poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Zupa z zieloną soczewicą na bazie zupy jarzynowej

Nie wiecie co zrobić z zupą, która została Wam z dnia poprzedniego? Ugotujcie nową, pyszną zupę na bazie tej właśnie. Ja dodałam zieloną soczewicę i zrobiłam nową, pyszną zupę...
 

 
 
Składniki:
20 dag zielonej soczewicy
2 cebule posiekane w kosteczkę
3 ząbki czosnku drobno posiekane
½ czerwonej papryki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałeczek pora
listek laurowy
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki  octu balsamicznego
1 łyżeczka oregano suszonego
sól i pieprz
½ l zupy jarzynowej z dowolnymi składnikami  
 
 
 
Wykonanie:
Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek i wrzucałam kolejno pokrojone w kosteczkę:  marchewkę, pietruszkę, paprykę, seler oraz por pokrojony w ćwierć talarki por.  Chwilę podsmażyłam i przełożyłam do garnka. Soczewicę przepłukałam, odcedziłam i wsypałam do warzyw, dodałam listek laurowy i wlałam 1,5 l wody. Wstawiłam do gotowania na około 30-40 minut.
 

Pod koniec gotowania dolałam moją zupę jarzynową, która została mi z dnia poprzedniego. Dodałam koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny.
 

Wymieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem i po około 10 minutach moja zupa była już gotowa.
 

 
 

 
 Jeśli zostanie wam trochę zupy z dnia poprzedniego, zróbcie własny wariant nowej, smacznej  a jakże innej zupy. Warto. Mnie się udało. Was też zachęcam i życzę SMACZNEGO! Krys  

* Inspiracja - Książeczka Fakt radzi - Zupy
 
 

26 komentarzy:

  1. Używam soczewicę jako farsz do pierożków. Chętnie zjem tez taką zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotowałam z czerwonej soczewicy na ostro. Ale Twoja propozycja też mi się podoba. Pyszna. Pozdrawiam, Zuza

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale - gęsta, aromatyczna, mmm... uwielbiam zupę z soczewicy :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna i pożywna, lubię takie zupy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja po prostu soczewice uwielbiam i czesto ja gotuje!! Pyszna i zdrowa zupka. Moja cala rodzina tez ja bardzo lubi. Pozdrawiam serdecznie:):)

    www.elisabeth-brzeski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak , Tobie się Krystynko udało zagospodarować po nowemu zupę z poprzedniego dnia, a mnie się przeważnie soczewica rozgotowuje, u Ciebie ma kształt okrąglutki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Następnym razem się uda :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Wspaniała. Takie bazy to ja LOVE:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie zupki... Buziaki. Krysiu jak nie będę pisać na bieżąco komentarzy, nie gniewaj się, znów rozpoczął się dla mnie bardzo trudny tydzień...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Basiu, że tutaj zaglądasz. Wiem, że jesteś ze mną. Załatwiaj swoje sprawy. Powodzenia. Zaglądaj jak Ci tylko czas pozwoli. Buziaki :)

      Usuń
  9. Świetny przepis. Zupka wygląda wspaniale, do tego pożywna i bardzo zdrowa. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię soczewicę i taka zupa bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł! Zupka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. przepysznie prezentuje się ta Twoja zupka Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. wiesz Krysiu, że jeszcze nie robiłam zupy z soczewicy?! ciekawa jestem jak smakuje?
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, wszystko przed Tobą :) Zupa jest bardzo smaczna, soczewica lekko chrupiąca. A smak? Wszystko zależy od tego jak rozpoczniesz :) Baza jest podstawą. Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Jeszcze nie robiłam nic z zielonej soczewicy. A teraz przy okazji mam sposób na drugie życie zupy.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przyznaję ,że nigdy soczewicy nie jadłam, nie gotowałam... ale pomysł na wykorzystanie nie zjedzonej zupki jest naprawdę świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pomysł, świetny i smaczny, skorzystam:):)

    OdpowiedzUsuń
  17. moje dzieci bardzo lubią zupę z soczewicy, ale tak nie robiłam - spróbuje :)
    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Pomysłowo zagospodarowałaś wczorajszą zupę na dzisiejszą, do tego wyszło bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bosko wygląda ta zupka, jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetnie wygląda - jednak Ja nie lubię soczewicy ;/

    OdpowiedzUsuń
  21. Kocham zieloną soczewicę, wszystkie zupy z jej dodatkiem są przepyszne, ale Twoja wygląda naprawdę nieziemsko:-) Zjadłabym pół gara...

    OdpowiedzUsuń
  22. Zupka z soczewicy , całkiem ciekawa propozycja ! Trzeba wypróbować ! Zdjęcia tak apetyczne , że trudno się jej oprzeć :) Ugotuję na pewno !!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Krysiu, tak mnie zainspirowałaś tym przepisem, że juz dziś pobiegłam po niezbędne składniki i jutro na obiad...zupa z Twojego przepisu;) bo bardzo mi sie podoba! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń