wtorek, 10 września 2013

Zupa ogórkowa

Wyszukałam w moich zapiskach przepis na znakomitą domową zupę ogórkową. Taką zupę, jaką jadło się kiedyś u babci, u mamy... Taką trochę  zapomnianą. Chcę Wam dzisiaj ją przypomnieć i mam nadzieję, że będzie gościć również  na Waszych stołach
 
 
Składniki:
1 słoik ogórków kiszonych
kość ze schabu (po odkrojeniu z ok.  jednokilogramowego)
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
3 marchewki
4 ziemniaki
seler z gałązką natki
kawałek pora (mogą być 2 długie listki)
2 pietruszki z natką
łodyżki zielonego koperku
1 łyżeczkę Vegety
1 cebulę
1 łyżkę masła
1 kubeczek 330 ml śmietany 18%

Wykonanie:
Odcięłam schab od kości. Ze schabu zrobię pyszną pieczeń a kość postanowiłam przeznaczyć do ugotowania zupy. Do garnka włożyłam umytą kość i zalałam około 2 l wody (tak aby tą kość przykryła), dodałam listki laurowe,  ziele angielskie i Vegetę.
 

 
 
 
 
 
Wstawiłam na gaz. 
Po zagotowaniu odszumowałam.  
Cebulę opiekłam nad gazem i włożyłam do garnka. Ziemniaki umyłam, pokroiłam w kostkę i opłukałam. Warzywa oczyściłam, również opłukałam i włożyłam do garnka razem ziemniakami i pozostawiłam do gotowania na około 1 – 1,5 godziny.
 


 
 
 
 

 
Po ugotowaniu wyjęłam kości oraz  wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków.  Marchewkę pokroiłam w talarki przełożyłam do wywaru  a resztę warzyw wyrzuciłam.
 
 





Ogórki obrałam i starłam na tarce jarzynowej z dużymi otworkami. Do rondelka wlałam szklankę wody, dodałam ogórki i masło. Wymieszałam i wstawiłam do gotowania na 15 minut. Przełożyłam do zupy, zamieszałam i doprawiłam do smaku pieprzem.
 

Można uzupełnić niewielka ilością  przegotowanej wody. Na końcu  wsypałam posiekaną natkę pietruszki i wlałam śmietankę.
I  to już wszystko. Zupa gotowa. Szybko, prawda?
 
 

Jeszcze  dodałam natkę pietruszki, która ma piękny zapach i pięknie się komponuje kolorystycznie z zupą.
  
 
Jest tak smaczna, że nie można poprzestać bez dokładki.  Życzę SMACZNEGO! Krys
 

16 komentarzy:

  1. Taką właśnie zupę zapamiętałam z dzieciństwa. Pyszna, Viola

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka zupa "jak u mamy". Takie zupy zostają wypierane prze zupy-kremy. Ale narobiłaś mi apetytu

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój mąż przepada za taką zupą, tylko ja wszystkie warzywa ścieram na tarce (zupa robi sie gęsta przez to)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio robiłam taką zupę z ogórków małosolnych. Wyszła taka delikatna :). Bardzo lubię ogórkową i często ją robię

    OdpowiedzUsuń
  5. Czas chłodników już chyba idzie w zapomnienie (do wiosny). Teraz już będziemy wsuwać pyszne gorące zupy, tak jak ta ogórkowa, Aga

    OdpowiedzUsuń
  6. Niedawno zrobiłam z Pani przepisu kapuśniak :):) A Tutaj widzę, że teraz ogórkowa króluje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyka i to w najlepszym wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka zupa ogórkowa często gości na moim stole bo jest bardzo dobra , mnie moja mama nauczyła jak się gotuje tę zupę. Dobrze ,że znalazłaś ten przepis - wart naśladowania. Kocham zupy!! A ogórkowe w szczególności :))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja bardzo często robię ogórkową. Uwielbiam taką super kwaśną z dużą ilością ogórków i kwasu z ogórków. Zawsze jestem zawiedziona kiedy się kończy... Muszę spróbować z dodatkiem masła.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis , wyszła prawie taka sama jak na zdjęciu , była pyszna. Mąż prosił o dokładkę.Przyznać trzeba , że domowa zupa nie ma sobie równych. Pozdrawiam :))
    Młoda kuchareczka

    OdpowiedzUsuń
  11. A jaka to śmietanka ma byc ?Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Najczęściej używam śmietany Zott. Jest kremowa i nie zważy się. Najlepiej do kubeczka wlać trochę gorącej zupy, wymieszać, żeby nie było grudek i wlać pomału do garnka z zupą. Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Ale kwasna słodka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ma być śmietana a nie śmietanka. Śmietanka jest do ubicia. Na opakowaniu śmietany napisane jest czasami "do zupy" :)

      Usuń