czwartek, 12 września 2013

Cynamonowy placek ze śliwkami

Ciasta z owocami chyba wszyscy lubimy. Kiedy przychodzi sezon na owoce, to nasza wyobraźnia tak pracuje, żeby wyczarować coś pysznego, niepowtarzalnego, najlepszego... Ale ważne też są przepisy sprawdzone. Właśnie dzisiaj upiekłam ze sprawdzonego przeze mnie przepisu placek ze śliwkami, który uwielbiamy za jego smak cynamonowo-śliwkowy. Jest  puszysty, lekko kwaskowaty i ...pyszny po prostu :)

 

(na foremkę 24x28 cm)

Składniki:
80 dag śliwek węgierek
½ kostki masła lub margaryny
6 czubatych łyżek cukru
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka  proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
2 łyżki płynnego miodu
otarta skórka z 1 cytryny
1 pojemnik (20 dag) gęstej śmietany
tłuszcz do wysmarowania formy
 
Wykonanie:
Utarłam masło z cukrem na puszystą masę. Roztrzepałam  mikserem 2 jajka  i dodałam do masła. Ucierałam razem do powstania gęstego kremu.  Wszystkie suche składniki (mąka, proszek do pieczenia i cynamon) przesiałam i dodałam do masy. Wlałam rum i wszystko dokładnie wymieszałam.
 
 
Śliwki umyłam, pozbyłam pestek. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyłam do formy, wyrównałam powierzchnię i ułożyłam na cieście połówki śliwek, skórką do góry.
Pozostałe 2 jajka utarłam z miodem i skórką z cytryny. Dodałam śmietanę i po wymieszaniu wylałam na śliwki.
 
 
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) na około 1 godzinę.
Po wystudzeniu oprószyłam  cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
 
 




 

Zapach jaki unosił się podczas pieczenia ciasta jest tak znakomity, że trudno się oprzeć pokusie na zjedzenie chociaż jednego kawałka. Nam bardzo smakowało. Myślę, że Wam również będzie smakować, więc życzę  SMACZNEGO! Krys

P.s. U mnie sezon na śliwki trwa, więc będę zamieszczać jeszcze inne przepisy z tymi pysznymi owocami
 

20 komentarzy:

  1. NAJLESZE CIASTA Z OWOCAMI SEZONOWYMI. UWIELBIAM ZE ŚLIWKAMI, IWONA

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda fantastycznie. Piekłam ze śliwkami ale nie piekłam ciasta z cynamonem. Dzisiaj spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bardzo na smaczne. Pisze Pani, ze użyła śliwek węgierek. Czy mogą być inne? Czy to jakaś różnica? Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki węgierki najbardziej nadają się do wypieków, ponieważ zachowują jędrność, nie "rozgotowują się" podczas pieczenia i nie puszczają soku. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  4. O! Jak ja lubię ciasto z cynamonem. A do tego śliwki. W sezonie mogłabym jeść je na okrągło. Taki placek upiekę na weekend.

    OdpowiedzUsuń
  5. Napiszę krótko: Oj, Pani Kusicielko, trudno nadążyć za tymi przysmakami i trudno się im oprzeć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można nadążyć, ale trudniej się oprzeć, Krys

      Usuń
  6. Ale kusisz Krysiu tym ciastem ze śliweczkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Aniu, kuszę. Najpierw sama się skusiłam, a potem to już specjalnie dla Was :)

      Usuń
  7. Czyta Pani w naszych myślach. Oboje z Kingą czekaliśmy na ciasto ze śliwkami właśnie. Ja chyba bardziej, bo ja tylko zmiatam z talerzyka te smakowitości, a moja dziewczyna musi to upiec dla mnie (dla nas. Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasta ze śliwkami są takie domowe i zawsze będą kojarzyły mi się z domem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale ,takiej wersji ciasta śliwkowego jeszcze nie jadłam .Musiało smakować wybornie. - Jutro trzeba kupić śliwki i do roboty ! Rodzinka też chętna na taki deser....

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto się udało , i podobno bardzo smaczne , prosty przepis. Po upieczeniu wyglądało jak na zdjęciu :))
    Młoda Kuchareczka

    OdpowiedzUsuń
  11. A ile to jest pół kostki masła na wagę? 125 g? 100 g?

    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/2 kostki masła u mnie to 100 g. Kupuję masło w kostce 200 g. Powinnam być bardziej precyzyjna. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  12. Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź! Idę robić to pyszne ciasto:)

    Ania

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź! Idę robić to pyszne ciasto:)

    Ania

    OdpowiedzUsuń
  14. Na jaka forme do pieczenia jest to ciasto .Wyglada znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam. Wymiar foremki podaję pod zdjęciem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń