Czy zdarza się Wam, że nie macie
pomysłu na to, z jakim sosem podać przygotowaną pieczeń?
Podpowiem Wam jak szybko i
smacznie zrobić np. sos musztardowy. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje
Składniki:
ok. 500 ml wywaru
mięsno-warzywnego
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka mąki pszennej
4 - 5 łyżek dowolnej musztardy
1 łyżka gęstej śmietany
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
W miseczce wymieszałam mąkę z
masłem na gładką masę. Rozcieńczyłam 2
łyżkami zimnego wywaru. W rondelku
zagotowałam bulion, wlałam masę z mąki i masła i mieszałam rózgą, żeby nie
utworzyły się grudki.
Nie przerywając mieszania
dodałam musztardę.
Kiedy masa stała się gładka i lśniąca,
przyprawiłam ją solą i pieprzem. Zdjęłam gazu. Dodałam śmietanę.
wspaniały sosik do mięska :)
OdpowiedzUsuńNiby taki sosik do mięsa a jak bardzo ważny do całego dania. Zawsze ma problem jak zrobić sos i najczęściej smażę cebulkę na oliwie i tym polewam mięso i ziemniaki. No, chyba że mam wytworzony sos z pieczeni ale to też raczej tłuszcz. Dziękuję za ten przepis. Więcej takich porad. Pozdrawiam, Aneta :))
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że zawsze mam z tym problem co podać do pieczeni. Muszę wykorzystać Twoją recepturę :)
OdpowiedzUsuńJeden sos jaki najczęściej robię to pomidorowy do makaronu. Teraz zapiszę sobie ten, bo jest szybki do zrobienia i łatwy do zapamiętania. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKrysiu pyszny sosik. Bardzo lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńPyszny sos do mięs:)
OdpowiedzUsuńKrysiu sosik rewelacja :)
OdpowiedzUsuńZnam ten sos, jest bardzo smaczny szczególnie do mięs i wędlin:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiego sosu - dziękuję za pomysł, na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńU nas sosy to podstawa, bardzo lubimy i taki musztardowy też często gości u nas na talerzach:)
OdpowiedzUsuńmiłego dnia, buziaki:)
Kolejny do mojej kolekcji. Wypróbuję z pewnością :-)
OdpowiedzUsuńtaki sos jako dodatek do pieczeni musi się sprawdzać perfecto! :)
OdpowiedzUsuńZapiszę przepis i wykorzystam w najbliższej okazji ;)
Bardzo lubię sos musztardowy do mięs, szczególnie do polędwiczek :)
OdpowiedzUsuńPyszny sosik. Prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny dodatek do mięsa :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi smakował!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny sosik !!!
OdpowiedzUsuńZrobię ten sos do antrykotu. Wspaniałe danie :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńCzęsto przygotowuję, do mięsa, ale i do klopsików i jajek. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.Bloog odwiedzam polecam sprawdzony przepis ciasto na pierogi.
OdpowiedzUsuńPycha sosik! Podzieliłam go na pół i do jednej części dodałam łyżkę miodu bo mój mężuś lubi z nutą słodyczy 👌
OdpowiedzUsuń