środa, 21 października 2015

Antrykot z sosem musztardowym

Jeśli macie ochotę na dietetyczny obiad, to zapraszam na antrykot wołowy z rosołu, podany z sosem musztardowym  i warzywami
 
 

  
  
Składniki na dwie porcje:
Ok. 500 g antrykotu z kością
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
ziarenka pieprzu
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
 

 
Wykonanie:
Mięso umyłam, zalałam 1,5 l zimnej wody, posoliłam i wstawiłam do gotowania. Po zdjęciu szumów wrzuciłam listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Dodałam umyte warzywa. Przykryłam i zostawiłam do gotowania na około 1 godzinę.
 

Kiedy mięso było już miękkie wyjęłam je razem z warzywami. A wywar przecedziłam.
Taki wywar można wykorzystać jako bazę do wielu zup lub sosów. Natomiast mięso przeznaczyłam do obiadu na drugie danie.
Z wywaru zrobiłam smaczny sos musztardowy, a całość podałam z warzywami.



 
 
Polecam ten smaczny dietetyczny obiad każdemu i życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  

35 komentarzy:

  1. wspaniałe mięsko, delikatne, a zaraz konkretne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za ten wpis. Mieszkam w Belgii, a tutaj jada się dużo mięsa wołowego. Wybór tego mięsa w sklepach duży. A przepisów na takie dania niewiele. To co Pani pokazała dzisiaj jest bardzo łatwym daniem do zrobienia i na pewno sobie każda młoda dziewczyna z łatwością sobie z tym poradzi. Pozdrawiam z Arlon, Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, przepis jest łatwy a mięso smaczne :)

      Usuń
  3. nie jadłam nigdy antrykotu na obiad! ciekawe jak smakuje?
    ale na pewno pasuje idealnie tutaj ten sos, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie zrób i przekonaj się, że warto :)

      Usuń
  4. Dawno wołowiny nie jadłam. Ciągle tylko schab i kurczaki. Bardzo smaczny kawałek mięsa na zdrowy obiad. Zrobię bez gadania. Nareszcie coś innego. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wywar ugotowany z mięsem z kostką ma smak nieporównywalny do tego bez kości. Robię dania z wołowiny bo są dietetyczne. Elegancko podane danie wzmaga apetyt. I tak właśnie jest tutaj. Pozdrawiam, Jola

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka porcja mięsa z sosem to pyszny pomysł na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Krysiu, czy mogę wpaść na obiadek?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, jasne. Wpadaj. Z radością Cię ugoszczę :)

      Usuń
  8. tak, takie mięsko to tylko z sosem musztardowym :D
    pysznie Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Krysiu pyszny obiadek przygotowałaś, bardzo lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dietetycznie ale i konkretnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie taki miałam plan na jutro ;D zazwyczaj robię sos chrzanowy ale tym razem zrobię taki jak Ty :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Krysiu ale ładny kąsek i to towarzystwo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności :) Takim daniem chyba nikt by nie pogardził.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubimy wołowinę z rosołu, jest pyszna i delikatna :) w wersji,, na szybko,, wystarcza do niej chrzan lub musztarda a z Twoim sosem to już mega wypas ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie podany antrykot, mój mąż byłby zachwycony :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe danie, idealna kompozycja smaków dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ulubione danie mojego M. :)
    Świetne zdjęcia Krysiu - bardzo pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń