poniedziałek, 29 czerwca 2015

Lody czekoladowe... wspaniałe

Wg synoptyków pogody nadchodzi do nas gorąca fala temperatur.
Czy wyobrażacie sobie coś smaczniejszego w lecie od czekoladowych lodów ?
Nie dość, że są z czekoladą, do tego są aksamitne w smaku, wspaniale pachną i uwodzicielsko kuszą...
 

 
 
 
 
 
Składniki:
300 ml kremówki (36%)
300 ml mleka
4 żółtka
80 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
70 g czekolady deserowej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 
 
 
 
 
 
 
Wykonanie:
Żółtka zmiksowałam w mikserze z 1 łyżką cukru (odsypaną z 80 g) na puszystą masę.
W tym czasie do rondla z grubym dnem wlałam mleko, śmietanę i wsypałam cukier. Wstawiłam na gaz i zagrzałam żeby się składniki połączyły i cukier rozpuścił.
 

Nie zdejmując rondla z gazu do masy śmietanowej wlałam ubite żółtka. Mieszałam do momentu kiedy masa zaczęła gęstnieć. Trzeba uważać, żeby się masa nie zagotowała, bo w przeciwnym razie się zważy.
Zdjęłam rondel z gazu i do gorącej masy dodałam czekoladę i ekstrakt waniliowy. Mieszałam, żeby czekolada się rozpuściła a całość żeby nabrała muślinowego wyglądu.
 

 
Już taka masa pachnie czekoladą i wanilią. Ale to dopiero półmetek całego zadania.
Wystudzoną masę przelałam do plastikowej miski, przykryłam folią i wstawiłam na noc do lodówki.
Masa zgęstniała przez noc. Przełożyłam ją do maszyny i postępowałam zgodnie z zaleceniem, czyli wg instrukcji.
Gotowe lody włożyłam do plastikowego pojemnika i wstawiłam do zamrażarki.
Przed nałożeniem do pucharków, należy lody wyjąć z zamrażarki na około 10 minut, żeby lekko zmiękły, wówczas łatwiej je nabierać łyżką.
 
 
 
 
Myślę, że nie trzeba Was długo namawiać do zrobienia takich lodów. Bo i po co zwlekać? Niebawem upały. Lody można zamrozić i mieć gotowe. Warto, bo są pyszne i szybko topnieją... tzn. szybko zostają zjedzone :) Życzę SMACZNEGO! Krys
 
Inspiracja: Przepis na te lody wypatrzyłam u Doroty

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

 

37 komentarzy:

  1. Wspaniale się prezentują :) czekoladę mogłabym pochłaniać w każdej ilości... a co dopiero takie lody czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam lody czekoladowe, muszę zrobić dla mojego łasucha...pozdrawiam Krysiu..

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekoladowe lody są najlepsze na świecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam zjadłabym z chęcią takie lody :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj wierzę, że sa wspaniałe! Z resztą tak wyglądają ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Byłam przewidująca. Jak pokazały się maszyny w Biedronce to kupiłam. Warto mieć taką maszynę. Raz już ją przetestowałam. Dzisiaj zrobię te lody czekoladowe:) Pozdrawiam, Iga

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze domowe lody,a te przedstawione wyglądają zachęcająco do wypróbowania;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za lodami czekoladowymi ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię wszystko, co czekoladowe, a zimne kremowe lody w takim smaku zjadłabym bez zastanowienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie sezon teraz na owocowe, czekoladowe czekaja w kolejce:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niedawno miałam imieniny i kiedy zapytali mnie co chcę dostać powiedziałam krótko: maszynkę do lodów. I mam. Własną. Będę robić lody. Już zrobiłam czekoladową masę i wstawiłam do lodówki. Jutro będą się kręcić:):) Alina

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie odmówię porcji lodów, szczególnie czekoladowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie naturalne lody na pewno są pyszne. Niestety nie posiadam takiej maszyny. Pozdrawiam Cię Krysiu.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale odjazdowe lody. Dla czekoladowych dam się pokroić. Właśnie dla czekoladowych a nie jak ktoś doda kakao i lody udają, że są czekoladowe. Chętnie bym zjadła taką porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje ulubione:) Też chcę maszynkę do lodów:(

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj, tak, na upały najlepsze!!! Do tego mocno czekoladowe, wspaniałe, Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne lody Krysiu :) teraz tylko czekać na te wysokie temperatury....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow, te lody wyglądają na niesamowicie kremowe! :)
    Świetnie się prezentują i myślę, że smakują równie dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wole wersje bez żółtek, ale lody rewelacyjne :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Super! Choć wolę waniliowe no na Twoje czekoladowe z chęcią bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Krysiu jak czekoladowe to musiały być pyszne i poproszę porcyjkę:)
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, że pyszne. Oczywiście zapraszam Cię Reniu na te smaczne lody :)

      Usuń
  22. Mocno czekoladowe,chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniałe! Skoro nadchodzi fala upałów, to muszę się wziąć za kręcenie, bo w zamrażarce już tylko resztka karmelowych i rocky road. Zainspirowana Twoim zdjęciem zrobię czekoladowo-pomarańczowe :)

    OdpowiedzUsuń
  24. wyglądają pysznie, wcześniej nie znałam przepisu na lody

    OdpowiedzUsuń
  25. Trafiony zatopniony! Dostalam ostatnio od tesciow takie fajne urzadzonko do robienia lodow. Wlewa sie skladniki i po 20 min lody gotowe :) I choc ostatnio caly czas robie owocowe sorbety to juz od dawna chodzi za mna cos czekoladowego albo smietankowego :) Lece robic!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobilam jeszcze wczoraj! Na poczatku balam sie ze nie wyjda bo po dodaniu jajwk masa w ogole nie zgestniala a po dodaniu czekolady zrobily sie grudki. Ale potraktowalam wszystko mikserem i lody wyszly idealne!

      Usuń
    2. Ufff. A już myślałam, że coś nie tak. Dobrze że się w końcu udało :)

      Usuń
  26. Krysiu, czy śmietana musi być koniecznie tak wysokoprocentowa? - bo ja tu nigdy nie spotkałam takiej. Najwyższa jest 12-tka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. No, niestety inaczej się nie da. Śmietana musi być wysokoprocentowa i musi być ubita na puch. To się potem odczuwa w smaku. Ja tutaj użyłam nawet 36%.
      Wobec tego zapraszam na lody u mnie :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń