Staram się urozmaicać
wszystkie posiłki. Dlatego w weekendowe śniadania wypiekam domowe pieczywo.
Różne. Chleby, bułki, bagietki. Postanowiłam częściej udostępniać przepisy
okraszone zdjęciami właśnie z tych wypieków.
Dzisiaj przedstawiam rogale,
które upiekłam wczoraj na śniadanie. Trudno im się oprzeć, bo pachną pięknie, bo
są takie ładne, a przede wszystkim są pyszne i puszyste ...
Składniki na 18 szt.:
500 g mąki pszennej typ 650
(przesianej)
2 dag świeżych drożdży
260 ml ciepłego mleka
2 jajka
2 żółtka do posmarowania
rogalików
40 g masła
50 g cukru
odrobina soli (¼ łyżeczki)
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyłam do
miseczki, wymieszałam z 1 łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego (nie
gorącego) mleka. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Masło roztopiłam (można w
mikrofalówce) i pozostawiłam do wystudzenia.
Jajka utarłam na puch z
pozostałym cukrem. Dodałam wyrośnięty rozczyn drożdży, sól i mąkę.
Wymieszałam. Wlewałam małymi
porcjami pozostałe mleko. Wyrobiłam ciasto a na koniec dodałam wystudzone
masło. Ciasto wyrobiłam, żeby się nie kleiło się do rąk i do miski.
Można wyrabiać ręcznie lub za
pomocą miksera przy użyciu haka.
Zagniotłam. Przełożyłam do
miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto po wyrośnięciu przeniosłam
na deskę. Podzieliłam na dwie porcje. Każdą rozwałkowałam na kształt koła
grubości około 0,5 cm. Wykroiłam 8 trójkątów. Zwijałam każdy z ich na kształt
rogalików zaczynając od szerszego brzegu.
Rogale układałam na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką, żeby jeszcze podrosły.
Piekarnik włączyłam na 190 °C.
Rogaliki posmarowałam
rozmąconymi żółtkami. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
Polecam zamiast ciasta na
weekendowe śniadanie. Rodzina będzie zachwycona. Życzę SMACZNEGO! Krys
Krysiu...zachwycam się każdym Twoim przepisem! Cieplutko pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńależ bym zjadła takie domowe rogaliki@ Mniaaam.. <3 cudo, po prostu cudo! :)
OdpowiedzUsuńCzekaj na mnie, wpadnę na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńŚwietne rozwiązanie z chęcią upiekę ;]
OdpowiedzUsuńKrysiu wspaniałe rogaliki. Na śniadanie idealne :-) zabieram sobie trzy na śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńKrysiu wpadam na śniadanie:D
OdpowiedzUsuńRogaliki wyglądają pysznie, a że domowe są najsmaczniejsze to chyba wszyscy wiemy ;)
miłej niedzieli, pozdrawiam serdecznie
Piękne:)wprost spod ręki Mistrzyni:)
OdpowiedzUsuńTo ja tez poproszę takiego rogalika
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńCudowne,lubię.
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła śniadanie z domowym rogalem. Domownicy są przez Ciebie Krysiu rozpieszczani :)
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanie :)
Jakie pyszne! Ale bym zjadła takiego domowego rogala z masełkiem, polanego miodem:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe rogale, ale bym zjadła z dżemorem :)
OdpowiedzUsuńTakie rogaliki mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńJakie fantastyczne! Idealne ci wyszły, w sam raz na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńMniami :o) Ale mi smaka zrobiłaś na cieplutkiego rogala z mlekiem :o)
OdpowiedzUsuńTylko raz jadłam domowe rogale. Bez porównania ze sklepowymi. :) Ale rodzina ma się z Tobą dobrze.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka.
Przepis już zapisałam. To już tylko krok od zrobienia tych rogali na sobotę:)
OdpowiedzUsuńWyszly fantastyczne! Puchate, mieciutkie lekko słodkie i na pewno zagoszczą w mojej kuchni czesciej! Przypominają w smaku buleczki maslane :)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis