wtorek, 28 lipca 2015

Placki z fasolką szparagową

Z ciastem naleśnikowym można usmażyć wiele smacznych potraw. Prawie każde warzywo nadaje się do połączenia z takim ciastem. Fasolkę szparagową którą bardzo lubię, można jeszcze z powodzeniem kupić na straganie. Tak właśnie zrobiłam. Kupiłam fasolkę żółtą i zieloną, wymieszałam z ciastem naleśnikowym i usmażyłam pyszne placki.
 

 
Składniki:
300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej
1,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
¼  łyżeczki soli
odrobina pieprzu
1 ¾ szklanki mleka
½ szklanki piwa
olej do smażenia
 
 
Wykonanie:
Zmiksowałam żółtka z mąką, odrobiną soli i mlekiem. Wlałam piwo. Wymieszałam.  Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiłam na pól godziny.
 


Fasolkę umyłam, pokroiłam na kawałki około 2 -3 cm.
W garnku zagotowałam wodę z solą. Wrzuciłam fasolkę. Gotowałam około 10 minut. Odcedziłam. Zahartowałam przelewając zimną wodą.
 

Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wmieszałam ją do masy z żółtkami. Następnie dodałam ostudzoną fasolkę. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.
 
 
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam placuszki na złoty kolor.
 
 

 Wyłożyłam na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
 

 Placuszki podałam z sosem pomidorowym.
 

 
 
Sos przygotowałam oczywiście ze świeżych pomidorów.
Placki można podać również z mizerią z ogórków, z jogurtem...
Nie ważne z czym podacie, smakują zawsze. Nawet na zimno. Spróbujcie a ja życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  
 
 

29 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne wyglądające potrawy. Chętnie bym wprosił się na coś takiego. Czy przyjmuje pani zapisy na niedzielne obiadki ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu, a czy to piwo wchodzi do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, taka ilość piwa przede wszystkim nie wchodzi do głowy, a jedynie poprawia smak placków, bo są bardziej puszyste. Można zamienić na wodę mineralną gazowaną :)

      Usuń
    2. p. Basi chyba chodziło o to, że nie ma w przepisie napiesane, w którym momencie dodajemy piwo ;) Placuszki super, chętnie wypróbuję!

      Usuń
    3. Oczywiście. Hi, hi, hi :) Chyba jestem za bardzo zakręcona (pewnie od tych słoików) :) Już uzupełniłam :)

      Usuń
  3. Świetne placuszki! Zjadłabym z wielką chęcią, dodana fasolka kusi mnie jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na pyszne placuszki. Oj zjadłabym takie. Miłego dnia Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne i pomysłowe placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu pyszna propozycja na fasolkę :)
    ciasto piwne bardzo lubię, ale łączę je z rybą lub filetem, ale z warzywami chyba jeszcze nie próbowałam:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z rybą prawie zawsze tak robię, a teraz po prostu spróbowałam i... wyszło dobrze, smacznie :)

      Usuń
  7. W przekroju wyglądają super. A jak z Twojej ręki to na pewno i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Doskonały pomysł Krysiu. Chętnie go sprawdzę.Pozdrawiam Cię serdecznie.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich jeszcze nie jadłam. Wypróbuję Krysiu.
    Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne placuszki;lubię takie właśnie udziwnione warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No i masz mnie ,uwielbiam placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny pomysł na placki. Jeszcze takich nie jadłam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Krysiu, mam na dzisiaj pomysł na lekki obiadek, dziękuję i serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń

  14. Rzeczywiście przekrój placuszków uwodzi, świetny pomysł na wykorzystanie fasolki - serdecznie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wczoraj zrobiłam te placuszki tylko z zieloną fasolka i zamiast piwa dałam wodę gazowaną. Miałam bardzo smaczny obiad. Nawet nic nie zostało, żeby zjeść na zimno. Dzisiaj chyba znowu zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę wpaść kiedyś do Ciebie na obiad! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne. Wpadaj. Nie ma sprawy. Najlepiej z którymś swoim pysznym deserem :)

      Usuń
  17. Super przepis - do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam - bardzo smaczne placki. Polecam innym :)

      Usuń
  18. Super pomysł na placuszki! Wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń