sobota, 28 września 2013

Faszerowane udka kurczaka

Mięso z kurczaka najłatwiej przyrządzić, ponieważ zawsze można dobrać odpowiednie składniki i przyprawy. Udka kurczaka są przykładem, że  takie dania przygotujemy i szybko i smacznie i pożywnie. Można je przyrządzić na wiele sposobów na różne okazje. Dzisiejszy przepis na faszerowane udka może byś zarówno daniem obiadowym, albo można podać na elegancką kolację
 
 
Składniki:
4 podudzia kurczaka
1 cebula
1 łyżeczka masła
25 dag pieczarek
½ strąka czerwonej papryki
1 jajko
10 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju
sól
pieprz
 
Wykonanie:
Udka umyłam. Podcięłam błony i ostrożnie zdjęłam skórę z udek, aby jej nie uszkodzić.  Przerąbałam kostkę każdego podudzia u podstawy.
 
 
Cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na maśle na złoty kolor. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w talarki a potem drobno posiekałam, dodałam do cebuli i usmażyłam. Na koniec dodałam paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę. Wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia.
 
 
 Mięso po oddzieleniu od kości zmieliłam w maszynce.
 
 
 
Wystudzone pieczarki z cebulą i papryką dodałam do mięsa, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.
 
 
 
Skórę napełniłam przygotowanym farszem i zaszyłam bawełnianą nitką. Uformowałam tak, aby wyglądała jak udko.
 
 
 
Udka obtaczałam kolejno w jajku i wiórkach kokosowych. Przekładam na rozgrzany na patelni olej i smażyłam, aż nabrały złocistego koloru. 
  
 
 
 





Udka przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam łyżką wody  i zapiekłam jeszcze 15 minut.
 







Po wyjęciu, przed wyłożeniem na talerz usunęłam nitki  i posypałam resztą wiórków kokosowych







Udka  faszerowane okazały się bardzo smacznym daniem. Moja kolacja, na którą zaprosiliśmy znajomych zyskała kolejnych amatorów na dania z kurczaka. Spróbujcie takie  zrobić i oczarujcie swoich gości. SMACZNEGO! Krys

20 komentarzy:

  1. dla mnie - genialne! wyglądają cudownie, mają smakowity farsz. chyba zanotuję, zrobię na niedzielę!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam faszerowane udka! A dodatek wiórków kokosowych brzmi bardzo ciekawie i zachęcająco. Zapiszę przepis na obiad dla rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne są takie udka, tylko najgorsze to trybowanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej zatrudnić pomocnika :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Nie robiłam jeszcze takich! Pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię eksperymentować w kuchni. Tak więc taki pomysł na danie z drobiu jak najbardziej mnie interesuje. Jutro będę właśnie takie udka przyrządzał. Dziękuję za dobry pomysł/przepis, Max

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Krysiu.u Ciebie z każdym dniem smaczniej.Udka prezentują się apetycznie i napewno tak smakują.Pozdrawiam cieplutko mimo deszcz za oknem.Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Jolu, pozdrawiam i życzę ładnej pogody, Krys

      Usuń
  7. Wyglądają absolutnie przepięknie. Apetyczne, ciekawe, zdecydowanie warte wypróbowania. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Udało mi się zrobić te udka. Miałam mniejsze sztuki Oprawianiem zajął się mój mąż, a ja resztą. Zajadaliśmy się z naszymi znajomymi. Polecam na elegancki obiad, bo są niespodzianką z tym farszem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę przy tym pracy,ale efekt i smak to wynagrodzi.Śliczne i bardzo smakowite.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomysł mi się bardzo podoba.Udka wyglądają smacznie , szczególnie ,że są z dodatkiem pieczarek .Pomysł na obiad już widzę , będzie smacznie .A wiórki kokosowe !!!!! Mniam mniam... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bardzo ładnie ! Z moim zamiłowaniem do drobiu i pieczarek na pewno niedługo będą na moim stole:))

    Młoda Kuchareczka

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny przepis. Wiórek kokosowych używam do lodów , do musli ale do kurczaka ? Czemu by nie ....:) Wypróbuję go zaraz na początku przyszłego tygodnia :))
    JaMuszka

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają cudownie, ale też pracochłonnie! Ale trafiają na listę to-do bo muszą być pyszne :>

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł :)! Muszę kiedyś wypróbować...

    OdpowiedzUsuń
  15. Szczęściarzami są Ci,którzy mogą jeść Pani smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Udka udały się i wszystkim smakowały. Dziękuję za dobry przepis, Zofia

    OdpowiedzUsuń
  17. Udka wygladaja apetycznie i mysle tak samo smakuja. Bardzo lubie Pani kuchnie. Ostatnio robilam filet kurczaka w miodowym sosie z surowka z kapusty pekinskie. Wyszedl super wszyscy sie zajadali. Teraz bede probowa zrobic te udka. Napisze jak wyszly. Dziekuje za wspaniale przepisy Zosia

    OdpowiedzUsuń