Jeśli macie ochotę na
dietetyczny obiad, to zapraszam na antrykot wołowy z rosołu, podany z sosem
musztardowym i warzywami
Składniki na dwie porcje:
Ok. 500 g antrykotu z kością
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
ziarenka pieprzu
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mięso umyłam, zalałam 1,5 l
zimnej wody, posoliłam i wstawiłam do gotowania. Po zdjęciu szumów wrzuciłam
listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Dodałam umyte warzywa.
Przykryłam i zostawiłam do gotowania na około 1 godzinę.
Kiedy mięso było już miękkie wyjęłam
je razem z warzywami. A wywar przecedziłam.
Taki wywar można wykorzystać
jako bazę do wielu zup lub sosów. Natomiast mięso przeznaczyłam do obiadu na
drugie danie.
Z wywaru zrobiłam smaczny sos musztardowy, a całość podałam z warzywami.
Polecam ten smaczny
dietetyczny obiad każdemu i życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
wspaniałe mięsko, delikatne, a zaraz konkretne :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie o to chodziło :)
UsuńDziękuję za ten wpis. Mieszkam w Belgii, a tutaj jada się dużo mięsa wołowego. Wybór tego mięsa w sklepach duży. A przepisów na takie dania niewiele. To co Pani pokazała dzisiaj jest bardzo łatwym daniem do zrobienia i na pewno sobie każda młoda dziewczyna z łatwością sobie z tym poradzi. Pozdrawiam z Arlon, Beata
OdpowiedzUsuńTo prawda, przepis jest łatwy a mięso smaczne :)
Usuńnie jadłam nigdy antrykotu na obiad! ciekawe jak smakuje?
OdpowiedzUsuńale na pewno pasuje idealnie tutaj ten sos, mniam! :)
Koniecznie zrób i przekonaj się, że warto :)
UsuńDawno wołowiny nie jadłam. Ciągle tylko schab i kurczaki. Bardzo smaczny kawałek mięsa na zdrowy obiad. Zrobię bez gadania. Nareszcie coś innego. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPochwal się jak smakowało :)
UsuńWywar ugotowany z mięsem z kostką ma smak nieporównywalny do tego bez kości. Robię dania z wołowiny bo są dietetyczne. Elegancko podane danie wzmaga apetyt. I tak właśnie jest tutaj. Pozdrawiam, Jola
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTaka porcja mięsa z sosem to pyszny pomysł na obiad;)
OdpowiedzUsuńOj, tak pyszny pomysł :)
UsuńSmacznie jak zawsze! :>
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPyszna pozycja obiadowa :)
OdpowiedzUsuńSmaczna, pyszna... :)
UsuńKrysiu, czy mogę wpaść na obiadek?????
OdpowiedzUsuńBasiu, jasne. Wpadaj. Z radością Cię ugoszczę :)
Usuńtak, takie mięsko to tylko z sosem musztardowym :D
OdpowiedzUsuńpysznie Krysiu :)
Tak, Reniu. To bardzo dobrany duet :)
UsuńKrysiu pyszny obiadek przygotowałaś, bardzo lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńNo, tak. Był pyszny :)
UsuńDietetycznie ale i konkretnie!
OdpowiedzUsuńTak, bardzo konkretnie i delikatnie :)
Usuńwłaśnie taki miałam plan na jutro ;D zazwyczaj robię sos chrzanowy ale tym razem zrobię taki jak Ty :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Krysiu ale ładny kąsek i to towarzystwo :)
OdpowiedzUsuńPyszności :) Takim daniem chyba nikt by nie pogardził.
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy wołowinę z rosołu, jest pyszna i delikatna :) w wersji,, na szybko,, wystarcza do niej chrzan lub musztarda a z Twoim sosem to już mega wypas ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPysznie podany antrykot, mój mąż byłby zachwycony :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie, idealna kompozycja smaków dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek, mmm...palce lizać
OdpowiedzUsuńUlubione danie mojego M. :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia Krysiu - bardzo pyszne. :)