wtorek, 20 października 2015

Sos musztardowy do pieczeni

Czy zdarza się Wam, że nie macie pomysłu na to, z jakim sosem podać przygotowaną pieczeń?
Podpowiem Wam jak szybko i smacznie zrobić np. sos musztardowy. Mam nadzieję, że  Wam zasmakuje
 

  
 
 
Składniki:
ok. 500 ml wywaru mięsno-warzywnego
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka mąki pszennej
4 - 5  łyżek dowolnej musztardy
1 łyżka gęstej śmietany
sól i pieprz do smaku
 
 
 
 
 
Wykonanie:
W miseczce wymieszałam mąkę z masłem na gładką masę.  Rozcieńczyłam 2 łyżkami  zimnego wywaru. W rondelku zagotowałam bulion, wlałam masę z mąki i masła i mieszałam rózgą, żeby nie utworzyły się grudki.
 
 
Nie przerywając mieszania dodałam musztardę.
Kiedy masa stała się gładka i lśniąca, przyprawiłam ją solą i pieprzem. Zdjęłam gazu. Dodałam śmietanę.
 

Wymieszałam i sos gotowy.
 

Polecam ten sos do każdej pieczeni. Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 
 

21 komentarzy:

  1. Niby taki sosik do mięsa a jak bardzo ważny do całego dania. Zawsze ma problem jak zrobić sos i najczęściej smażę cebulkę na oliwie i tym polewam mięso i ziemniaki. No, chyba że mam wytworzony sos z pieczeni ale to też raczej tłuszcz. Dziękuję za ten przepis. Więcej takich porad. Pozdrawiam, Aneta :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że zawsze mam z tym problem co podać do pieczeni. Muszę wykorzystać Twoją recepturę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden sos jaki najczęściej robię to pomidorowy do makaronu. Teraz zapiszę sobie ten, bo jest szybki do zrobienia i łatwy do zapamiętania. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu pyszny sosik. Bardzo lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ten sos, jest bardzo smaczny szczególnie do mięs i wędlin:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam takiego sosu - dziękuję za pomysł, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas sosy to podstawa, bardzo lubimy i taki musztardowy też często gości u nas na talerzach:)
    miłego dnia, buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny do mojej kolekcji. Wypróbuję z pewnością :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. taki sos jako dodatek do pieczeni musi się sprawdzać perfecto! :)
    Zapiszę przepis i wykorzystam w najbliższej okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię sos musztardowy do mięs, szczególnie do polędwiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobię ten sos do antrykotu. Wspaniałe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Często przygotowuję, do mięsa, ale i do klopsików i jajek. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję.Bloog odwiedzam polecam sprawdzony przepis ciasto na pierogi.

    OdpowiedzUsuń