Przepis na tą przystawkę przyszedł mi do głowy podczas wakacji. A jak mówi przysłowie: "Podróże kształcą" - u mnie wykształciły się...nowe kubki smakowe :) . Podobne roladki jedliśmy w restauracji. Były smaczne, aromatyczne i wyglądały ciekawie. Postanowiłam włączyć je do mojego bloga. Przepis okazał się bardzo prosty, wykonanie łatwe, a efekt? Przekonajcie się
Składniki:
2-3 cukinie w miarę proste
1 duży ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
5 suszonych pomidorów
10 dag sera gorgonzola
świeża bazylia
sól i pieprz
Wykonanie:
Cukinie umyłam i odcięłam końcówki.
Pokroiłam wzdłuż na paski. Nie mogą być
zbyt cienkie, w przeciwnym wypadku porozrywają się podczas pieczenia. Posoliłam i odczekałam około godziny. Kiedy już puściły sok wytarłam
ściereczką i wyłożyłam na blaszkę.
Piekarnik nastawiłam na 180
°C. Czosnek drobno posiekałam i wymieszałam w miseczce z oliwą i świeżo zmielonym pieprzem. Tą
mieszanką posmarowałam z wierzchu plasterki cukinii i wstawiłam do piekarnika na
12 minut. Po tym czasie ponownie posmarowałam
z wierzchu plastry cukinii i wstawiłam do piekarnika na 2 minuty. Po wyjęciu
zostawiłam, żeby ostygły.
W tym czasie umyłam i osuszyłam
bazylię. Kilka listków (po 2 licząc na każdy pasek cukinii) odłożyłam a resztę
pokroiłam w paseczki, tak samo pomidory. Ser pokroiłam w plasterki, następnie rozdrobniłam tak by można go było wygodnie rozłożyć na paskach cukinii.
Na wystudzonych paskach
cukinii układałam ser, bazylię, pomidory
i wszystkie po kolei zwijałam w roladki.
Można posypać pozostałą
bazylią. Takie roladki mogą stanowić osobne danie na kolację, lub być doskonałą
przystawką przed obiadem.
Wybór należy do Was. Ja tylko podpowiem, że są
aromatycznie pyszne... SMACZNEGO! Krys
Śliczne foto. Pięknie podane. Jak w eleganckiej restauracji
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Pozdrawiam, Krys
UsuńPysznie wyglądają. Bardzo lubię pomidory suszone. Już mam ochotę na te cukinie. Ann
OdpowiedzUsuńWierzę ze roladki sa pyszne, bardzo apetycznie wyglądają:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWarte spróbowania. Pozdrawiam, Krys
UsuńFantastyczny pomysł na smaczną i elegancką przekąskę.
OdpowiedzUsuńMoje smaki. Doskonałe połączenie sera gorgonzola i suszonych pomidorów. Do tego zrolowane i zawinięte z moją ulubioną bazylią - to już poezja. Ja polecam te smaki. Takie roladki właśnie zjadłem
OdpowiedzUsuńMam na nie ochotę niebywałą! Pięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, Krys
UsuńZrobiłam roladki i zachwyciłam się ich smakiem. Ser i pomidory suszone to doskonałe połączenie. A do tego tak ładnie wyglądają, akurat na imprezową przekąskę
OdpowiedzUsuńZnam i uwielbiam :)!
OdpowiedzUsuńPostanowiłam zrobić te roladki na sobotę, ale dzisiaj wypróbowałam, żeby sprawdzić jak wyjdą. Są bardzo smaczne. Pomidory suszone to coś wspaniałego w połączeniu z serem gorgonzola. Pycha. Mam nadzieje, że moi goście będą się nimi zajadać, jak my dzisiaj. Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńPani Krysiu, zaskoczyłam moją rodzinę pięknie przygotowanymi cukiniami. Ale jak spróbowali, to pochwał nie było końca. Ambrozja. Zawsze mogę liczyć na to że z Pani przepisów mi się wszystko udaje. Zofia
OdpowiedzUsuńA ja też takie kcę! Uwielbiam cukinie!
OdpowiedzUsuńZapraszam. Obiecuję, że zrobię :)
Usuń