wtorek, 30 lipca 2013

Chłodnik pikantny

Szukając  przepisu na dobry, wykwintny  chłodnik zawierający dużo zdrowych składników, taki który może przypaść do gustu  zarówno wybrednemu smakoszowi, jak i każdemu kto preferuje dania proste,  znalazłam właśnie w   książce H. Szymanderskiej „Jajka i desery”.  Wprawdzie ten chłodnik nie jest deserem, a raczej pożywną zupą  i do tego pikantną, polecam Wam serdecznie   na te upalne dni. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak moim domownikom
   
 
Składniki (dla 6 osób):
2-3 ząbki czosnku
sól
1 szklanka śmietany 12%
100 g sera z niebieską pleśnią (rokfor lub aksamitny lazur)
2 szklanki jogurtu naturalnego
3 szklanki kefiru
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryczka chilli
1 ogórek
100 g szynki z indyka
po 1 łyżce siekanych  ziół:
koperku, szczypiorku i listków kolendry
 
Wykonanie:
Czosnek obrałam, posiekałam, utarłam z solą.
 
 
Śmietanę zmiksowałam z serem i utartym czosnkiem na gładki krem, wymieszałam z jogurtem i kefirem, schłodziłam.
 
 
Czerwoną i żółtą paprykę wrzuciłam do lekko osolonego wrzątku, gotowałam  ok. 4 minuty, odcedziłam, przelałam zimną wodą, obrałam ze skórki, usunęłam gniazda nasienne, a miąższ drobno pokroiłam. Pozbawioną nasion papryczkę chilli również drobno pokroiłam. Obrany ogórek pokroiłam w kostkę, a szynkę w słupki.
 
 
 
Paprykę, ogórek, posiekane zioła i  szynkę przełożyłam do miski.  Wymieszałam ze schłodzonym kremem, doprawiłam solą, ponownie schłodziłam. Wyszedł gęsty, z dużą ilością pysznych dodatków.
 
 
 
Podałam moim gościom,  ale przedtem pobawiłam się w dekorowanie. 
 
  
 
Można podać z pieczywem. Jest tak smaczny...jeśli nie wierzycie, wypróbujcie ten przepis. Życzę SMACZNEGO! Krys

14 komentarzy:

  1. Pysznie gotujesz i pięknie to przedstawiasz, Zolika

    OdpowiedzUsuń
  2. Udało Ci się to dekorowanie. Ufam, że smak tego chłodnika jest równie doskonały jak jego widok. Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość że ładnie wygląda (jak zwykle u Ciebie), to pewnie jest smaczny (jak zwykle) :))) Lusi

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten chłodnik jutro będzie u mnie na obiad. Język mi ucieka, kiedy na niego patrzę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie udekorowany! Muszę go zrobić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak pięknie podany ten chłodnik,aż chce się spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za Wasze miłe komentarze. Cieszy mnie to, że chłodnik się podoba na zdjęciach. Zapraszam do wypróbowania, bo warto. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysł bardzo udany! Świetna komibinacja -serek pleśniowy mam,papryczkę też,a z ogródka uśmiechają się do mnie ogóreczki ładne,świeże,zieloniutkie no i piękny szczypior i koperek.Jogurt ,kefirek się kupi.Jutro z przyjemnością zrobię chłodnik wg Twojego przepisu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny chłodnik. Wszystkim smakował. Na upał, jako elegancka zupa nadaje się jak najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapisałam w ulubionych i będę go robić na zmianę z chłodnikiem ogórkowym. Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam chłodniki o tej porze roku, wypróbuję twój przepis ale zamiast indyka dodam łososia co o tym myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łosoś wędzony? Jak najbardziej. Sama też chętnie spróbuję. Szukanie nowych smaków to jest podstawa dobrej kuchni. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  12. Moja artystyczna dusza musi to napisać - jaka piękna dekoracja! I świetna biała miseczka, gdzie ją Pani kupiła? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Nie pamiętam gdzie tą miseczkę kupiłam. Kiedy "wpadnie mi coś w oko" to kupuję, a potem jest jak znalazł. Pozdrawiam, Krys

      Usuń