czwartek, 18 maja 2017

Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie

Rabarbar... Kiedy pojawia się na straganach kusi swoim wyglądem. Dlaczego? Bo można z niego przygotować wspaniałe desery. Nie tylko kompoty, galaretki, chłodniki... Doskonale sprawdził się w wypiekach. Ja upiekłam już wiele ciast z rabarbarem i mówię Wam, że każde smakuje inaczej. Każde jest pyszne i trudno stwierdzić, które jest lepsze, najlepsze... Dzisiaj kolejne ciasto z rabarbarem. Wybierajcie...

Foremka 25 x 30 cm)





Składniki na ciasto:
350 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
120 g cukru pudru
3 żółtka











Masa rabarbarowa:
750 g rabarbaru (umyty, oczyszczony, pokrojony w kostkę)
½ szklanki cukru
1 opakowanie galaretki np. truskawkowa, malinowa
4 łyżki dżemu truskawkowego






Wykonanie:
Mąkę, pokrojone w kosteczkę masło i cukier  umieściłam w misce, posiekałam (siekaczem) żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły a ciasto konsystencją przypominało kruszonkę. Teraz dodałam po jednym żółtku. Ponownie wymieszałam i szybko zagniotłam. Utworzyłam kulę, podzieliłam na dwie części. Większą i mniejszą. Oba kawałki zawinęłam w folię i wstawiłam na godzinę do lodówki.


Rabarbar, pokrojony kostkę około 1,5 – 2 cm wsypałam na dużą patelnię, dodałam cukier i podgrzałam (około 3 minuty) do momentu aż rabarbar puścił sok.
Rabarbar przełożyłam na sitko i odcedziłam sok. Ponownie przełożyłam go na patelnię i wsypałam galaretkę w proszku. Wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia.

Do soku można dolać wodę i mamy pyszny napój do picia.


Z papieru do pieczenia wycięłam trzy arkusze wielkości odpowiadające wymiarom blaszki do pieczenia. Jeden ułożyłam w foremce, a drugi rozłożyłam na blacie. Trzeci był przeznaczony do ułożenia na surowym cieście, żeby wysypać na niego np. fasolkę, która ma stanowić obciążenie, żeby ciasto podczas pieczenia się nie wybrzuszało.

Z lodówki wyjęłam mniejszy kawałek ciasta. Ułożyłam na drugim arkuszu papieru i rozwałkowałam mniej więcej na kształt dna foremki. Radełkiem wycięłam skośne paski, które potem będą ozdobną kratką na cieście. Wstawiłam ponownie do lodówki.


Piekarnik włączyłam na 180 °C.

Większy kawałek ciasta rozwałkowałam na kształt foremki (25 x 30 cm) i za pomocą wałka przeniosłam go do przygotowanej blaszki. Równo „uklepałam” brzegi. Nakłułam widelcem i położyłam na nim trzeci arkusz papieru. Wysypałam fasolkę i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
Kiedy ciasto się zarumieniło wyjęłam z piekarnika i odstawiłam, żeby całkowicie przestygło.


Wystudzone ciasto posmarowałam cienką warstwą dżemu truskawkowego i wyłożyłam masę rabarbarową.
Na wierzchu ułożyłam kratkę z wyciętych paseczków ciasta a  pomiędzy nimi posypałam rozdrobnione migdały.


Blaszkę z ciastem wstawiłam ponownie do nagrzanego (do 180 °C) piekarnika na około 45 minut. Wyjęłam kiedy kratka na cieście nabrała złocistego koloru.


Po wystudzeniu, masa się świetnie zestaliła i ciasto bardzo łatwo dało się kroić.


Ciasto nie jest ani kwaśne, ani za słodkie. Smak wyważony, dokładnie taki jaki chciałam. Pyszne, wilgotne....


 



  
















Piekliście w tym sezonie ciasto z rabarbarem? Jeśli nie, to polecam. Jest pyszne, zwłaszcza po wyjęciu z lodówki. Idealne na gorące dni. Życzę SMACZNEGO! Krys


Na blogu znajdziecie jeszcze inne ciasta z rabarbarem:


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...





19 komentarzy:

  1. Och, wspaniałe ciasto. Znam jego smak z dzieciństwa. Kiedyś robiłam. Dobrze, że mi o nim przypomniałaś. Muszę koniecznie zrobić, póki jest sezon na rabarbar.
    Idealna propozycja przed weekendem.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z rabarbarem, przypominają mi dzieciństwo, gdy u Babci w ogródku zrywałam piękny rabarbar a Mama przygotowywała z niego przepyszne ciasto i kompocik :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. moje ulubione wiosenne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto prezentuje się rewelacyjnie :) Uwielbiam ciasta kruche, a z rabarbarem to już całkiem jestem w raju :) Pysznie Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie szukałam czegoś dla mojego ogródkowego rabarbaru:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja muszę koniecznie takie upiec, bo rabarbar już czeka ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham ciasta z rabarbarem we wszelkich wersjach, i te klasyczne, i te podkręcone jakimś ciekawym dodatkiem czy w nowej formie.
    Twoje wygląda pysznie i kusząco, od razu mam ochotę zaparzyć kawę i biec po kawałek :-).

    OdpowiedzUsuń
  9. Porywam kawałek bo tak smacznie wygląda ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiu, fajna propozycja na ciasto z rabarbarem. Ja zazwyczaj robię drożdżowe. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rabarbar króluje teraz na stołach i blogach ;)
    Krysiu ciacho wygląda bardzo smakowicie i chętnie bym sie poczęstowała;)
    miłego weekendu życzę i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. kruche z rabarbarem? - mój mąż byłby zachwycony! :) wygląda przepysznie! :) a ten paten z fasolą (albo grochem) jest ekstra! :) Buziaki, Krysieńko! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasta z rabarbarem :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Krysiu wspaniałe ciasto, uwielbiam słodkości z rabarbarem :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam!
    A my wczoraj do obiadu ugotowaliśmy kompot z rabarbaru...
    Moc ciepłych pozdrowień Krysiu.

    OdpowiedzUsuń
  16. apetyczne sezonowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam, upiekłam i zjedliśmy. PYCHA!!! Na sobotę znów zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie ciasto to pamiętam z dzieciństwa, ja jakoś nigdy nie piekłam ale rabarbar lubię /kompoty/. MIŁEGO WEEKENDU...

    OdpowiedzUsuń