osobno białka. Białka
rozłożyłam do talerzy, wlałam gorąca zupę a na wierzchu posypałam żółtka.
Mam więc pomysł Krysiu na jutrzejszy obiad...pozdrawiam...buziaki...
OdpowiedzUsuńKoperkowa-chyba moja ulubiona letnia zupa:)
OdpowiedzUsuńMam ją dzisiaj na obiad :D
OdpowiedzUsuńjedna z moich najulubieńszych:)
pozdrawiam cieplutko i miłego dnie Krysiu
Pyszna zupka Krysiu. Taka pachnąca latem :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej zupki, chętnie bym skosztowała :-)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńOhh koperkowa najlepsza na upały ;]
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna zupa :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię koperkową :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs :)
lubię ten smak:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupkę koperkową oj bardzo :]
OdpowiedzUsuńZupa, którą uwielbiają moje dzieci, ale ja robię trochę inaczej i bez jajka. Muszę spróbować zrobić taką jaką Pani podaje. Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi apetytu na tę zupkę:-) Pewnie niedługo i u mnie zagości:-)
OdpowiedzUsuńPycha, zupa na lato jak w sam raz. :-)
OdpowiedzUsuńTaka letnia i aromatyczna:)
OdpowiedzUsuńTeż lubię baaardzo. W ogólę lubię zupki. Pozdrawiam Cię serdecznie.
OdpowiedzUsuńKurcze zupa koperkowa to chyba jedna z nielicznych zup ktorych nie lubie. Kojarzy mi sie z dziecicnstwem i szkola, tam podawali nam ja regularnie i chyba jakis uraz mi pozostal..
OdpowiedzUsuńTa zupa ma pyszny smak, bardzo ją lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :) Fajny pomysł na letnią zupkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię koper i dodaję gdzie tylko można. A zupka wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna zupa na lato :D Lekka i delikatna w smaku :D
OdpowiedzUsuńZastanawiałam się nad tymi kostkami bulionu, naprawdę świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z kostkami, wspaniała zupa!
OdpowiedzUsuńNie znałam tej zupy, a taka fajna!
OdpowiedzUsuńZupa koperkowa kojarzy mi się z dzieciństwem, dawali podobną w przedszkolu:)
OdpowiedzUsuńLubię takie zupki, pyszna
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupki :))
OdpowiedzUsuńrobię bez jajek, uwielbiam tę zupkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką zupę, szczególnie wiosna i latem. Pozdrawiam Cię Krysiu.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/