Wyszukałam w moich
zapiskach przepis na znakomitą domową zupę ogórkową. Taką zupę, jaką jadło się
kiedyś u babci, u mamy... Taką trochę
zapomnianą. Chcę Wam dzisiaj ją przypomnieć i mam nadzieję, że będzie gościć
również na Waszych stołach
Składniki:1 słoik ogórków kiszonych
kość ze schabu (po odkrojeniu z ok. jednokilogramowego)
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
3 marchewki
4 ziemniaki
seler z gałązką natki
kawałek pora (mogą być 2 długie listki)
2 pietruszki z natką
łodyżki zielonego koperku
1 łyżeczkę Vegety
1 cebulę
1 łyżkę masła
1 kubeczek 330 ml śmietany 18%
Wykonanie:
Odcięłam schab od kości. Ze
schabu zrobię pyszną pieczeń a kość postanowiłam przeznaczyć do ugotowania
zupy. Do garnka włożyłam umytą kość i zalałam około 2 l wody (tak aby tą kość przykryła),
dodałam listki laurowe, ziele angielskie
i Vegetę.
Po ugotowaniu wyjęłam kości
oraz wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków. Marchewkę pokroiłam w talarki przełożyłam do
wywaru a resztę warzyw wyrzuciłam.
Ogórki obrałam i starłam na tarce jarzynowej z dużymi otworkami. Do rondelka wlałam szklankę wody, dodałam ogórki i masło. Wymieszałam i wstawiłam do gotowania na 15 minut. Przełożyłam do zupy, zamieszałam i doprawiłam do smaku pieprzem.
Można uzupełnić niewielka
ilością przegotowanej wody. Na
końcu wsypałam posiekaną natkę
pietruszki i wlałam śmietankę.
I to już wszystko. Zupa gotowa. Szybko, prawda?
Jeszcze dodałam natkę pietruszki, która ma piękny zapach i pięknie się komponuje kolorystycznie z zupą.
Jest tak smaczna, że nie można
poprzestać bez dokładki. Życzę
SMACZNEGO! Krys
Taką właśnie zupę zapamiętałam z dzieciństwa. Pyszna, Viola
OdpowiedzUsuńTaka zupa "jak u mamy". Takie zupy zostają wypierane prze zupy-kremy. Ale narobiłaś mi apetytu
OdpowiedzUsuńMój mąż przepada za taką zupą, tylko ja wszystkie warzywa ścieram na tarce (zupa robi sie gęsta przez to)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam taką zupę z ogórków małosolnych. Wyszła taka delikatna :). Bardzo lubię ogórkową i często ją robię
OdpowiedzUsuńCzas chłodników już chyba idzie w zapomnienie (do wiosny). Teraz już będziemy wsuwać pyszne gorące zupy, tak jak ta ogórkowa, Aga
OdpowiedzUsuń:)) Wobec tego życzę smacznego, Krys
UsuńNiedawno zrobiłam z Pani przepisu kapuśniak :):) A Tutaj widzę, że teraz ogórkowa króluje :D
OdpowiedzUsuńKlasyka i to w najlepszym wydaniu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz, Krys
UsuńTaka zupa ogórkowa często gości na moim stole bo jest bardzo dobra , mnie moja mama nauczyła jak się gotuje tę zupę. Dobrze ,że znalazłaś ten przepis - wart naśladowania. Kocham zupy!! A ogórkowe w szczególności :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ja bardzo często robię ogórkową. Uwielbiam taką super kwaśną z dużą ilością ogórków i kwasu z ogórków. Zawsze jestem zawiedziona kiedy się kończy... Muszę spróbować z dodatkiem masła.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis , wyszła prawie taka sama jak na zdjęciu , była pyszna. Mąż prosił o dokładkę.Przyznać trzeba , że domowa zupa nie ma sobie równych. Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńMłoda kuchareczka
A jaka to śmietanka ma byc ?Basia
OdpowiedzUsuńWitam. Najczęściej używam śmietany Zott. Jest kremowa i nie zważy się. Najlepiej do kubeczka wlać trochę gorącej zupy, wymieszać, żeby nie było grudek i wlać pomału do garnka z zupą. Pozdrawiam :)
UsuńAle kwasna słodka?
OdpowiedzUsuńTo ma być śmietana a nie śmietanka. Śmietanka jest do ubicia. Na opakowaniu śmietany napisane jest czasami "do zupy" :)
Usuń