Ciasta z owocami chyba wszyscy lubimy. Kiedy przychodzi sezon na owoce, to nasza wyobraźnia tak pracuje, żeby wyczarować coś pysznego, niepowtarzalnego, najlepszego... Ale ważne też są przepisy sprawdzone. Właśnie dzisiaj upiekłam ze sprawdzonego przeze mnie przepisu placek ze śliwkami, który uwielbiamy za jego smak cynamonowo-śliwkowy. Jest puszysty, lekko kwaskowaty i ...pyszny po prostu :)
Zapach jaki unosił się podczas pieczenia ciasta jest tak znakomity, że trudno się oprzeć pokusie na zjedzenie chociaż jednego kawałka. Nam bardzo smakowało. Myślę, że Wam również będzie smakować, więc życzę SMACZNEGO! Krys
P.s. U mnie sezon na śliwki trwa, więc będę zamieszczać jeszcze inne przepisy z tymi pysznymi owocami
(na foremkę 24x28 cm)
Składniki:
80 dag śliwek węgierek
½ kostki masła lub margaryny
6 czubatych łyżek cukru
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
2 łyżki rumu
2 łyżki płynnego miodu
otarta skórka z 1 cytryny
1 pojemnik (20 dag) gęstej śmietany
tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:
Utarłam masło z cukrem na
puszystą masę. Roztrzepałam mikserem 2
jajka i dodałam do masła. Ucierałam razem do powstania gęstego kremu. Wszystkie suche składniki (mąka, proszek do
pieczenia i cynamon) przesiałam i dodałam do masy. Wlałam rum i wszystko
dokładnie wymieszałam.
Śliwki umyłam, pozbyłam pestek.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyłam do formy, wyrównałam
powierzchnię i ułożyłam na cieście połówki śliwek, skórką do góry.
Pozostałe 2 jajka utarłam z
miodem i skórką z cytryny. Dodałam śmietanę i po wymieszaniu wylałam na śliwki.
Wstawiłam do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) na około 1 godzinę.
Po wystudzeniu oprószyłam cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Zapach jaki unosił się podczas pieczenia ciasta jest tak znakomity, że trudno się oprzeć pokusie na zjedzenie chociaż jednego kawałka. Nam bardzo smakowało. Myślę, że Wam również będzie smakować, więc życzę SMACZNEGO! Krys
P.s. U mnie sezon na śliwki trwa, więc będę zamieszczać jeszcze inne przepisy z tymi pysznymi owocami
NAJLESZE CIASTA Z OWOCAMI SEZONOWYMI. UWIELBIAM ZE ŚLIWKAMI, IWONA
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda fantastycznie. Piekłam ze śliwkami ale nie piekłam ciasta z cynamonem. Dzisiaj spróbuję
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo na smaczne. Pisze Pani, ze użyła śliwek węgierek. Czy mogą być inne? Czy to jakaś różnica? Magda
OdpowiedzUsuńŚliwki węgierki najbardziej nadają się do wypieków, ponieważ zachowują jędrność, nie "rozgotowują się" podczas pieczenia i nie puszczają soku. Pozdrawiam, Krys
UsuńCiasto wygląda WSPANIALE!
OdpowiedzUsuńO! Jak ja lubię ciasto z cynamonem. A do tego śliwki. W sezonie mogłabym jeść je na okrągło. Taki placek upiekę na weekend.
OdpowiedzUsuńNapiszę krótko: Oj, Pani Kusicielko, trudno nadążyć za tymi przysmakami i trudno się im oprzeć
OdpowiedzUsuńMożna nadążyć, ale trudniej się oprzeć, Krys
UsuńAle kusisz Krysiu tym ciastem ze śliweczkami:)
OdpowiedzUsuńTak Aniu, kuszę. Najpierw sama się skusiłam, a potem to już specjalnie dla Was :)
UsuńCzyta Pani w naszych myślach. Oboje z Kingą czekaliśmy na ciasto ze śliwkami właśnie. Ja chyba bardziej, bo ja tylko zmiatam z talerzyka te smakowitości, a moja dziewczyna musi to upiec dla mnie (dla nas. Jaśko
OdpowiedzUsuńCiasta ze śliwkami są takie domowe i zawsze będą kojarzyły mi się z domem :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale ,takiej wersji ciasta śliwkowego jeszcze nie jadłam .Musiało smakować wybornie. - Jutro trzeba kupić śliwki i do roboty ! Rodzinka też chętna na taki deser....
OdpowiedzUsuńCiasto się udało , i podobno bardzo smaczne , prosty przepis. Po upieczeniu wyglądało jak na zdjęciu :))
OdpowiedzUsuńMłoda Kuchareczka
A ile to jest pół kostki masła na wagę? 125 g? 100 g?
OdpowiedzUsuńAnia
1/2 kostki masła u mnie to 100 g. Kupuję masło w kostce 200 g. Powinnam być bardziej precyzyjna. Pozdrawiam, Krys
UsuńBardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź! Idę robić to pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńAnia
Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź! Idę robić to pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńAnia
Na jaka forme do pieczenia jest to ciasto .Wyglada znakomicie.
OdpowiedzUsuńWitam. Wymiar foremki podaję pod zdjęciem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń