Gruszki uważane przez wiele osób za najsmaczniejsze z owoców, są dostępne przez cały rok. Posiadają witaminę C oraz witaminy z grupy B i PP oraz potas i jod. Ale niestety dostarczają dużo kalorii (w 100 g ponad 60 kcal). Dlatego proponuję ciasto tylko z jedną sztuką tego smacznego owocu.
Dzisiaj...gruszkowe ciasto z nutką cynamonu
Składniki:
1 duża gruszka
1 ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
10 dag masła
1 ¼ szklanki cukru
1 łyżka cukru do posypania
ciasta
4 jajka
1/3 szklanki mleka
1 łyżka śliwowicy
½ szklanki rodzynek
¼ szklanki żurawiny
½ szklanki posiekanych
migdałów
masło i mąka do tortownicy
Sos:
2 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
10 dag masła
¼ szklanki gęstej śmietany
(22%)
1 łyżeczka śliwowicy
Wykonanie:
Piekarnik nastawiłam na 170 °C
i przygotowałam tortownicę (wysmarowałam masłem i wysypałam mąką). Wymieszałam
mąkę z cynamonem i proszkiem do
pieczenia. Utarłam mikserem masło z cukrem na puszystą masę i dodawałam do niej
po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie przy zmniejszonych
obrotach miksera wsypałam mąkę z cynamonem.
Dolewałam mleko a pod
koniec ucierania wlałam alkohol.
Piekłam około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika
pozostawiłam do ostygnięcia. Następnie odkroiłam jedną porcję do skosztowania.
Wygląda kusząco....
Do polania ciasta przygotowałam
sos.
Utarłam jajka z cukrem i
cynamonem. Masło roztopiłam w kąpieli wodnej i delikatnie w czasie miksowania (nadal w kąpieli wodnej)
dodałam do niego ubite jajka. Podczas ucierania (ok. 7 minut) sos powoli gęstniał.
Zdjęłam z ognia, dodałam śmietanę i alkohol.
Ciasto najlepiej smakuje polane
ciepłym sosem.
Polecam serdecznie to pyszne i pachnące cynamonem ciasto i życzę SMACZNEGO! Krys
W chłodne jesienne wieczory, taki placuszek rozweseli każdego:)
OdpowiedzUsuńOch! I ten sos! :))))
OdpowiedzUsuńGruszki lubię pod każdą postacią,a to ciasto i w dodatku jeszcze z sosem,to pobudziło moje kubki smakowe maksymalnie.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńTak mi to ciasto przypadło do smaku, że zrobię ale z dwiema gruszkami (bo je uwielbiam), ANA
OdpowiedzUsuńCiasta polewane sosami należą do moich ulubionych, a ten z dodatkiem cynamonu musi być bardzo wysmakowany. Aż mi ślinka cieknie na to ciasto z sosem
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobraziłam smak i zapach, mniam!
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo smaczne. Nie spodziewałam się aż takiego pysznego smaku. Albo to zasługa gruszki, albo sosu, albo?
OdpowiedzUsuńTwoje wypieki są wspaniałe . Świetne jesienne ciasto .Gruszka i cynamon lubią się. Twoje wygląda niezwykle kusząco :)) Pachnie aż u mnie :))
OdpowiedzUsuńCiekawe jest to ciasto. Zrobiłam je .....Wyszło jak na zdjęciu :) Kombinacja gruszki , cynamonu , żurawiny , migdałów , rodzynków nietypowa i mnie bardzo smakuje :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Serdecznie pozdrawiam.
Puszysta
No i zrobiłam , i wyszło pycha ,właśnie zjedliśmy po kawałku. Ja do ciasta dodałam dwie sztuki gruszek. Ładny zapach rozchodzi się po kuchni..:)) NORCIAXX
OdpowiedzUsuńJakby mało było ciasta to jeszcze sosem polane! Pyszna rozpusta:)
OdpowiedzUsuń