poniedziałek, 10 listopada 2014

Tarta z żurawinami i białą czekoladą

Żurawina to ulubione owoce Norwegów. Warto po nie sięgnąć, ponieważ wykazują ogromne właściwości lecznicze.  Mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ponadto skutecznie oczyszczają organizm z toksyn, w związku z tym doskonale sprawdzają się w diecie odchudzającej. Żurawina jest bogatym źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz C i E, a także minerałów: wapnia, magnezu, sodu, potasu, jodu i żelaza. 
Z jej owoców produkowane są nie tylko specyfiki medyczne. Przyrządza się z nich również syrop żurawinowy,  wyciąg z żurawiny czy też  herbatki w postaci suszu.
 
(forma do tarty o średn. 30 cm)
 
Nie będę się rozpisywać na temat zdrowotnych właściwości żurawiny, bo tutaj wszyscy oczekują konkretnego przepisu z tym owocem. Owoce żurawiny  rzadko pojawiają się w naszej kuchni jako główny składnik jakiejś potrawy. Ja postanowiłam zrobić tartę, w której właśnie świeże owoce żurawiny  są nie tylko głównym ale również pięknym i dekoracyjnym elementem mojego wypieku. Popatrzcie, podziwiajcie i upieczcie... tartę z żurawiną.
 
 
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g cukru
200 g schłodzonego masła
3 żółtka
 
Na farsz:
250 g świeżej żurawiny
250 ml kremówki (30 %)
200 g białej czekolady
100 g pistacji
 
  
Wykonanie:
Najpierw zarobiłam  kruche ciasto. Posiekałam mąkę z cukrem i pokrojonym w kostkę masłem. Dodałam żółtka. Szybko zagniotłam, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C.
Ciasto wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam i  wylepiłam  nim formę do tarty. Nakłułam widelcem spód ciasta. Przykryłam srebrną folią, wysypałam na nią suchy groszek do obciążenia i wstawiłam do piekarnika na 10 minut. Zdjęłam folię razem z groszkiem i ponownie wstawiłam tartę do piekarnika na kolejne 10 minut. Wyjęłam kiedy ciasto się zrumieniło. Pozostawiłam do wystudzenia.
 

Żurawinę umyłam, osuszyłam na ręczniku. Pistacje posiekałam.
Na spód tarty wyłożyłam kuleczki żurawiny.
Kremówkę zagotowałam w rondelku, dodałam połamaną na kawałki czekoladę i pistacje. Wymieszałam. Kiedy czekolada się rozpuściła wylałam ją na żurawinę i wstawiłam do lodówki do zastygnięcia. Trwa to kilka godzin, wiec ja zostawiłam ją  na noc.
 

 A rano.... wyjęłam moją tartę i odkroiłam kawałek i...


.....spróbowałam. Ummm. Pyszna i wcale nie jest taka słodka. Kuleczki żurawiny zachowały swoją jędrność,  strzelają w zębach, oddając kwaskowaty smak. Ale w połączeniu ze słodką białą czekoladą i chrupiącymi orzeszkami tworzą doskonałe trio. Nie ma cienia przesady w tym  moim opisie. Zawsze staram się jak najtrafniej określić smak potrawy, zwłaszcza jeśli piekę coś nowego.

 

 
 
Myślę, że mój opis wystarczy, żeby zachęcić Was do upieczenia tej niezwykłej w smaku tarty. Jeśli upieczecie,  życzę SMACZNEGO! Krys
 
Inspiracją był przepis z książki  Ciasta i desery czekoladowe
 
Kuchnia skandynawska 2014









Przepis dołączam do akcji: KUCHNIA SKANDYNAWSKA 2014




Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

53 komentarze:

  1. Ja żurawinę uwielbiam. Tarta wygląda znakomicie, pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi takiego smaku tym opisem i zdjęciami, ze nie pozostaje mi nic innego jak upiec tę tartę! Brawo Krysiu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jak ta tarta pysznie się prezentuje, rewelacja i te połączenia smaków, super Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta wygląda bosko, kocham żurawinę więc musi tutaj smakować wybornie. Tylko szkoda,że świeżej żurawiny to ja nie widziałam od lat...

    OdpowiedzUsuń
  5. Powoli zaczyna unosić się zapach świąt...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam lubię żurawinę i chętnie bym się poczęstowała taką tartą.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie, pięknie i.... zapachnialo świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja pierniczę, Krysia jesteś WIELKA! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. żurawinę uwielbiam !! ta tarta musi być obłędna !! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszności, chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjnie wygląda i na pewno tak samo smakuje <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Krysiu wstyd sie przyznać, ale nie jadam nigdy surowej żurawiny, ale to tylko dla tego, że za suszoną nie przepadam. Teraz jednam poszukam i wypróbuje Twój przepis, bo tarta wygląda cudnie:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Krysiu,

    Co za pyszności! Przyznam się, że jeszcze nigdy nie używałam do niczego świeżej żurawiny i jestem bardzo ciekawa jej smaku. Jak dotąd używałam tylko przetworów. Uwielbiam żurawinę do mięsa w postaci podobnej do dżemu oraz podjadać sobie suszoną:).

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda niesamowicie a połączenie żurawiny i białej czekolady jest jednym z moich ukochanych. Coś czuję, że ta tarta mogłaby się stać moją ulubioną! Jestem całkowicie zakochana.

    Pozdrawiam i zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawa tarta. Witam Cię w akcji skandynawskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie wygląda, a i smacznie brzmi :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. pychota :-) nie robiłam nigdy ciasta z żurawiną, aż wstyd!

    OdpowiedzUsuń
  19. Żurawina jest pyszna i zdrowa, dobrze, że podałaś taki fajny przepis na jej wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tarta wyszłą pięknie!!:-)

    OdpowiedzUsuń
  21. U mnie również zapachniało kruchym ciastem :) Coraz piękniej Krysiu u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Tarta wygląda obłędnie. Nie piekłam nigdy nic z świeżą żurawiną a to tak fajnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam tarty. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Widziałam właśnie ostatnio taką całą żurawinę, chyba w Almie. Zwykle spotykam się z suszoną, którą bardzo lubię. Chyba nawet nigdy nie próbowałam świeżej. Ale z wielką chęcią bym spróbowała, bo wygląda świetnie- jeszcze z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Prześliczna! Łomatko, nawet nie wiedziałam, że można żurawinę na surowo jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama żurawina na surowo jest kwaśna i ma trochę ostry smak. Natomiast w połączeniu np. z czekoladą jest bardzo smaczna, ponieważ słodka czekolada tonizuje ten ostry smak :)

      Usuń
  26. z żurawiną - świetny pomysł na ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  27. A ja jakoś nigdy nie mogę dostać świeżej zurawiny... jak tylko zobaczę, to na pewno kupię i zrobie tę tartę, bo strasznie kusi, pieknie wygląda i musi świetnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Żurawinę bardzo lubię , mimo,że mi nieco dokucza potem zgagą, ze świeżą nie robiłam jak dotąd nic, chyba dodawałam do jakiejś potrawy, ale nigdy do ciasta. Ciekawa propozycja i pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  29. Mniam, Krysiu, smacznie wygląda.
    Ja dzisiaj zrobię tradycyjnie, tartę z jabłkami...buziaki...
    Miłego dnia...

    OdpowiedzUsuń
  30. Tartę z białą czekoladą próbowałam, ale z żurawiną nie. Czas to nadrobić bo Twoja wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Człowiek się uczy całe życie. Żurawina na surowo o tym nie miałam pojęcia. Piękna tarta i zapewne cudownie smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Żurawina :) Wykorzystana tam gdzie lubię najbardziej, w tarcie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Przypuszczam, że świetnie zbalansowany smak słodko- kwaśny.

    OdpowiedzUsuń
  34. Na pewno jest zdrowa i wspaniale smakuje, jak zawsze u Krysi - pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  35. Zaszalałaś Krysiu z tymi ciastami! Nie wiadomo co wybrać?

    OdpowiedzUsuń
  36. Biorę w ciemno - uwielbiam żurawinę, a w połączeniu z białą czekoladą to już w ogóle niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Tarta doskonała w każdy calu i wygląd i smak zachwycający :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Kwaskowa żurawina i słodka czekolada - wspaniałe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  39. Nie jadłam takiej tarty jeszcze, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Wygląda baaardzo apetycznie. Chętnie bym spróbowała kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Cudownie wygląda. Ach, ślinka leci... :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Uwielbiam tarty, zwłaszcza z malinami, ale i z żurawiną chętnie bym spróbowała.



    OdpowiedzUsuń
  43. Dla mnie tarta idealna! Uwielbiam połączenie żurawiny i pistacji ;)

    OdpowiedzUsuń
  44. Cudowna tarta! Żurawina i biała czekolada to super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Pysznie napakowana owocami. Wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Nie mam doświadczeń z wypiekami z dodatkiem żurawiny, ale Twoja tarta wygląda niezwykle apetycznie z tak dużą ilością owoców :)

    OdpowiedzUsuń