czwartek, 5 września 2013

Szarlotka - pychotka

Nazwę na tą szarlotkę wymyśliłam nie bez powodu. Jest to najlepsza szarlotka, którą piekłam, a upiekłam ich wiele. Szarlotka, którą piecze się  najszybciej spośród innych. Pierwotna moja nazwa to „szarlotka warszawska”, ponieważ przepis pochodzi z ...Warszawy od mojej kuzynki :) . Kiedy jadłam ją po raz pierwszy, wiedziałam, że będzie moją ulubioną. Upieczcie, przekonajcie się, że było warto  i zapiszcie do...ulubionych (tak, jak ja)


(na blaszkę 25x36 cm)
 
Składniki:
1 kostka (200 g) zmrożonego masła
3 szklanki mąki
1 mały proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
½ szklanki cukru
4 jajka
1/3 szklanki cukru (do ubicia piany)
1,5 kg jabłek (najlepsza „szara reneta”)
cynamon
 
Wykonanie:
Masło pokroiłam w kostkę (ok. 1 cm). Dodałam przesianą  mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie cukier (1/2 szklanki) z cukrem waniliowym. Rozcierałam palcami, rozgniatając kulki masła, mieszając z suchymi składnikami. Na końcu dodałam żółtka.
 
 
 
Mieszałam do czasu, aż masa osiągnęła postać drobnej kruszonki.
 
 
 
Podzieliłam na dwie części. Jedną wysypałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka obrałam, pokroiłam na ćwiartki i pozbawione pestek wyłożyłam na ciasto do blaszki. Jabłka oprószyłam cynamonem. Ubiłam pianę z białek z 1/3 szklanki cukru i przełożyłam na jabłka. Na wierzchu wysypałam drugą warstwę ciasta (kruszonki), wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do piekarnika w 180 °C (termoobieg) na 30 minut.
 
 

Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem. Widzicie te duże kawałki jabłek? To właśnie cały sekret tej szarlotki - pychotki. Jabłka są miękkie, ale nie rozgotowane, raczej al dente. Jednym słowem...pychotka
 
 

 



Nie mogłam się doczekać,  kiedy szarlotka całkiem przestygnie i oddałam się rozkoszy podniebienia.

 
Można na jeszcze ciepłą szarlotkę  dołożyć np. gałkę lodów waniliowych.  Uwierzcie mi, wówczas smak jest niesamowity. Spróbujcie zrobić taką szarlotkę – pychotkę. Życzę Wam SMACZNEGO ! Krys
 

33 komentarze:

  1. Przepis zapisuję, szarlotki uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze ciasto na świecie to szrlotka. Trafna nazwa "pychotka" :). Aga

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, szarlotka musi być pychotka.
    Mam znajomych, którzy nie lubią cynamonu a szarlotka bez cynamonu to już nie jest to. Ja bardzo lubię połączenie cynamonu z jabłkami (i ze śliwkami też). Jak tylko będą już dostępne nasze jabłka to z pewnością upiekę :)
    Nina

    OdpowiedzUsuń
  4. O, ja Cię:) Moja ulubiona szarlotka. Już wiem, że upiekę - bez dwóch zdań :)))) Dzięki za pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta szarlotka jest właśnie taka, jaką lubię. Duże kawałki jabłek i oczywiście cynamon. Pyszna, aż mi ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepszą ciasta piecze moja babcia. Ale teraz ona uważa że i mi nie idzie najgorzej w kuchni. Często korzystam z Pani przepisów i zawsze mi się udaje. Dzisiaj upiekłam tą "pychotkę" i spróbowałam jeszcze ciepłą. To jest naprawdę pychotka, Paula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wypieki się udają. Zapraszam na kolejne przepisy i życzę smacznego, Krys

      Usuń
  7. Szarlotka to jeden z najlepszych deserów. Szybko się robi, szybko piecze i jeszcze szybciej zjada. A więc ja idę do kuchni i zabieram się za pierwszy etap :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ha! Nasza szarlotka! Widziałam, że pychotka jest tylko jedna :)
    Potwierdzam, że jest najlepsza na świecie. A spróbujcie ją zrobić ze śliwkami! Zjedzą z blachą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śmiało mogę polecić tą pychotkę, ale uwaga! Zróbcie dużą blachę, bo zabraknie. U mnie właśnie się kończy, więc jutro moja dziewczyna będzie piekła jeszcze raz. Pychotka:) Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię ciasta z owocami (różnymi).Wszystkie są przepyszne. A Ty kusisz , kusisz , swoimi słodkościami. Aż tutaj zapachniało !! I co : nie mam wyjścia , też muszę zrobić pyszne ciasto z jabłkami..:)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to powinno działać. Chciałbym, żeby potrawy, które Wam przedstawiam działały na Wasze zmysły i powodowały chęć zrobienia tego dania, lub podobnego. Cieszę się, że tak to odbierasz. Jest to dla mnie inspirujące. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  11. Mocno jabłkowa.Świetnie się prezentuje i z pewnością jeszcze lepiej smakuje :))Twojego bloga czyta i ogląda się z taką przyjemnością.A jeszcze jak w moim domu wychodzą smacznie Twoje przepisy.Rewelacja.....
    Wiem ,co piszę..... Młoda kuchareczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za odwiedziny na blogu. Życzę udanych wypieków z moich przepisów. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  12. Kocham owocowe ciasta! Sezon na jabłka i śliwki w pełni więc też u mnie gości często śliwkowe lub szarlotka! Twoja jest wyjątkowa bo z dużą ilością owoców! Całuski dla ciebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że jest wyjątkowa i wyjątkowo smakuje. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  13. To ile w końcu tego cukru? W skladnikach 1\3 w przepisie raz 1/2 raz 1/3. To ile w końcu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Bardzo jasno jest napisane: w składnikach 1/2 szklanki cukru (to do ciasta)
      plus 1/3 szklanki cukru (do ubicia piany).
      W wykonaniu też dokładnie napisałam ile kiedy tego cukru dodaję. Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Witam pania Krystyne .Pieklam to ciasto juz pare razy,i za kazdym razem wychodzilo przepyszne,jest takie kruche,po prostu nie do opisania.Przepyszne.Wczesniej pieklam je na zwyklym ciescie kruchym,nie na kruszonce,ale tez z duzymi kawalkami jablek,ale to nie to samo,ta kruszonka,i jabluszka-to zgrany duet,goscie za kazdym razem sie zajadali,a my w szczegolnosci.Jednym slowem-szarlotka jest wyjatkowa i tak samo smakuje.Zostaje ze mna na Zawsze-dziekuje pani Krysiu za tak wspanialy przepis.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. waga jabłek jest przed obraniem czy już po? pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podaję wagę przed obraniem jabłek. Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Droga Krysiu po upieczeniu Afrodyty przyszedł czas na tą szarlotkę-pychotę (nadmiar jabłek w domu hihi). I tu kolejny udany przepis. Wyszła mega blacha która zniknęła w mgnieniu oka. Nie mam zbytnio talentu do pieczenia a tu proszę ciasto jedno za drugim mi wychodzi... i to Twoje przepisy Krysiu. Dziękuję...


    ... i już się zastanawiam które ciasto upiec jako następne.

    PS. twój przepis na Afrodytę podałam koleżankom z pracy i wszystkie są zachwycone mówią ze jest tak piękna i smaczna ze znów upieką ale tym razem na imprezy rodzinne żeby zaskoczyć gości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Gosiu! Cieszy mnie taki komentarz kiedy czytam, że moje przepisy się sprawdzają i nie są dla Was trudne do wykonania. Cieszę się, że ciasta smakują. Więc polecam następne i życzę smacznego :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  17. Dzień dobry Krysiu. Własnie upiekłam szarlotkę wg. Twojego przepisu z tą różnicą, że jabłka wcześniej podsmażyłam z cukrem. Miałam obawy, że będzie zbyt mokre lub niedopieczone ale na szczęście wyszło idealnie! Dziękuję za smaczny przepis i pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że szarlotka smakowała. Ale... następnym razem dodaj jabłka bez podpiekania. To jest ogromna różnica. I koniecznie duże kawałki jabłek. Nie mniejsze niż ćwiartki :) Smacznego :)

      Usuń
  18. co znaczy mały proszek do pieczenia - ilu gramowe jest to opakowanie?

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis na tą szarlotkę odkryłam niedawno i robiłam ją już 2 razy. Jest przepyszna. Mąż nie przepada za ciastami ale za tą szarlotkę zebrałam od niego pochwały. Dziękuję pani Krysiu!

    OdpowiedzUsuń
  20. Gratuluję wspaniałego przepisu.Robi się łatwo i przyjemnie.A jak smakuje! Rewelacyjnie!!! Rodzina i goście bardzo zachwalali. Będę chętnie powtarzać ten przepis.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. mniam pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. A czy jabłka podsmaza się na patelni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak podałam w przepisie. Jabłka po pokrojeniu w ćwiartki przekłada się bezpośrednio do blaszki na ciasto.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  23. Szarlotka petarda! Niebo w gebie! Gratulacje Pani Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń